5.Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisi tartışılıyor !

Medeniyetler Şehri değil, Medeniyetler Ormanı mı olmalı?

Ne zamandır gündemde olan 5. Zırhlı Tugay komutanlığı arazisinin Büyükşehir Belediye meclisinde onaylanarak askıya çıkan 5. Zırhlı Tugay arazisi konut imarı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Böylece Gaziantep gündemine nur topu gibi yepyeni bir tartışma konusu çıktı.

Burayı ‘Şehir Ormanı/Kuzey Ormanları yapalım’ diyen STK temsilcileri ile projedeki gibi medeniyetler şehri yapalım diyen resmi kanallar…

Aslında tartışmanın ilk alevlendiği günler, cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 mart 2019 tarhinde Gaziantep’i ziyaretlerinde yaptığı açıklama ile gündeme bomba gibi girmişti.

Benimde gazeteci olarak izlediğim açık hava toplantısında sayın cumhurbaşkanı, 5. Zırhlı tugay arazisi ile ilgili olarak, Gaziantep mitinginde 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisi ile ilgili çarpıcı bir bilgi vermişti.

Erdoğan, Tugay Komutanlığı'nın taşınması ile ilgili hazırlıkların yapıldığını, TSK'ya ait 10 milyon 700 bin metrekarelik alanın şehre kazandırılacağını söylemiş, ‘’YARISI MİLLET BAHÇESİ, YARISI ANTEP EVİ OLACAK’’ demişti.

Dülük ve Erikçe'ye komşu olan bu arazinin projesinin de hazır olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ' Bu alanın yarısını, yaklaşık 5 milyon metrekaresini gül ağacı, ıhlamur ağacı ve çınar ağaçları ile dev bir millet bahçesine dönüştüreceğiz. Kalan 5 milyon metrekarelik alanda ise eski antep evlerini yeniden kuracağız. Keymik taşı, havara taşı ve bazalt taşlarla yeniden eski Antep şehrini buraa yeniden kuracağız' dedi. Miting sırasında Antep evleri projesinin sunumunu da vatandaşlara izleten Erdoğan miting alanında bulunan Abdulkadir Konukoğlu'na da seslenerek, 'Konukoğlu bu projeye hazırsınız değil mi?' diye sormuştu!

Geçtiğimiz yıl tekrar tugay arazisi gündeme gelmişti. Gaziantep 5.zırhlı Tugay Komutanlığı, medeniyet Şehri Projesi kapsamında, Akçagöze, Yavuzeli, Bakırca Bölgesine taşınacağı açıklanmıştı.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan STK’lar, projenin gereksiz ve israfa yol açacak nitelikte olduğunu kaydetmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi duyurulan Medeniyet Şehri Projesi kapsamında 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının bulunduğu alana Cuma Camii, Millet Bahçesi ve konut projeleri yapılacak. Proje kapsamında 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı ise Akçagöze ve Yavuzeli-Bakırca Bölgesinde bulunan bölgeye taşınacak.

“İSRAFA NEDEN OLACAK”

Medeniyet Şehri Projesi ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının taşınmasına ilişkin açıklamalarda bulunan dönemin Mimarlar Odası Gaziantep Şube 14 ve 15.Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Girişken, söz konusu projenin israfa neden olacağını kaydetmişti.



“ASKERİ BÖLGE İÇİN 20 KİLOMETRELİK ALAN ÖNERİLDİ”

Girişken, “5.Zırhlı Tugay arazisinin "Medeniyetler Şehri" adıyla imara açılması hukuki hüviyet kazanmış durumda. Büyükşehir Belediyesi'nin imar askılarında şehrin kuzeyinde, Akçagöze ve Yavuzeli-Bakırca arasındaki 20 kilometre uzunluğundaki sahada dev boyutlu yeni bir askeri alan önerilmiş. Gerekçe olarak da şehrin "vizyon proje"lerinden olan Medeniyet Şehri projesinin hayata geçirilmesi ve askeri alanın izole bir yere taşınmasının gerekliliği gösterilmiş. Tugay gerçekten taşınır ve proje uygulanabilir mi bilmiyorum, ama bu projenin kesinlikle gereksiz, zararlı ve israfa yol açacak nitelikte olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

