Gaziantep'te toplu taşımaya zam yolda! Akaryakıt fiyatlarında zam fırtınası toplu taşımada hizmet veren esnafın kolunu kanadını kırdı.
Motorinin litre fiyatının 28 TL’ye yükselmesiyle birlikte Gaziantep’te ulaşım hizmeti sunan toplu taşıma esnafı kontak kapatma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Zam yağmurunun devam ettiği bu dönemde artık ulaşım ücretlerine zammın kaçınılmaz olduğu dile getiriliyor. Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, kamuoyunda konuşulan 7 TL biniş ücretinin ise esnafın beklentilerini gerçekleştirmekten uzak ve asılsız olduğunu duyurdu.

Ardı arkası kesilmeyen zam yağmurunda motorinin güncel fiyatı 28 TL iken yeni zam haberine göre benzine de 2 lira 18 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarındaki zam yağmurunun dinmemesi üzerine toplu taşıma esnafı ayağa kalktı.  Gelen zamların ardından ayakta kalmanın güç olduğunu dile getiren Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, toplu taşıma ücretlerine de zam yapılmasını istedi.

ZAM TALEBLERİ DE FİYATLARLA BİRLİKTE YÜKSELDİ
Esnafın bükülen belinin yüzde yüzün üzerinde bir zam ile doğrulacağını dile getiren Sofu Çolak, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım ücretlerine yüzde 130 oranında zam yapması yönünde çağrılarda bulunuyoruz. Esnafımız artan borçlar nedeniyle petrol istasyonlarından yakıt alamıyor, esnaf artık aracını bağlayacak duruma geldi. Son bir yıl içerisinde yüzde 350 oranında bir akaryakıt zammı yaşadık. Dolayısıyla biniş ücretleri konusunda esnaf olarak bizlerin de zam talebi var.  Sorunlarımızı dile getiriyoruz. Fakat Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir geri dönüş alamadık” dedi.

ESNAFI 7 TL’LİK ZAM KURTARMIYOR
Geçtiğimiz gün ortaya atılan ‘toplu taşımada biniş ücretlerine zam geliyor’ iddiası vatandaşın gündeminde yer tutarken Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, toplu taşıma ücretlerinin 7 TL’ye yükselmesine ilişkin çıkan iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Çolak, “Biniş ücretlerine gelecek olan 7 TL’lik zam bizim sıkıntılarımızı gidermeyecek. Akaryakıt zamları ile başa çıkamayan esnaf araçlarını hatlardan çekmeye başladı. Her ne kadar ceza yazarız, aracınızı hatlardan çekmeyin denilse de esnafın artık dayanacak gücü kalmadı. Motorinin litre fiyatı 28 TL oldu. Önümüzdeki günlerde yeni bir zam geleceği, Haziran ayı sonunda ise 35 lira bandına kadar yükseleceği ileri sürülüyor. Böyle olursa, esnaf nasıl çalışacak? Bu noktada esnafa akaryakıt desteği verilmesi gündeme alınmalı” şeklinde konuştu.

‘GEÇİNEMİYORUZ’
Çolak, "Son zamanlarda şoförlerin bir kısmı bu işten para kazanamadıkları için tır şoförlüğüne yöneliyor. Eskisi gibi kalifiye şoför kalmadı. Çünkü aldıkları ücret ile geçinemiyorlar. Bugün bir markete gittiğiniz zaman hemen her şeyin zamlandığını görüyorsunuz. Bir hafta önce aldığın ürünleri, fiyatları katlanmış şekilde satın alıyorsunuz. Herkes bunun farkında, sıkıntı içerisindeyiz" cümlelerine yer verdi.

GAZİANTEP’TE ESNAFA YETERLİ DESTEK VERİLMİYOR!
Akaryakıt fiyatlarının ve dövizdeki dalgalanmaların esnafı perişan hale getirdiğini vurgulayan Başkan Çolak, yedek parça, akaryakıt gibi esnafı yakından ilgilendiren ürünlere de büyük oranlarda zam geldiğini gelen zamlar karşısında ise çaresiz kaldıklarını dile getirdi.

Çolak, “Döviz hareketlendiğinde lastikten parçaya kadar araç için gerekli olan her şey zam geliyor. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi illerde toplu taşım hizmeti sunan esnafa verilen destek Gaziantep’te ne yazık ki verilmiyor” diye konuştu.