Şükrü KARAMAN

Son haftalarda belirgin hakem hataları takımların canını yakmaya başladı.

Daha Süper Lig’in yaklaşık dörtte birlik maçların tamamlanmasına karşın, hakemlerin çaldıkları, çalmadıkları, çalamadıkları düdük ve kararları iyiden iyiye zıvanadan çıktı. Zaten geçen sezon başarılı olamayan hedeflerin odağındaki hakemler, bu sezon çok erken konuşulmaya başlandı. Doğrusu gelecek 29 haftada ne yapacak çok tartışılan bu hakemler? Yani çok şeylere gebe gibi önümüzdeki maçlar.

Çaykur Rizespor- Galatasaray karşılaşmasında verdiği kararlar ve uzattığı dakikalar ile şimşekleri üzerine çeken ve dinlendirilen Ali Palabıyık konuşulurken bu kez Trabzon’da Ali Şansalan’ın Fenerbahçeli Kim’i iki sarı karttan atması tartışmaları iyice alevlendirdi. Spor yorumcularının ortak kanısı Kim’in haksız yere oyundan ihraç edildiği yönünde.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’u infiale taşıyan, taraftarı sokağa çağıran Trabzonspor maçındaki kötü hakem yönetimi, kuşkusuz futbol gündeminin birinci sırasındaki yerini koruyacak. Belki de Merkez Hakem Kurulu’nda (MHK) yeni gelişmelere yol açacak. Neredeyse her hafta en az bir hakem uygulamaları ve düdükleriyle maçlara damgasını vuruyor, sonucu doğrudan etkiliyor.

Türkiye Futbol Federasyonu, MHK hakemleri savunsa, arkasında ne denli dursa da belirgin hatalar gözden kaçmıyor. Kaçamaz da çünkü  öyle geçiştirilecek, görmezden gelinecek gibi değil. Sonuçta kazanılacak 3 puanın yanı sıra yengi veya eşitlik halinde yayıncı kuruluştan gelecek para takımlara can suyu niteliğinde. Bir anlamda hakemlerin yanlış kararı bir takımı puan ve puanlardan ettiği gibi, kasaya girecek parayı engelliyor.

Ayyuka çıkan hataların, spor kamuoyu tarafından desteklenen, deneyim kazanması istenilen “Genç Hakemler” tarafından yapılması oldukça ilginç. Taraftar ve yönetici baskılarından çok etkileniyor olacaklar ki, sahaya çıktığında titriyor, acemi ve yanlış uygulamalara gidiyor. Tartışılan hakem camiasında en formda isimler Fırat Aydınus, Halil Umut Meler ve  Avrupa maçlarındaki başarısını yurt içine tümüyle taşıyamasa bile deneyimi ile Cüneyt Çakır. Hem haftanın en kritik Trabzonspor-Fenerbahçe maçına neden bu üç isimden biri atanmaz? 

Hakemlerin hatalarından Süper Lig takımlarının yanı sıra, TFF 1.Lig ve alt liglerde mücadele edenlerin canı da oldukça yanıyor. Naklen yayınlanmasından ötürü Süper Lig ve TFF 1. Lig’deki karşılaşmalardaki fahiş hataları sporseverler görüyor.

Zaten, Süper Lig’in 20 takımından, 18’i yayınladıkları ortak açıklama ile can yakan hakem hatalarına dikkat çekmiş, MHK yapısının değiştirilmesini TFF’den talep etmişti. Hafta içinde olası  toplantıda köktenci kararların çıkması şaşırtıcı olmaz. Artık bu hatalara dur denilmeli.