Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle sekteye uğrayan Bölgesel Amatör Lig maçları ve Amatör Lig maçları için futbolseverlerin bekleyişi sürüyor. 10 aydır Türkiye’de bu maçlar oynanmıyor.

Futbolda amatör kulüplerin koşulları, maçların oynandığı saha ve statların yapısı, müsabaka sayısının çok fazla olması ve 81 ilde oynanması nedeniyle sağlıklı önlemlerin alınamaması dolayısıyla Bölgesel Amatör Lig'leri geçen yıl mart ayında durdurulmuş ve corona virüsü (kovid-19) salgınının devam etmesi dolayısıyla bugüne kadar maçların oynanmasına izin verilmemişti. Geçimini amatör liglerden sağlayan on binlerce sporcu ve antrenör, TFF'den gelecek olumlu haberi bekliyor.

Konuyla ilgili liglerin uygulama esasları TFF resmi internet sitesinde de yayınlandı.

Açıklamada, amatör futbolcuların filiz lisans ile vize işlemlerinin 15 Şubat 2021'de başlayacağı ve 30 Haziran 2021'e kadar devam edeceği aktarıldı. Amatör futbolcuların transfer işlemlerinin ise 15 Şubat 2021'de başlayacağı, bitiş tarihinin ise daha sonra ilan edileceği kaydedilmişti. Ancak benim bildiğim kadarıyla henüz bir gelişme yaşanmadı.

Ben de gençlik yıllarımda biraz da rahmetli Babam İbrahim Atay’ın teşvik etmesiyle amatör liglerde top koşturmuş biri olarak ‘amatörlerin’ şu anda yaşadıklarını çok iyi anlayabiliyorum !

12 Ocak’ta izlediğim bir görüntü, hala aklımdan gitmiyor.

Yaklaşık 10 aydır maç yapamayan amatör lig futbolcuları Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedikleri görüntüler.

Mart 2020'de durdurulan ve ne zaman başlayacağı belirsiz olan amatör liglerde oynayan futbolcular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuştukları görüntüler.

Arabasında otururken şikayetleri dinleyen Erdoğan sporculara "Bunu inceleteyim, bakalım. Kendim 16 sene amatör futbol oynadım. Bir bakalım herhangi bir sıkıntı yoksa önünü açarız" dedi.

Ankara'daki Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü Tesisi açılışı töreni öncesi Erdoğan'la konuşan futbolcular, 10 aydır maçların oynanmadığını söyledi. Erdoğan bu durumun sadece Ankara için mi geçerli olduğunu, diğer yerlerde olup olmadığını sordu. Sporcular ise "Biz Türkiye genelinden geldik. Ardahan'dan Edirne... Şu anda bütün futbolcu kardeşlerimiz, size sesimizi duyurmak için dualarla geldik, çok şükür sesimizi duyurduk" diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanında bulunan bir görevliye amatör futbolcularla ilgilenilmesi talimatını verdi. Ne oldu, ilgilenildi mi? Ne TFF ne de ASKF bi açıklama yapmadı !

AMATÖR LİGLERDE DURUM NE?

Korona virüsü salgını nedeniyle 2020 yılının mart ayından itibaren tüm spor ligleri gibi Bölgesel Amatör Lig (BAL) maçları da askıya alındı. Bir süre sonra profesyonel ligler başlasa da amatör liglerin başlama takvimi sürekli ertelendi. Cüzi miktarlarda ücret kazanan amatör futbolcular, birçok eylem yapmasına rağmen seslerini duyuramadılar.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bölgesel amatör ligin ocak ayında başlaması yönünde karar aldı fakat takvim henüz netleşmiş değil.

Bu ülkede adaletsizlik diz boyu, güçlüysen, kuvvetliysen paran ve dayın varsa senin için her yol açıktır. Şimdi sahipsiz amatörlerin ne suçu var ! Soruyorum sizlere. Yazık olmuyor mu bu çocuklara, takımlarımıza !

Son olarak korona virüs hastalığına rağmen profesyonel ligler başlatılırken, amatör liglerde aynı kararın alınmaması tepki çekiyor. Oysaki adil olmaktan adını alan adaletin güçlü ile güçsüzü ayırt etmemesi gerekirdi. Salgının ülkemizde görülmesiyle, vakaların artmaması için futbola uzun bir süre ara verildi. Buraya kadar sorun yok. Sorun şurada başlıyor. Tekrardan vakaların azalmasıyla beraber Süper Lig, TFF Birinci, İkinci ve Üçüncü Ligler kaldığı yerden oynanmaya başladı. Ama amatör ligler hala başlamadı. Sizce bu çifte standart değil de nedir ?

