Kevgire dönen sınırımızdan her gün yüzlerce Afganlı sığınmacı Türkiye’ye geliyor.

ABD’nin ani kararla yıllardır Taliban’a karşı mücadele yürüttüğü Afganistan’dan çekilmesi sonucu sığınmacılar İran üzerinden Türkiye’ye akın etmeye başladı. ABD askerlerinin ayrılmasıyla vahşi, acımasız örgüt Taliban ülkede egemenliğini sağladı. ABD ile işbirliği yapan Afganlılar, Taliban korkusundan ülkeyi terk ederek soluğu Türkiye’de alıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afganlı sığınmacıların Türkiye’ye gelmesi konusunda ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gizli anlaşma yapıldığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, “ABD’nin kendisine hizmet etmiş, Taliban’ın düşman olarak gördüğü 19 bin Afganlı ve ailesini ( toplam 53 bin kişi) ülkesine almaya karar verdi. 1 Milyona yakın destekçisini de hedef ülke olarak İran üzerinden Türkiye’yi gösterdi” diyerek iki ülke arasında saklanan bir anlaşmanın olduğunu açıkça ifade etti. CHP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden ile yaptığı görüşmenin ardından Afganlı sığınmacıları kabul ettiğini savundu. Eğer varsa Türkiye ile ABD arasındaki göç mutabakatı mutlaka kamuoyuna açıklanmalı.

ABD de ülkeye kabul edilecek Afganlıların Türkiye’de bekleyebileceğini açıkladı. ABD’nin açıklamasını dikkate aldığımızda Kılıçdaroğlu’nun iddialarının yanlış olmadığı görülüyor. Her ne denli Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ,ABD’ye “ çok istiyorsanız ABD’ye götürün” diyerek sert yanıt verse de yurdun dört

bir yanına dağılmış Afganlı sığınmacıların arkasının geleceği aşikar. Çünkü kevgire dönen sınırımızdan elini kolunu sallayan Afganlı, üzerinde askeri üniformasıyla rahatça Türkiye’ye giriş yapıyor.

ABD her zaman olduğu gibi ince bir oyunla Afganlıları Türkiye’nin başına yıkmak istiyor. AB ülkeleri de utanmaz şekilde sığınmacılar için en ideal ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Gerek ABD gerekse AB, Türkiye’nin başına yeni bir belayı sarmak istiyor. Güvenilmez ABD’nin ustalıkla sahneye koyduğu senaryo sonucu Türkiye’nin ileri ki günlerde başını çok ağartacak bu Afganlılar.

Zaten 6 milyon mülteciyi barındıran Türkiye’nin yeni göç dalgasını kaldıracak maddi gücü yok. Hani Suriyeliler konusunda AB’nin verdiği sözler? Toplumda Afganlıların gelmesiyle sıkı mülteci karşıtlığı oluştu, doğal olarak homurtular arttı.

Bayramda evlerine güle oynaya giden Suriyelilerin tekrar Türkiye’ye gelmeleri anlaşılır gibi değil. O kadar genç ülkelerinden kaçarak burada keyif sürüyor, Mehmetçik onların bıraktığı yerlerde şehit olma pahasına mücadele ediyor. Ucuz işgücü olarak kayıt dışı çalıştırılan Suriyeli mültecilere şimdi de Afganlı sığınmacılar eklenecek. Olan işsizlikten bunalan Türk gencine olacak.

Her ne olacaksa olsun, mülteciler sorununa köklü bir çözüm bulunsun. Artık daha fazla kaldıramaz bu ülke bunların maliyetini, yaygınlaşmalarını. Misafirlik çok fazla uzadı. Artık eve dönme zamanı ya da ABD gibi söz veren diğer ülkelere.