REFORM HABER - İspanya, Letonya, Yunanistan, Makedonya, Romanya ve Türkiye’den altışar katılımcı, toplamda 36 kişinin katılımı ile proje gerçekleşti.Türkiye’den üniversite öğrencisi gençlerin liderliğinde, Gaziantep’in dokusunu yansıtan konakta gerçekleşen projede el sanatlarının önemine dikkat çekildi.

Projede, geçmişi geleceğe taşımaya yarayan, geçmişle gelecek arasında köprü kuran, çeşitli ihtiyaçlara karşılık veren ve toplumların kimliklerinin parçasını oluşturan el sanatlarının önemine çeşitli etkinlikler ile dikkat çekildi. Toplumların varlıklarını sürdürmeleri için kimliklerini oluşturan bu değerlere sahip çıkmalarının önemi vurgulandı.

Program çerçevesinde Olgunlaşma Enstitüsü, Bakırcılar Çarşısı, Rumkale, Halfeti ve Zeugma Mozaik Müzesi ziyaret edildi.

Olgunlaştırma Enstitüsü’ne ve Bakırcılar Çarşısı’na yapılan ziyaretlerde Türkiye'de geleneksel el sanatları ürünlerini üreten ustalar eşliğinde yabancı katılımcılar sedef, bakırcılık, yemeni, halı dokuma gibi el sanatlarını keşfetme ve deneyimleme imkânı elde etti.

 Mozaik el sanatı özellikle Yunanistan, Türkiye, İspanya başta olmak üzere altı ülkenin de mirası ve kapsayıcı el sanatı olarak en güzel örneklerine, Zeugma Mozaik Müzesine yapılan ziyaret ile temas edildi. Müze, Avrupa'dan gelen yabancı gençlerin ilgi odağı oldu.

Rum Kale ve Halfeti rotasında gerçekleştirilen tekne turu ile gençler Anadolu ve Mezopotamya’nın geçmişten gelen ruhunu, mirasını ve kültürel benliğini daha iyi anlamış ve mevcut el sanatlarının bir sonraki nesiller için yaşatılmasındaki önemi kavradı.