Bakan Yanık'ın katılımıyla Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda düzenlenen buluşmada, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak'tan vali, milletvekili ile kadın kooperatiflerinin başkanları çevrimiçi bağlanıp, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bakan Yanık, daha sonra yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasındaki bütün şehirlerin birbirinden kıymetli ve içerisinde derin bir kültür barındırdığını söyledi.
AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana şehirlerde sosyal hizmet ve sosyal politikalar anlamında çok şeyin değiştiğini aktaran Yanık, "AK Parti döneminde sosyal politikalar anlamında Türkiye'nin dört bir köşesinde ele alınmayan herhangi bir başlık yok." dedi.

Yanık, daha önceki dönemlerde sağlık alanında yaşanan sıkıntılardan bahsederek, "Bugün elhamdülillah bizim sağlık ve sigorta sistemimizin uluslararası veya yerel otoritelerin onaylayıp da karşılamadığı bir tedavi yöntemi yok. Ne kadar pahalı olursa olsun hepsini karşılıyoruz. Sosyal hizmetler olarak bizler Bakanlığımız üzerinden, 42 ayrı kalemde sosyal yardım yapıyoruz, nakit yardımdan veya nakde çevrilebilir yardımdan bahsediyorum. Ayrı ayrı, ama az ya da çok, pek çoğu ilgilisinin o yardımı alanın bildiği yardımlar." dedi.
Bir toplumun sosyal yardımlarla desteklenmesinin önemine değinen Yanık, daha ehemmiyetlisinin ise çalışabilecek güçteki kişilerin üretim sürecine dahil edilmesi olduğunu söyledi.
Yanık, bunun en önemli başlıklarından birisinin de kadınlar olduğunu aktararak, "Bizim bulunduğumuz coğrafyada ve yaşadığımız dünyada çok güçlü, ayakları üzerinde duran, geleceği inşa eden bir ülke olma yolunda daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Anadolu kadınları her zaman çok üretken ve çok dirayetlidir. Ve yuvayı dişi kuş yapar dedirtecek kadar himaye eden, derleyen, toplayan ve evini, ocağını kendisinin etrafında kuran karakterdedir." dedi.

- Kadın kooperatifleri buluşması diğer bölgelerde de yapılacak

Bakan Derya Yanık, kadın kooperatif buluşmasının 7'ncisinin Şanlıurfa'da gerçekleştirildiğini aktararak, bu bir araye gelmelerin diğer bölgelerde de devam edeceğini söyledi.
Güneydoğu Anadolu coğrafyasında kadınların, bütün geride bıraktıkları zor zamanlara rağmen ayakta durarak toplumu inşa etme başarısının çok net bir şekilde görüldüğünü anlatan Yanık, bu kadınların her birine çok güvendiklerini dile getirdi.

Yanık, "Kadın Kooperatifleri Güneydoğu Anadolu Buluşması"nın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yanı sıra Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü bir projenin buluşması olduğunu aktararak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan olmak üzere çalışmayı destekleyenlere teşekkür etti.

- "Kooperatifçilik imece kültürünün sonucudur"

Bakan Yanık, hayatı ve geleceği kadın erkeğin birlikte inşa etmesi gerektiğinin altını çizerek, bunun da kooperatifçilik kültürüyle gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.
Kooperatiflerle insanların birbirlerinin eksikliklerini tamamladığını vurgulayan Yanık, şöyle devam etti:
"Kadın ve erkekler olarak hayatı ve geleceği beraber inşa etmekle yükümlü insanlarız. Birlikten kuvvet doğar inancına sahip insanlarız. İmece kültürü bu Anadolu topraklarının hücrelerine kadar işlemiş bir kültürdür, kooperatifçilik de işte birlikten kuvvet doğar fikrinin, bir anlamda imece kültürünün sonucudur. Bizim çok esaslı, çok içeriden yaşadığımız bir duygunun eseridir kooperatifçilik. Bugün baktığımızda biraz teknik geliyor olabilir ama hayır. Kooperatifçiliğin ruh halini Anadolu toprakları geçmişinde çok içerden yaşamıştır, birbirine omuz vermeyi, birbirine el vermeyi, birbirinin eksiğini tamamlamayı, yokluğunu gidermeyi zaten yapagelmiştir. Bugün kooperatifler eliyle birbirimizin eksiğini tamamlarken içinde yaşadığımız toprağın geleceğini de beraber inşa ediyoruz. Bu gelecek inşası konusunu hepimizin unutmaması gerekiyor."

Yanık, birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaparak, "Güçlü olmak, ayakta kalmak ve geleceğimizi sahip olduğumuz kültür ve değerler sistemiyle kurabilmek için birlikte mücadele ederek çalışmak zorundayız. Biz bu desteği Bakanlık olarak her zaman yetkimiz ve imkanlarımız sınırlarında sizlere vermeye hazırız. Sizlerin yaptığı her çalışmanın içerisinde büyük bir mutluluk ve heyecanla büyük bir aşkla yer alacağımızı ifade ediyorum." dedi.

Bakan Yanık, kooperatiflere katkı sunmaya yönelik çalışma gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından Yanık ve beraberindekiler toplantı salonun dışındaki alanda kadın kooperatifleri tarafından kurulan stantları gezerek buradaki ürünleri inceledi.