Ticaret Bakanı Mehmet Muş, NTV'de katıldığı programda yükseklen gıda fiyatlarına ve market denetimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dünyada pandemiden sonra emtia fiyatlarının yükseldiğini söyleyen Muş, "Teftiş Kurulu bakıyor, denetimleri sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz verileri kurul içinde değerlendiriyoruz" dedi.

Gıda fiyatlarının artmasıyla ilgili Muş, "Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıyor. Gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yapıyoruz" diye konuştu.

Muş şöyle devam etti:

Denetimler 1-2 günde sonuçlanan olaylar değil. Bütün sistemi inceleme altına aldık. Diğer alanlarla ilgili değerlendirdiğimiz noktalar var. Zincir marketlerle alakalı teftiş kurulu başkanlığı bakıyor. Buradaki artışlara bakıyoruz. Hangi firmada ne kadara gelmiş bakıyoruz.

Küresel gıda fiyatları şubatta arttı | Gıda Türk

"Fiyatlara mühahale etmeyiz"

Muş, efnlasyonla ilgili olarak "Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Dünyada ciddi bir enflasyon oluşmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Artan fiyatlara doğrudan bir müdahale edilip edilmeyeceğiyle ilgili ise Muş, "Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz. Fiyatların dengelenmesi için mücadele etmek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gıda fiyatlarıyla ilgili önemli açıklama (Gıda fiyatları neden artıyor, gıda  fiyatları düşecek mi?)

"Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar var"

Muş, ÖTV indirimi sonrası vatandaştan piyasada araba bulunamadığı yönünde şikayetlerin geldiğini belirterek, "Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar var, inceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz" ifadelerini kullandı.

Muş şöyle devam etti:

"Galerilere verdiler arabaları. Bayiler galerilerle anlaştı" diyorlar. Bunlar iddia. Biz bunu araştırmakla görevliyiz. Bu araç stokta tutulmuşsa, gerçekten galericiye verilmişse, vatandaşa araçlar verilmemişse ve biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır. Her çalışmanın belli ölçülerde katkısı olur. Tekelleşmeye ya da hakim noktaya gidecek mekanizmaya müsaade edemeyiz. Doğrudan fiyatlara müdahale etmek söz konusu değil.