Dünyada ve Türkiye’de öğretmen yetiştirmede kullanılan sanal sınıf simülasyonu hakkında bilgilerin verildiği ve simülasyon alanında bilimsel araştırmalar yapmakta olan öğretim üyelerinin değerli görüşlerini sunduğu konferans, eğitim camiasında yoğun ilgi gördü. Konferansın açılış konuşmalarını; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk ve HKÜ-UZEM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Özge Kelleci Alkan yaptı.
SİMÜLASYON KULLANIMI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Eğitim-öğretim süreçlerinde simülasyon ve simülatörlerin kullanımının hızla yaygınlaştığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Dereli; “Simülasyon, öğrenmeyi hızlandırdığı kadar maliyetleri de çok düşüren çağdaş bir teknoloji ve kullanımı çığ gibi büyüyor. Metaverse çağıyla beraber sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin de desteğiyle etkinliğinin daha da artması bekleniyor. Üniversitelerin de bu teknolojiden faydalanmaması mümkün değil. HKÜ olarak, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Veysi İşler’in önderliğinde, eğitim süreçlerinde simülasyon kullanımı üzerinde önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Sanal laboratuvar kapasitemizi artırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
SİMÜLASYON TEKNOLOJİSİNİN FARKINDALIĞININ ARTMASI SAĞLANACAK

Simülasyon ile yolunun ilk kez 2009 yılında kesiştiğini belirten Dekan Prof. Dr. Büyüköztürk ise; “Konferansın, özellikle simülasyonun eğitim çalışanlarında, yönetici ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinde kullanılması konusunda, hem bilim adamı hem de bakanlık düzeyinde ilgiyi artıracağına inanıyorum. Bu konunun alternatif bir çözüm modeli olarak geliştirilmesine yönelik olarak, özel sektörün de daha fazla ilgi duyacağını düşünüyorum” dedi.
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen “İkinci Öğretmen Yetiştirmede Simülasyon Kullanımı” Konferansı'nda; “Öğretmen Yetiştirmede Simülasyon Kullanımı ve Sınıfta Uygulama Atölyesinin Değerlendirilmesi”, “Öğretmenlik Uygulaması Dersinde Sınıfta Simülasyonun Kullanımı ve Öğrenci Deneyimi”, “Simschool Simülasyonu” ile “Öğretmen Eğitimi, Öğretmen Eğitimi Araştırmalarında Sanal Sınıf Simülasyonu Kullanımı”, “Simülasyon Destekli Öğretmen Eğitiminde Oyunlaştırma ve Oyun Tabanlı Sanal Sınıf Simülasyonlar” ve “Simülasyon Tabanlı Öğrenme ile Uzaktan Eğitimde Etkili Sınıf Yönetimi” konuları konuşuldu.