-TUGAY ARAZİSİ İLE İLGİLİ KİM NE DİYOR? BAKALIM…

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Büyükşehir Meclisi bu karardan bir an önce geri dönmesini bekliyorum. Zırhlı Tugay ille de taşınacaksa bu alanın “Şehir Ormanı” olarak halkın kullanımına açılması daha doğru olur. Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek Zırhlı Tugay arazisinin tamamını “Gaziantep Kent Ormanı” yapabiliriz” görüşünü paylaşırken, Mimarlar Odası Başkanı Aslı Tezel, “Şehrimizi daha fazla Orman alanına ihyacı var. Hemen yanı başında orman varken neden imara açalım. Onunla bütünleştirelim” dedi. Mimarlar Odası Eski Başkanı Özgür Girişken ise, “Eğer Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın arazisine gerçekten "Medeniyetler Şehri" kurmak istiyorsa, burayı imara açmak yerine orman sahasına dönüştürmelidir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden onaylayarak askıya çıkan 5.Zırhlı Tugay arazisinin, ‘Medeniyetler Şehri değil, Medeniyet Ormanı olması” önerisiyle çıkan mimar ve mühendisler bu çağrı karşısında Büyükşehir Başkanı Fatma Şahin ve belediye meclisinin konuyu bir kez daha düşünmesi istedi.

5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasını, "21. yüzyılda kalabalık şehirlere bina yapmak değil, orman alanı yaratmak bir medeniyet göstergesi olarak görülüyor. Üstelik bu büyük boyutlu askeri alanda oldukça yoğun bir bitki altyapısı varken, neredeyse hiç harcama yapmadan ulaşılabilecek bir amaç bu” şeklinde değerlendiren Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Tezel, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk ve Mimarlar Odası eski Başkanı H. Özgür Girişken, kaygılarını sosyal medya üzerinden paylaştı.

TEZEL: GAZİANTEP’E KUZEY ORMANI KAZANDIRALIM

Mimarlar Odası Başkanı Aslı Tezel, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden onaylayarak askıya çıkan 5.Zırhlı Tugay arazisi Medeniyetler Şehri değil, Medeniyetler Ormanı olmalı. Şehrimizi daha fazla Orman alanına ihyacı var. Hemen yanı başında orman varken neden imara açalım. Onunla bütünleştirelim.

Öncelikle Türkiye'ye daha sonra da diğer illere örnek olmalıyız. İstanbul Kuzey ormanlarını kaybederken, Gaziantep'e Kuzey ormanı kazandıralım” görüşüne yer verdi.

ÇELİKTÜRK: BU ŞEHİRDE ÇOCUKLAR YAŞAYACAK

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, karar onay veren sessiz kalan meclis üyelerine tepki gösterdi. Çeliktürk, “5. Zırhlı Tugay arazisi konut imarı vs olarak açılmak suretiyle Büyükşehir Belediyesi Meclisinden onaylanıp askıya çıkartılmış. Bu karara onay veren, sessiz kalan meclis üyeleri nasıl onay verdi bu plana anlamadım. Mevkiler, makamlar gelip geçer. Çocuklarımız yaşayacak bu şehirde. Büyükşehir Meclisinin bu karardan bir an önce geri dönmesini bekliyorum.

Zırhlı Tugay ille de taşınacaksa bu alanın “Şehir Ormanı” olarak halkın kullanımına açılması daha doğru olur. Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek Zırhlı Tugay arazisinin tamamını “Gaziantep Kent Ormanı” yapabiliriz” dedi.

TMMOB Makine mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar ise, Zırhlı Tugayın yerini yapılaşmaya açmak bu kent için tarihi bir hata olacaktır. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu bölgenin yeşil alan olarak bırakılması dışındaki planlar daha fazla beton, daha fazla trafik, daha fazla yoğunluk dışında bir sonuç doğurmayacaktır. Bu alan Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek gelecek nesillere bir nebze olsun daha yeşil bir Gaziantep bırakılmalıdır. Umarım bu sefer yeşil bir gelecek betona karşı galip gelir.’’ İfadelerini kullandı.

GİRİŞKEN: KUZEY ORMANI OLSUN

Mimarlar Odası eski başkanı H.Özgür Girişken ise, “Eğer Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın arazisine gerçekten "Medeniyetler Şehri" kurmak istiyorsa, burayı imara açmak yerine orman sahasına dönüştürmelidir. 21. Yüzyılda kalabalık şehirlere bina yapmak değil, orman alanı yaratmak bir medeniyet göstergesi olarak görülüyor. Üstelik bu büyük boyutlu askeri alanda oldukça yoğun bir bitki altyapısı varken, neredeyse hiç harcama yapmadan ulaşılabilecek bir amaç bu. Fatma Şahin, şehrin kuzeyini imara açmak yerine bu çorak kente bir kuzey ormanı kazandırsın ve hepimiz alkışlayalım” dedi.

KÜLEKÇİ: RED OYU VERDİK

CHP Meclis üyesi Beyhan Külekçi ise plana CHP grubu olarak ret verdiklerini ve 16 Nisan’da itirazlarını yaptıklarını söyledi. Külekçi, “Askeri alanını şehir dışına çıkması yönünde oy kullandık. Bu bölgede eğitim kampüsleri yapılmasını önerdik. Ayrıca tüm Karşıyaka bölgesinin Kentsel dönüşümü için fırsat olduğunu söyledik. Yaklaşık 10 milyon m2 lik bu alanda Medeni bir kentsel dönüşüm yapılabilir” dedi.

RAPORDA NE VAR ?

Külekçi, “Plan raporunu anlatayım: Adliye yanından stada doğru giden yola cepheli bu ilk etap satılacak, yaratılacak kaynakla yeni tugayın binaları yapılacak, yeni yapılan tugaya askeriye taşınacak, boşalan tugayın yerine yeni imarlar açılacak, burası da medeni bir şehir olacak” diye konuştu.

-“Yeşil Şehirler, Huzurlu Nesiller” Projesi-

Peki tartışmaların merkezinde bulunan Büyükşehir Belediyesi daha yeşil bir Gaziantep için son iki yılda neler yapmış… Buyrun efendim…

Gaziantep kenti açık ve yeşil alan varlığı incelendiğinde kişi başına düşen açık ve yeşil alan miktarı 26.82 m2 olarak belirlenmiş.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi son altı yılda geleceğe daha yaşanır bir kent bırakmak adına 5 milyon metrekarelik yeşil alan oluştururken 1 milyon 350 bin ağaç toprakla buluşturdu.

Ekosistemi, doğayı ve yeşili korumak adına yürütülen çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeni yeşil alanlar oluşturarak grileşen çehreyi yeşille buluşturuyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in “Yeşil, benim en hassas yanımdır” diyerek başlattığı ağaçlandırma seferberliğiyle son 6 yılda toplamda 1 milyon 350 bin yeni ağaç dikildi. Yapılan parklar ve projelerle 5 milyon metrekarelik alan yeşille buluştu. “Yeşil Şehirler Huzurlu Nesiller” Projesi ile şehir merkezinde ağaç sayısını arttırmak amacıyla STK’lar ile iş birliğiyle 17 bin 381 ağaç dikilerek 452 bin 253 metrekarelik alanın yeşillendirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

İLÇELERE YENİ PARKLAR AÇILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçeleri de yeşille buluşturmak için yatırım yaparak yeni parklar oluşturdu. Yavuzeli Büyükşehir Belediyesi Parkı, Nurdağı Büyükşehir Belediyesi Parkı, Oğuzeli Büyükşehir Belediyesi Parkı, Oğuzeli Karpuzatan Mesire Alanı Parkı, Karkamış Şehit Seyit Ahmet Çakır Parkı, Nizip Şehitler Parkı, Nizip Karpuzatan Mesire Alanı Parkı, Nizip Millet Bahçesi, Araban Karapınar Parkı, İslahiye Büyükşehir Parkı ile ilçelere toplamda 293 bin 250 yeni yeşil alan kazandırıldı.

