Reform Haber’e özel açıklamalar yapan Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, ekmek maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve böyle giderse ekmeğin 2,5 lira olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

“Zam yapmak da kaçınılmaz oluyor”

Pide fiyatlarının artmasıyla ilgili olarak un fiyatlarının 110 liradan 340 liraya yükseldiğini söyleyen Başkan Sarı, bu şartlar altında pide fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Başkan Sarı, “Poşet, kâğıt, ambalaj, işçilik, elektrik, su gibi tüm hammaddeler dolara endeksli. Dolayısıyla, bu ürünlerin fiyatlarının artması sonucu biz de pideye zam yapmak zorunda kalıyoruz. Her şeyin fiyatı artarken pideye zam yapmak da kaçınılmaz oluyor.” dedi.

Adıyaman'da ekmeğe zam geldi - Adıyaman Haberleri

“Gaziantep’te pide fiyatları çevre şehirlere göre uygun”

Abdullah Sarı, sözlerine şöyle devam etti: “Fiyatlarda yükselme olmadıkça zam yapmayı düşünmüyoruz. Şu an beklemedeyiz. Gündemimizde yeni bir zam yok. Ancak, maliyetler yeniden artarsa bizim de zam yapmaktan başka çaremiz kalmıyor. Yine de Gaziantep’teki pide fiyatlarının uygun olduğunu söyleyebilirim. Pide fiyatları Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman, Malatya ve Osmaniye’de 2,5 lirayken, bizde 2 liradan satılıyor.”

“Yetkililer, bize uygun fiyata hammadde vermeli”

Pide fiyatlarının düşmesi için yetkililerin ucuz buğday getirmesi ve fırıncılara ucuz un tedarik etmesi gerektiğini söyleyen Sarı, fırınların da sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarını kaydetti. Sarı, “Biz, ucuz un alırsak, tabii ki Gazianteplilere uygun fiyattan ekmek satmak isteriz.  Ancak, her geçen gün elektrik, doğalgaz ve su gibi giderler artarken ekmeği uygun fiyata üretmemiz mümkün değil. Zaten esnafımız ayakta zor duruyor. Bugün Gaziantep’te bin 500 üyemiz ve 12-13 bin çalışanımız var. Hepsi bu sektörden ekmek yiyor. Hepimiz zor durumdayız. Eğer yetkililer bize suyu bedavaya verip elektriği, doğalgazı ve unu da uygun fiyata verirse ekmek fiyatlarını zam gelmez” ifadelerini kullandı.

Savaş Bellikli