Emlakçılar Odası Başkanı Aytaç, Gaziantep’teki emlak fiyatlarındaki artışın en büyük sebeplerini; göç, üniversite öğrencisi ve memur sayısının artması ve zarar eden müteahhit firmalarının konut fiyatlarını yüksek tutması olarak gösterdi.

Emlak fiyatlarındaki yükselişin sebepleri nelerdir?

Emlak fiyatlarındaki yükselişin en büyük nedeni bölgemize aldığımız göçlerdir. Yapılan göç nedeniyle talebin çoğalmasına neden olmuştur. Bu büyük talep sonucunda fiyatlar artmıştır. Göçe paralel olarak da şehrimizin büyümesiyle üniversitelerin ve memur sayımızın artması da çok büyük etken olmuştur. Ayrıca inşaat malzemelerindeki artıştan etkilenen müteahhit firmaları zararlarını kapatabilmek için de konut fiyatlarını yüksek tutma mecburiyetinde kalmıştır.

SÜREKLİ GÖÇ VURGUSU

Gaziantep'teki emlak fiyatları, Türkiye'ye kıyasla ne durumda?

Şehrimizdeki emlak fiyatları ülkemize kıyasla, pandemi öncesine kadar ortalama ölçüsünde devam ederken, pandemi ile birlikte sadece Gaziantep’te değil Türkiye’de çok büyük yükseliş göstermektedir. Gaziantep’te 4 üniversite olması, memur atamalarının çok olması ve sürekli göç olması da bu yükselişin nedenlerinden biridir.

“TABAN VE TAVAN FİYAT UYGULANMALI”

Emlak fiyatlarının düşürülmesi için alınacak önlemler nelerdir?

Ticaret Bakanlığı’mız, her şehrin kendi kapasitesine ve emlak cinslerine göre taban ve tavan fiyatları belirtilmeli, inşaat malzemelerinin fiyatları düşürülmeli, müteahhitler için de taban ve tavan fiyatları belirlenmelidir ve buna ek olarak, belediyelerin de herkesin bütçesine göre arsa üretmelidir.

“BORÇLANARAK KONUT ALMAK ZARAR”

Bu süreçte konut almak veya kiralamak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Öz sermaye varsa alınmalıdır. Aksi hâlde borçlanarak konut almak zarar göstergesidir. Bankadan kredi çekerek konut alacak kişilerin çok daha dikkat etmesi gerekir. Kredi faizleri en üst limitlerde ve aylık taksit ödemeleri çok yükseklerde olduğu için çok büyük zarara uğrayabilirler. Tapusu hazır olmayan konutları da hazır olmadığı sürece almamaları gerekir.

Savaş Bellikli