Büyükşehir açıklamalarına göre; geleceğe yeşil bir Gaziantep bırakmak için çalışıyor! Göllücede ağaçlandırma yapılmış, Yalangoz’da Lavanta bahçesi kurulmuş.

Geleceğe daha yaşanır ve yeşil bir Gaziantep bırakmak amacıyla şehirde belirlenen 14 nokta ve uygun olan okul bahçelerinde başlatılan ağaçlandırma seferberliği sürüyor. Gaziantep Modeli ile kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin (STK) işbirliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Yeşil Şehirler, Huzurlu Nesiller” Projesi doğrultusunda her hafta sonu yapılan ağaçlandırma çalışmalarına Şehitkamil İlçesi’ne bağlı Göllüce Mahallesi’nde devam edildi.

LAVANTA TARLALARIYLA ÜRETİCİ KAZANACAK

GAP Bölge Kalkınma Projeleri Destekleme Programı çerçevesinde finanse edilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın eş finansman desteği ile “Şehitkamil Lavanta Kokuyor Üreticinin Yüzü Gülüyor Projesi” için ilk çalışma Şehitkamil İlçesi’ne bağlı Yavangoz Kırsal Mahallesi’nde başladı. Bahçe tesisi için ilk lavanta fidesinin dikimini Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Vali Davut Gül yaptı. Yavangoz ile birlikte Öğümsöğüt, Karacaören, Bedirkent ve Erikli Kırsal Mahalleleri’nde yaşayan 10 çiftçi ile 5’er dönümlük alanda yürütülecek proje kapsamında lavanta bahçesi oluşturulacak. Bahçelerle lavantanın hem ticaretinin yapılıp hem de Gazi şehrin turizm potansiyeline katkı sağlayarak, kırsal turizmi canlandırılması ve kadın istihdamı hedefleniyor.

Son yıllarda oldukça rağbet gören lavanta yetiştiriciliği özellikle kıraç tarım arazilerinde pek çok kişinin ilgisini çekiyor. İlaç, gıda, kozmetik ve sağlık sektöründe lavantaya olan talep yükselirken yağ bakımından dünyada en çok ticareti yapılan ürünler arasında. Ekonomik değeri haricinde lavanta tarlaları doğal bir fotoğraf stüdyosu görevi görerek yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor.

ŞAHİN: TOPRAĞI FİDANLA HER BİRLEŞTİRDİĞİNİZ ZAMAN GAZİ ŞEHRİ CENNETE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

Göllüce’de gerçekleşen ağaç dikim töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklara teşekkür etti, ağaçlandırmanın bir devlet duruşu olduğunu belirterek, “Gaziantep Modeli’nde ise valimizin liderliğinde STK’lar ile birlikte ‘Bu şehri daha ne kadar yeşertiriz, yemyeşile boyayabiliriz?’ , ‘Dünya’yı nasıl cennet yapabiliriz?’ bunun derdindeyiz. Bunu devam ettirmek ve kişi başına düşen yeşil alanı çoğaltmak, çocuklarımıza, geleceğe taşımak için bu projede muhasebeciler, akaryakıtçılar gibi sivil toplum örgütlerine, TEMA Vakfı’na teşekkür ediyorum. Bizim inancımızda ‘Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikin!’ diyor. Toprak anadır, vatandır, yardır, tevazudur. Toprağı fidanla her birleştirdiğiniz zaman Gazi şehri cennete dönüştüreceğiz” diye konuştu.

