Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle hava sahasının kapatılması ve sınırların Ukraynalı mültecilere açılması, küresel seyahat özgürlüklerini etkilemeye başladı.

CNN International'ın haberine göre, dünyanın en seyahat dostu pasaportlarından derlenen son verilere göre, Ukrayna rekor düzeye ulaştı.

Şubat sonunda savaşın patlak vermesinden bu yana, birçok ülke ya giriş politikalarını değiştirdi ya da Ukrayna pasaportu sahipleri için vize şartlarını tamamen kaldırdı.

Londra merkezli küresel vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı firması Henley&Partners tarafından derlenen endekste Ukrayna pasaportunun yüksek düzeyde geçerliliğini artırdığı görülürken Rus pasaportu dibe vurdu.

2022'nin ikinci çeyreğine ilişkin listede, Ukrayna bir sıra yükseldi ve endekste 34. sırada yer alıyor. Ukrayna vatandaşları artık 192 varış noktasına vizesiz (veya varışta vize) seyahat edebiliyor.

Rusya, vizelerin askıya alınması ve yaptırımların resmileştirilmesiyle daha da kötüleşmesi beklenen bir pozisyon olan 117 puanla dört sıra gerileyerek 49. oldu.