REFORM HABER - Cari denge, temmuz ayında 683 milyon dolar açık verdi.

Haziran ayında denge 1,12 milyar dolar açık kaydetmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre yıllıklandırılmış cari açık 27,8 milyar dolar oldu. Ocak-Temmuz dönemi için cari açık ise 13,7 milyar olarak kaydedildi.

Yıllıklandırılmış cari açık 10 ayın en düşük seviyesinde » Borsa Seans

Çekirdek denge fazla kaydetti

Çekirdek denge olarak adlandırılan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın Temmuz ayında 1,9 milyar dolar fazla verirken, bu yılın Temmuz ayında 2,8 milyar dolar fazla kaydetti.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Net hata noksan kaleminde giriş

Verilere göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Temmuz'da 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları ise aynı dönemde 1,9 milyar dolar oldu.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 43 milyon dolar ve 231 milyon dolar net kullanım, diğer sektörler ise 176 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Resmi rezervlerde ise bu ay 6,7 milyar dolarlık artış izlendi.

Temmuz'da net hata noksan kalemi 2,5 milyar dolar fazla verdi. Net hata noksanda 7 aylık fazla 8 milyar dolara ulaştı.

Cari açık beklentileri farklılaşıyor

Son açıklanan Orta Vadeli Program'a göre cari dengenin 2021 yılında 21 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Yılın ilk 7 ayında 13,7 milyar dolarlık açık gerçekleşirken, OVP tahminine göre yılın geri kalanında 7 milyar dolara yakın açık gerçekleşmesi öngörülüyor.

Bunun yanında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2021'in son dönemine ilişkin cari dengeyle ilgili pozitif beklentide olduklarını açıklamıştı.

Temmuz sonunda yapılan enflasyon raporu sunumunda Kavcıoğlu şu ifadeleri kullanmıştı: Cari işlemler dengesinde, geçmiş öngörülerimiz ve kamuoyu iletişimimizle uyumlu olarak, ikinci çeyrekte iyileşmenin başladığını gözlemliyoruz. Uygulamakta olduğumuz sıkı para politikası ve güçlü dış talep koşulları, cari işlemler dengesini olumlu etkiliyor. İhracattaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra, aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz.