Başkan Alpay, “Döviz kurundaki artış ve petrol arzında yaşanan sıkıntılar yüksek oranda ithalata dayalı akaryakıtta fiyat artışına neden olmakta. Petrol ve akaryakıtta neredeyse tamamen dışa bağımlı olan ülkemizde fiyat artışları kaçınılmaz olmuştur. Özellikle mazot fiyatlarındaki artış taşımacılığı doğrudan etkilediğinden pek çok üründe fiyat artışına neden olabiliyor” dedi.

Açıklamasında, fiyat artışı ya da belirlenmesinde akaryakıt bayilerinin herhangi bir dahilinin söz konusu olmadığını vurgulayan Alpay, “Türkiye’de tamamen özelleştirilmiş ve piyasalaştırılmış olan petrol ve akaryakıt sektöründe 2005 yılından bu yana serbest fiyatlandırma sistemi uygulanıyor. Buna göre akaryakıt dağıtım şirketleri fiyat belirlemekte serbest. Akaryakıt ilk olarak rafineriden geçiyor ve rafineri fiyatına özel tüketim vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ekleniyor. Rafineriden çıkan yakıt dağıtıcıya gidiyor ve burada dağıtıcı depo satış fiyatını belirliyor. Depodan akaryakıtı alan bayi de pompa fiyatını oluşturuyor. Bu burada zincirin son halkasıyız. Döviz kurundaki hızlı yükseliş ve petrol arzında yaşanan olumsuzluklar akaryakıt fiyatlarına yansıyor dolayısıyla nihai tüketici de fiyat artışları sebebiyle bu durumdan olumsuz etkileniyor. Özellikle ülkemizde son dönemde döviz kurunda yaşanan yükseliş doğal olarak akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Bizler de tüketici gibi yaşananları şuan itibariyle sadece seyrediyor ve bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

GABDER Başkanı Alpay Gaziantep’te petrol ve petrol ürünleri tedarikinde yaşanılan sorunlarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Gaziantep’te petrol ürün tedarikinde yaşanan aksaklıkların tamamı istasyonlardan kaynaklanmamaktadır.  Akaryakıt İstasyonlarına petrol ve petrol ürünlerini sağlayan ATAŞ’ta yükleme adalarının azaltıldığından dolayı daha önceleri 3 saatte yükleme yapılırken, son günlerde yükleme 24 saati bulmaktadır. Dolayısıyla tüketicinin bu anlamda yaşadığı mağduriyetin sorumluluğu Akaryakıt istasyonlarından ziyade ATAŞ’a aittir.”