Çocuğun ev aile ortamında tartışma, kavga, şiddet, geçimsizlik ve boşanma gibi çocukta st sres oluştutacak hadiselerin yaşanması. Nitelilsizve çatışmalı aile içi ilişkiler nedeniyle çocuğun kedini derslere veremesi. 


    Başarının  belkide birinci kuralı, çocuğu mutlu kılacak huzurlu bir aile ortamı sağlamaktır. Aile içerisinde yaşanan olumsuzluklar çocuğun dünyasını alt üst eder. Çocuklar yetişkinler gibi düşünmezler, bazı zamanlar yaşanan olayların  kendileriyle ilişkili tutabilir hatta kendilerini suçlayabilirler. Bu yüzden olabildiğince çocuklar için huzurlu bir aile ortamı oluşturulmalıdır.


        Özellikle ergenlik dönemi başta olmak üzere yanlış arkadaş seçimleri ders başarısızlığın nedenleri arasına konulabilir. Ergenlikle beraber çocuğun ruhsal enerjisi sosyal ortama,arkadaş ve duygusal ilişkilere yönelir.  Bu nedenle yanlış arkadai seçimleri sadece başarızlık getirmekle kalmayıp daha vahim sorunlara yol açabilir.,


Bununla ilgili anne babalar tabiri caizse uyanık olmalı, çocuğun çevresi aile tarafından yapılandırılmalıdır. Arkdaşalrının hepsi ve aileleri hakkıda bilgi sahibi olunmalıdır.


     Bir diğer neden ise çocuun nasıl ders çalışması gerektiğini bilmemesinden kaynaklanıyor olabilir. 


Çocuk, beynin çalışma yöntemlerini, hafıza, dikkat gibi konuda temek düzeyde bilgilendirilneli, gerekiyorsa bunula ilgili uzmanlarla, eğitim psikologlarıyla iletişme geçilmelidir. 
      Çocuğun kendidini kontrol etmesi ve yönetme eksikliğide okul başarızlıpı nedeni olabilir.

Takdir edersiniz ki hayatın her alanında çalışma düzen ve disiplin ister. Bu da çocuğun desr çalışmayı sevmesiyle doğru bir orantı gösterir. Bu konuda sorumluluğun çocuğa ait olduğu benimsetilmelidir.  Ayrıca çocuğa gerekli dış motivasyon sağlanmalıdır. Yani performansları ödüllendirilmelidir. 


     Tecrübelerimden hareketle en önemli nedenlerden birinin ebeynlerin çocuğun yeteneğimin üzerinde başarı beklentisi olmasını çok rahat söyleyebilirim. Ne yazık ki bazı anne babalar çocuklarının kabileti üzerinde bir beklentiyle baskıya sebep oluyorlar. Bu çok ince bir çizgidir. 

Anne baba çocuğun başarı performansını değerlendirirken buna çok dikkat etmelidir. Neticede herkesin sayısal zekası harika olacak diyee bir şey yok, belkide sizin çocuğunuzun çok iyi bir dilsel zekası vardır. Ya da çok iyi bir bedesnel zekası vardır ve sporlara ilgi duyuyordur. Lütfen çocuğunuzun gerçek potansiyelinin farkında olun. 


    Aşırı baskı sonucu çocukta oluşan isteksizliğide gözardı etmemek gerekiyor. Test çözme, ödev yapma gibi konularda yapılan fazla baskı karşıt davranışın artmasına sebep olur. Bu yüzden ona sorumluluklarını hatırlatın tabi ki ama sürekli ödevini yap, test çöz gibi baskılarla bunaltmayım. Dediğim gibi sorumlulık hatırlatmak ayrı bir davranıştır.  Baskı yapmak ise inatlaşmaya neden olur. 


     Her şartta ve koşulda onu seveceğinizi, koşulsuz kabul edeceğinizi hem hissettirin hem söyleyin. Başarızsılıktan korkmasın. Başarısızlık korkacak bir şey değildir. Ders alınacak, tecrübe katacak bir şeydir. Başarı kadar lazım bir şeydir hatta. Unutmayın ki hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır. 
                                                   Psk. Dan. Cansu Bulduk