Köpekgiller ailesinin üyesi olan çakallar kurnaz ve fırsatçı hayvanlardır.

Doğası ve fiziksel özellikleri benzer olan tilki ile karıştırılsa da daha uzun ve iri yapılıdır, gündüzleri dinlenir ve saklanır, geceleri avlanmak için sakin ortamı gözetir. İnternette tüm veriler çakalın bu özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

Halk ağzında açıkgöz, kurnaz, fırsatçı, sürekli kendi çıkarını önceleyen bireyler için “Çakal” tanımlanması sık kullanılır. “Tilkilik yapmak” deyimi de halk arasında çok yaygındır bu kişiler için.

Toplumun çıkarcı ve fırsatçı kişiler için yakıştırdığı “Çakal” ve “Tilki” nitelemesi yerinde bir benzetmedir. Çünkü, gözü doymaz, “hep bana” diyen bu kişiler için öncelik kendileridir Hak, hukuk, adalet kavramları onlar için bir anlam ifade etmez.

Yasanın ve toplumun koyduğu kurallar, geleneksel ilişkiler ve öngörüler bu kişiler için “yok” hükmündedir. Ne olursa olsun kurnazlıklarından ödün vermez, aklı sıra uyanık geçinmeye çalışır, karşısındakileri sözüm ona “aptal” yerine koyarlar. Ne var ki, o insanlar aptal değil, yasaya, hukuka ve eşitliğe inanan ve savunan bireylerdir.

Fırsatçı ve kurnazlar, etik dışı tutumlarının bir süre sonra bumerang gibi kendilerine döneceğini hesap edemez. Ailede, toplumda ve uluslararası alanlarda kurnazların sonradan nasıl yenildiklerine, mahcup olduklarına ilişkin sayısız örnek var.

Bireysel ilişkilerde olduğu gibi, devletler arasında da “çakallık, tilkilik” yapmaya çalışan” emperyalist ve sömürgeci ülkeler mevcut.

Bunun en somut örneği her daim yayılmacı politikalar güden ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa gibi ülkelerdir. ABD’nin çıkarı için ne denli acımasız

olduğu, fırsatını bulduğunda yoksul ülkelerin başına çöktüğü aşikar. Ya petrol, ya değerli madenleri egemenliği altına almak, uydu devletler oluşturmak için, arkasına diğer yayılmacı emperyalist ülkeleri alarak dünyayı karıştırır.

Lakin, Vietnam’a, Suriye’ye, Irak’a, Afganistan’a, Güney Amerika, Afrika ve Asya ülkelerine karşı başlattığı savaş ve girişimlerin tümü fiyasko ile sonuçlandı. On binlerce asker ve sivilin yaşamını yitirdiği başarısız savaşlar bumerang gibi kendini vurdu. Adeta kaçarak bu ülkeleri terk etti. Son örneği 20 yıllık Afganistan işgalinin ardından çekilmesi oldu.

Bu fırsatçılığın bedeli ne yazık ki bölge ülkeleri ve Türkiye’ye Afganlı sığınmacıların göçü olarak olumsuz yansıdı.

Akın akın Türkiye’ye gelen sığınmacılar karşısında ne yapılacağı hala belirsiz. Ülkeyi ele geçiren Taliban, Hamid Karzai Havaalanı’nın güvenliğini sağlayacaklarını belirterek, Mehmetçiğin 31 Ağustos’a dek çekilmesini istedi. Türk askerinin oradan ivedi çekilmesi gerekiyor.

Dediğim gibi “çakallık yapmaya” çalışan açıkgözler sonunda kazanamıyor, yitiriyor. Onun için siz siz olun, fırsatçılık ve kurnazlığı öncelemeyin. Yasa, kural, hak, hukuk, adalet ve eşitlikten şaşmayın.