Amatörde oynayan, hiçbir geliri olmayan binlerce futbolcu isyan ediyor. Evlerine ekmek götüremiyor, ailesinin geçimini sağlayamıyorlar. Sadece oyuncular değil, teknik heyet, antrenörler, malzemeciler, şoförler vs. insanlar büyük sıkıntılar yaşıyor. Korona sadece amatör liglerde mi var? Halı sahalar ve kapalı spor salonlarında yok mu? Uludağ'da kayak tesislerinde virüs yok, turistlerin elini kolunu sallayarak gezdiği İstiklal caddesinde virüs yok, siyasi parti kongrelerinde virüs yok ama, iş amatör maçlara gelince virüs var. Yok ya!

Kuvvetlinin adalete hükmettiğini, haklının güçlü karşısında hakkını koruyamadığı birçok olaya şahit olmaktayız.

Futbol oynayanlar, sahanın tozunu yutan çok iyi bilir ki ; Uzun süredir antrenman yapamayan, maç oynamayan oyuncunun futbol hayatı biter.

Üst liglerde olduğu gibi BAL ve amatör liglerde de futbolcular sahaya çıkmadan önce test uygulanabilir. Bu çok zor bir şey değil.

Bu zor şartlarda amatör futbola gönül vermiş idarecilerin hevesleri, heyecanları, hedefleri yok ediliyor. Ülke futbolunda amatör ligler olmadan üst liglere oyuncu yetişemez.

Türkiye'de sporcu ve taraftar sağlığı tartışması ağırlıklı olarak Süper Lig üzerinden dönse de işin görünmeyen kısmında fazlası var. Sporda ''günü kurtarma'' ve ''kısa yoldan kazanç elde etme'' zihniyeti hâkim olduğundan ortaya böyle dandik bir durum çıktı.

İşte hergün görüyoruz, Gaziantep FK, Ankaragücü, Beşiktaş, Trabzonspor hatta Adanaspor onlarca futbolcunu test sonucunun pozitif olduğunu açıkladı. Ne oldu ?

Profesyonel liglerde birçok takımda vakalar görülüyor ancak maçlar halen oynanıyor. Amatörde ise kafa karışıklığı ve kararsızlık sürüyor. Bu rahatsızlığın düzeyi isyan noktasında!

Türkiye Futbol Federasyonu yönetiminin ''önce insan, sonra maç ilkesi'' ile hareket ettiğini söylemek büyük bir saflık olur.

Bunların öyle bir hassasiyeti asla yok. Eğer bu doğru olsaydı üst ligleri de oynatmazlardı. Yani, burada gözetilen tek unsur, rant... Yani yayıncı kuruluşun tehditlerine boyun eğerek para uğruna ligleri oynattıklarını herkes bal gibi biliyor.

Efendim biz bu işi kontrol altına alamayız, sporcu sağlığı önce gelir’ hikayesine beni kimse inandıramaz.

Kimsenin amatör sporcunun sağlığını düşündüğü falan yok. İşin özeti şu; Yabancı çöplüğüne dönen Türkiye'de futbol batmış iflas eşiğine gelmiş ve bir avuç ''tuzu kuru'' adamın keyfiyetine terk edilmiştir. Kulüpler gırtlağına kadar borç batağına saplanmıştır. Harcama miktarlarında bile bin türlü film fırıldak dönmektedir. Kurtulması artık çok zor bir hal almıştır.

10 aydır karşılaşmalara çıkamayan amatör sporcular ciddi mağduriyet yaşamaktadır. 282 bin 605 futbolcu sahalardan uzak kalmıştır. Amatör spor kulüplerinde görev yapan antrenörler işsiz kalmış, binlerce antrenör de geçim zorluğu yaşamaktadır. İktidar amatör spor dünyasına karşı duyarsız kalmaktadır. Üst ligler oynanırken amatör sporlar görmezden gelinmektedir. 10 aydır bekletilen ve destek verilmeyen amatör sporlar için de acilen bir düzenleme ve destek acilen sağlanmalıdır.

Bir çift sözümde ASKF ve TÜFAD'a olacak ! Eğer anlarlarsa tabii.

Bu ikisi, ne yazık ki bu süreçte çok pasif ve etkisiz kalmıştır. Bilhassa ASKF, TFF’nin aldığı her kararı onaylayan bir noter makamı olmamalı.Her karara önünü ilikleyip ‘emir eli Ramazan gibi Başüstüne efendim dememeli !

Gaziantep ASKF Başkanı Abdulkadir Gözegir, TÜFAD Başkanı İsmet Savcılıoğlu, Haksızmıyım !. Kulüplerin sesi olarak süreci ya tümden iptal, ya da tümden oynanmalı şekline dönüştürmelidir.

Son söz ; Amatörler futbolun mutfağıdır! Mutfağı kapatırsanız, yemek pişmez. Amatörlerin haykırışlarını duyun... Ses verin. Yazık olur bu çocuklara !