Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizide etkisi altına alan zorlu bir pandemi süecinden geçiyoruz.  Sosyal hayatımızdan tutun da alışkanlıklarımıza ekonomimize kadar her şeyi değiştiren, yeniden inşa eden bir süreç. Bu süreçte kısmı kapanmalardan geçiriyoruz. Biz yetişkinlşer elbetteki gerekli olgunluğu göstermekle birlikte biz de zaman zaman sıkışıyoruz. Peki çocuklar bununla nasıl başa çıksın. Canları sıkılıyor, dışarı çıkmak istiyorlar. biz yetişkinlerde onların sağlığını düşündüğümüz için kısıtlamak zorunda kalarak evde kalmalarını sağlıyoruz. Peki  evde kaliteli vakit geçirmek için neler yapalım diye bir çok soru alıyorum gelin hep beraber birkaç oyun ve etkinlikten bahsedelim.


1-) Bu oyunda ihtiyacınız olan sadece bir kalem ve bir kağıt ve bir zar evinizde tavla veya bu tarz bir oyun varsa onun zarını kullanabilrsiniz. Zar kullanmak oyunu ilgi çekici hale getirecektir. Bir A4 kağıdına istediğiniz kadar küçük karelere bölünmüş şeritler çizin. Ben genellikle 15'e 15 tercih ediyorum. Bu iki kişi iin yeterli oluyor. daha fazla kişi ile oynayacaksanız siz daha fazla küçük kareler yapabilrsiniz. Kare çizme işlemi bittikten sonra he oyuncu farklı renkte kalem alarak bir zar atar,attığı zar kadar kareyi boyar. En çok kare boyayan oyunu kazanır. 


2-) Bu oyunumuzun adı hedef 4. Sekize sekiz olacak şekilde bir kare çiziyoruz. Karelerin içine sırayla üçgen ve daire çiziyoruz.4 tane üçgeni yatay, dikey veya çapraz şekilde denk getiren kazanıyor. Bu oyun dikkati arttırdığı gibi,okul öncesi çocuklarda şekillerin öğretimi için de faydalı olabilir.


3-) Bu oyunumuzun adı ise kelimeyi bul. En az ilkokul birinci sınıf düzeyi için uygun bir oyun olduğunu söyleyerek oyunu anlatmaya geçiyorum. Kelimelerin harflerini karışık halde yazarak karşınızdakine vererek kelimenin ne olduğunu bulmaya çalışıyorsunuz. En çok bulan kazansın.


4-)Bu oyunda yine ihtiyacınız olan bir A4 kağıdı. Kağıdı 4 küçük parçaya bölerek üzerlerine 50,25,0 ve 100 sayılarını yazıyoruz, 0 ile 100'ü 25 ile de 50 sayısını eşleştirerek elimize alıyoruz. ikili ikili eşleştirdiğimiz kağıtları sırasıyla avucumuzda saklayıp karşı tarafın büyük sayıyı tahmin etmesini istiyoruz. En çok büyük sayıyı bulan oyunu kazanıyor. Bu oyun sayıların öğretimi, büyüklük küçüklük ilişkisini kavraması açısından okul öncesi dönemden itiberen uygulanabilir.
5-) Bu oyunumuzda iç içe olacak şekilde labirent gibi 6-7 tane çizgi olacak şekilde bir şekil çiziyoruz. Belli aralıklarla noktalar koyuyoruz. Noktalar çok yakın ve çok uzak olmamasına dikkat etmeniz yeterlidir. Daha sonra bir zar alarak atıyoruz kaç geldiyse o nokta kadar ilerliyoruz. en çok ilerleyen kazansın.


6-)Bu oyunca  yine bir kağıttan isterseniz bir kartondan yardım alabailirsiniz avucunuzun içine dolduracak kadar küçük küpler yapıyoruz. Bu küplerin yapım videoları inetrnette ayrıntılı olarak var kartından küp yapımı diye araştırırsanız bir çok seçenek sunacaktır. İster normal kağıttan ister kartondan 5 tane küp yaptıktan sonra bu küplerin her kenarına kuş,çiçek,bulut,büyüteç,kedi, köpek gibi objeler yazıyoruz bir poşete atıyoruz ve çekiyoruz. Gelen nesne ile ilgili  sırayla hikayeler uyduruyoruz veya içinde o nesnenin geçtiği resimler yapıyoruz, cümleler kuruyoruz veya o nesnenin geçtiği şarkıları söyleyip dans ediyoruz.


    Bütün bu çeşitli oyunların yanı sıra evde puzzle yapma, kek,kurabiye yapma, birlikte film izleme gibi çeşitli etkinlikler de yapabilirsiniz. Önemili olan ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız, çocuğunuza neler kattığınız olduğunu unutmayın. Dilerim bir an önce içince bulunduğumuz süreç sona erer ve özgürce çocuklarımızla güzel havanın, güneşin ve doğanın tadını çıkarabiliriz.