Bu yıl yüzde 60 oranında rekoltenin düşük olduğu Antep fıstığında hasat dönemi eylül ayının sonunda sona erecek. Eylül ayının sonlarına kadar fıstık toplayacak olan çiftçiler, girdi maliyetinden şikayetçi olurken, ürünün geçen yılki kadar para etmemesinden yakındı. Ağustos ayında başlayan Fıstık hasadında sonuna doğru geldiklerini belirten Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Fıstık rekoltesi geçen senenin yüzde 40’ı kadar. Türkiye genelinde ortalama 100 bin ton fıstık, Gaziantep genelinde ise 25-30 bin ton fıstık rekoltesi tahmin ediyoruz” dedi. Fıstığın değerinde satılmadığını belirten Yiğit, Fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.


Fıstık hasadında sona gelindi

Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te kentin en önemli tarımsal ürünü fıstık hasadında sona doğru gelindi. Baklavada kullanılan “boz fıstık” hasadı ile başlayan ve “kırmızı beng” hasadı ile devam eden Antep fıstığında bu yıl rekolte geçtiğimiz yıla göre düşük. Bu yıl periyodisiteye (meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl vermemesi ya da çok az vermesi) bağlı olarak geçen yıla göre yüzde 60 oranında rekoltenin düşük olduğu Antep fıstığında hasat dönemi eylül ayının sonunda sona erecek.


 Çitfçiler, ürünün para etmemesinden yakınıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ihraç ürünü olan Antep fıstığında hasat dönemi sona eriyor. Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da "kırmızı kabuklu" fıstığı toplamaya başladı. Eylül ayının sonlarına kadar fıstık toplayacak olan çiftçiler, ürünün geçen yılki kadar para etmemesinden yakınıyor.

Çiftçiler, girdi maliyetinden şikâyetçi

Gaziantep'te önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonu hummalı bir şekilde devam ederken çiftçiler fiyatların düşük olmasından yakınıyor. Bu sene yok yılı olan fıstıkta çiftçiler, girdi maliyetinden şikayetçi olurken, fiyatların ise geçen seneye göre çok artmadığını söyledi.

"Türkiye genelinde 100 bin ton fıstık rekoltesi tahmin ediyoruz"

Ağustos ayında başlayan Fıstık hasadında sonuna doğru geldiklerini belirten Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Fıstık hasadının sonuna doğru geldik. Bu yıl fıstığın yok yılı olmasına rağmen yine de bölge bölge iyi fıstıklar çıktı. Fıstık rekoltesi geçen senenin yüzde 40’ı kadar. Türkiye genelinde ortalama 100 bin ton fıstık, Gaziantep genelinde ise 25-30 bin ton fıstık rekoltesi tahmin ediyoruz” dedi.

"Kuru kırmızı fıstık, 50 liranın altına düşmemeli"

Yiğit, Fıstık, değerinde satılmıyor. Şuan yaş beng fıstığı fıstık 30 lira civarında gidiyor. Baklavada kullanılan boz fıstık ucuza gitti. Boz fıstık da 30 liranın altında düşmemeliydi ama 20-25 arasında gitti. İnşallah kuru fıstıkta fiyat iyi olur. Kuru kırmızı fıstığın kilosu 50 liranın altına düşmemeli. 50 liranın altına düşerse çiftçi zarar eder. Bu fiyatın altına düşerse çiftçi fıstığı 25 liradan satmış olur. Çünkü fıstık bir yıl veriyor bir yıl vermiyor. Kavlak fıstık da 60-65 lira olmalı. Kimse zarar etmesin. Herkes kar etsin ama fıstık sanayicinin eline geçtikten sonra pahalanıyor” ifadelerini kullandı.

"Çiftçinin yüzde 80’nı fıstıktan geçimini sağlamakta"

Çiftçinin yüzde 80’nı fıstıktan geçimini sağladığını belirten Yiğit, çiftçinin yüzde 80’i fıstıktan geçimini sağladığını, fıstığın kıymetinin bilinmesi gerektiğini ve fıstık üreticisinin sürekli desteklenmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

"Fıstık için taban fiyat belirlenmesi gerekli"

Fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi gerektiğini belirten Yiğit, “Fıstık üreticisiyle konuşulup maliyetler hesaplanıp fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi lazım. Devletin bu konuda destek vermesi lazım. Fıstığa iyi tarım desteği verilmesi lazım” şeklinde konuştu.

"Fıstık için pazar bulmak lazım"

Cuma Yiğit, fıstık için pazar bulmak gerektiğini belirterek ihracatta fıstığın tanıtımının az olduğunu, dünyada bizim fıstığın lezzetini verecek bir ürün olmadığının, bu nedenle fıstık için pazar bulmak  gerektiğini ve fıstığın reklamının iyi yapılması gerektiğini ifade etti.

"Fıstığın yok yılını ortadan kaldırmak için sulama gerekiyor"

Yiğit, "Fıstığın yok yılını ortadan kaldırmak için sulama sistemine geçmemiz gerekiyor. Fıstığın var yılı ve yok yılını ortadan kaldırmak için sulama lazım. Ancak çiftçilerin bütün fıstıkları sulama imkanı yok. Sulama yapan çiftçiler hemen hemen her yıl ürün alıyor. İmkânı olan varsa sulama sistemine geçmesi lazım” ifadelerini kullandı.

"Çiftçiye destek olunması lazım"

Başkan Yiğit, maliyetlere karşın çiftçiye destek olunması gerektiğini belirterek “Çiftçinin maliyeti artıyor. Mazot, gübre, ilaç gibi girdiler pahalı. Çiftçi maliyet artısına rağmen tarlasını ekiyor. Artık bu maliyet artışların önün geçilmesi ve çiftçiye destek olunması lazım” dedi.

"Çiftçinin borçları ertelenirse, çiftçi nefes alabilir"

Yiğit, son olarak şunları söyledi: "Çiftçilerin borçların ertelenmesi için şuan dilekçeler toparlanıyor. Kuraklıktan etkilenen çiftçinin borçları faizsiz ertelenirse çiftçilerin bir nefes alacaktır."