GÜL: 27 MİLYON HEDEFİNİ ÖNCE ZİHNİMİZE YERLEŞTİRİP SONRA UYGUN ALANLARI YEŞİLLENDİRECEĞİZ

Gaziantep Valisi Davut Gül, yaptığı konuşmada ise Gaziantep’te 27 milyon ağaç dikilmesi için yola çıktıklarını hatırlatarak, “Öncelikle kendi zihnimize yerleştireceğiz sonrada uygun olan alanları yeşerteceğiz. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerin çok büyük katkıları var. Bugün gördüğünüz gibi çok boylu fidanlar dikiliyor. Toprağına göre türlü ağaçlar dikiliyor. Buradaki ağaçlar yakışmış. Özellikle odalarımız bu konuda verimli. Sorunun değil çözümün parçaları oldular” dedi.

Haydi Gaziantep, Yeşil Antep için El Eleyiz

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, GAGEV tarafından başlatılan "YeşilAntep Projesi’nin tanıtımı yapıldı.

Şehitkâmil Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Vali Davut Gül, sadece kamu kurumları ile değil şehrin tamamının kampanyayı sahiplenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kamu kurumlarının iş birliğiyle istenilen düzeyde şehri yeşil alanlara kavuşturamayacaklarının dile getiren Gül, "Kamu sonuç itibariyle her alanda ağaçlandırma yapıyor. Ağaçlandırma yaparken bütün şehirleri önemsiyor. Ancak sadece kamuya ağaçlandırma sorumluluğunu verirsek kenti istediğimiz yeşilliğe kavuşturamayız. Çünkü bizim yaklaşık 50 bin yeni doğan çocuğumuz var. Her birinin 10 adet fidan ihtiyacının olduğunu varsayarsak 500 bin gibi bir rakam çıkıyor karşımıza. Bunun yanı sıra göçle gelenler var. Bunları da hesapladığımızda ortaya ciddi bir bilanço çıkıyor. Ağaçlandırma ya da yeşil alanların artırılması sadece kamu birimlerinin çözebileceği bir mesele değil. Olayı sadece buradan çözüme kavuşturmaya çalışırsak hedeflediğimiz başarıya ulaşmamız zor bir hal alır. Burada bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Yeşil ihtiyacını ortadan kaldırmamız için farklı bir yol izlemeliyiz. Biz, başımıza gelen olumsuz durumlarda önlemler alma anlayışına sahibiz. Bunu değiştirerek koruyucu önleyici tedbirler almalıyız. 'Spor Şehri Gaziantep' derken aslında bunu kastediyoruz. Huzurlu bir şehirler huzurlu insanlarla olur. 7'den 70'e herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bu şehirde yaşayan herkesin ağaçlandırmayla ilgili bir derdi olması gerekiyor. Bunu hepimiz sahiplenirsek başarılı oluruz. Biz kurumsal anlamda gelen ziyaretçilerimize, misafirlerimize onlar adına diktiğimiz fidanların sertifikalarını hediye edeceğiz. Evimizin önüne, bahçemize, sokağımıza, yol kenarları, kent meydanları millet bahçelerine aklınıza gelebilecek her yere fidan dikeceğiz” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in şimdiki yeşilliğe kavuşmasında eskilerin çok önemi olduğunu belirterek, "Bizim iki seçeneğimiz var. Bu mesele görsel bir mesele değil. Yarınlarımız buralarda oturduğunda küresel ısınmanın Dünya'da ki iklim değişikliğinin ağır koşullarını yaşayacak ya da her birimiz geçmişte yapılanları geleceğe üstüne katarak taşıyacağız. Biz bugün bunun için buradayız. 15 gün önce Antarktika kıtasına gitme fırsatım oldu. Bilim seferinde çıkan çevre sonuçlarının yakın takibe alabilmemiz için üstleri incelememiz lazım. Yeterli bilgi sahibi olabilmemiz için buralara gitmemiz lazım. İyi ki gitmişim diyorum. Buzullar eriyor, nasıl eridiğini gördüm. Güneş'ten gelen zararlı ışınları beyaz örtü absorbe ediyor ve iklim değişikliğini beraberinde getiriyor. Küresel ısınmayı gözümle gördüm orada. Bilimsel olarak incelediğimizde bu ısınma sorununun getireceği sona gitmeden önce acil tedbir almamız gerekiyor. Dünya ekonomik kalkınmayla insani ve çevresel kalkınma diyor. Ekonomik kalkınmanın tek başına insanı memnun etmediği görülüyor. Hükümetimiz zaten büyük bir seferberlik yaptı. Bizde bu şehirden sorumluyuz. Valimizle orman genel müdürlüğünde konuşarak 27 milyon fidan istedik ve verilebileceğini söyledi. Çok ciddi koordine yapılması lazım. 'Spor Kenti Gaziantep', 'Gastronomi Kenti Gaziantep dediğimiz gibi yeşil Gaziantep'i de her bir evde duyulur hale getirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrasında Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, Kent Konseyi'nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Programın ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi, katılımcılara fidan dağıtımı yapıldı.

Yeşil Antep kampanyasına destek olmak isteyen vatandaşların için ise www.yesilantep.org adresinden fidan bağışında bulunabilecekleri bildirildi.

BETON YIĞINI ÇOK YEŞİL ALAN AZ!

Şu bir gerçek ki, Gaziantep eski Gaziantep değildir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin sanayi kenti Türkiye’ye açılan kapısı. Evet Yeşil alan miktarı artmaktadı, yeterli mi derseniz elbette hayır derim. Daha fazla yeşil alana ihtiyaç bulunmaktadır.. Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey ve Şehirkamil belediyelerin daha yeşil bir Gaziantep için yaptıkları çalışmaları inkar edemeyiz.

Hiç uçaktan Gaziantep’i izlediniz mi?. İzlemediyseniz bir gün izleyin. Kent merkezleri beton yığınına çevrilmiş ve halk neredeyse nefes alamaz hale gelmiştir. Mevcut parklar ve yeşil alanlar var olmakla birlikte, kamuya açık yeşil alan oranı sıfır noktasına getirilmektedir. Gaziantep’te kişi başına düşen yeşil alan belediyelere göre 8 m² mimarlar odasına göre 6,5 m²,gelişmiş ülkelerde 20 m² üstüdür. Dünya da 50 m² oranın bulunduğu yerler de mevcuttur. Türkiye’deki yasalara göre en az 10 m² olması gerekiyor. Fakat bu standardı yakalayan çok az şehrimiz bulunmaktadır. “

MERA ALANLARI YOK EDİLDİ!

Gaziantep organize sanayi bölgesi kentin en verimli tarım ve mera alanları. Konut projeleri alanları yok ediyor. Gaziantep’te verimli tarım arazileri, sanayileşme ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi nedenlerle her geçen yıl daralıyor. Gaziantep’te son 10 yılda 200 bin dekar tarım alanı yok olmuş. 10 yıl öncesine kadar Antepfıstığı ağaçları ve bağların bulunduğu tarlalar şimdi apartmanlara ev sahipliği yapıyor. Gaziantep’teki kum ocakları doğayı tahrip etmekten başka bir şey yapmıyor ve çevresindeki tarım alanlarına da inanılmaz derecede zarar veriyor. Ağaçlar çoğalırken, yapılaşma ve betonlaşma da bir o kadar artıyor.

Sağlıklı bir yaşam için kişi başına düşen yeşil alan 10 metrekare olmalı. Uluslararası standartlara göre 700-800 metre yarıçaplı bir alanda insanların yürüyerek ulaşabilecekleri bir yeşil alan yani bir park olmalı. Kentin dışındaki ormanları veya yol ve kavşak çevrelerindeki pasif yeşil alanlar kullanılabilir alanlar değil. Ayrıca deprem riski bulunan bir kentte insanların olası bir tehlike anında çıkabilecekleri açık alanlara ihtiyacı vardır. Ama birçok yerde bu tür alanlar yok.