Türkiye kamuoyunun gündemine “çuvalcı general” olarak gelen ABD’li general Raymond Odierno’nun yaşamını yitirdiği açıklandı.

2003 yılında Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi emrini veren ABD’li general Raymond Odierno’nun bir süredir kanserle mücadele ettiği ve cuma  günü 67 yaşında öldüğü duyuruldu.

Irak savaşının mimarlarındandı… ABD'li general Raymond Odierno kanserden  öldü - Son Dakika Haberler

Biden'dan taziye mesajı

ABD ordusunun sözcüsü Terence M. Kelly, “Üzülerek, General Raymond T. Odierno’nun 8 Ekim’de öldüğünü doğruluyorum. Generalin ölüm sebebi Covid-19 değildir” açıklamasını yaptı.

2001 ile 2004 yılları arasında Irak Savaşı’nda Dördüncü Mekanize Piyade Tümeni’ni yöneten Odierno hakkında ABD Başkanı Joe Biden, “O bizim ulusumuzu daha iyi, daha güçlü ve daha güvenli hale getirdi” açıklamasını yaptı.

2015 yılında emekliye ayrılan Odierno, Saddam Hüseyin’i yakalamış ve “Bir deliğin dibinde bulundu ve geri saldıramadı. Bir sıçan gibi yakalandı” demişti.

Irak savaşının kilit isimlerinden ABD'li komutan Raymond Odierno hayatını  kaybetti - Dünya Haberleri

Genelkurmay Başkanı "Ben yapmadım" demişti

2003 yılında Türk askerinin başına çuval geçirilmesi ABD ile Türkiye arasında büyük bir gerilim yaratmıştı. O dönemde ABD ordusunun başında General David Petraus bulunurken emri veren kişinin General Odierno olduğu ortaya çıkmıştı.

Petraus, CIA Başkanı olduğu dönemde Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında Türk makamlara, “Türkiye’de benim adım Çuvalcı General olarak çıktı. Fakat çuval emrini veren ben değilim General Odierno” demişti.