Pandemiyle birlikte gelen küresel ekonomik kriz birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’yi de etkiledi. Ham madde ve çip sorunu başta olmak üzere gıda üretiminde de maliyetler arttı. Türkiye'nin en yoğun ve tanınan çarşılarından bazıları da Gaziantep'te yer alıyor.

Gaziantep’teki kapalı çarşılarda da şu sıralar sakinlik hakim. Esnaf, turistler dışında yerli vatandaşların alım gücünün düştüğünü bu nedenle satışların da düştüğünün ifade ediyor. İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerine bulunan ve kimilerine göre 6 bin, kimilerine göre de 12 bin yıllık bir geçmişe sahip Gaziantep Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip. Gaziantep mutfağını ise kentin kapalı çarşılarındaki baharatlarını koklamayla anlayabiliyoruz.

“Baharat ilgisi düşmedi”

Gaziantep’teki kapalı çarşılarda Ahilik geleneğine uzanan esnaf kültürü, müşterilerin çarşı içindeki gezilerini ve alışverişlerini çok cömert bir ikram kültürü içinde yaşamasına olanak tanıyor. Esnaflar, yerel ürünlerin ve baharatların Gaziantep yemeklerinde nasıl kullanılması gerektiğini de anlatıyor. Baharatlara olan ilginin hiç düşmediğini belirten esnaf sadece alım miktarının düştüğünü paylaşıyor.

Çeşit çeşit ürünler bulunuyor

Almacı Pazarında Gaziantep mutfağının olmazsa olmazlarından özel biber ve domates salçası, sadeyağ, zeytinyağı, bulgur ve diğer hububat çeşitleri, cevizli sucuk, üzüm suyuyla yapılan ve içi fıstıklı dolu olan muska, yöresel pestiller, baharat çeşitleri ve şifalı otlar mevcut. 250 yıllık bir geçmişe sahip olduğu söylenen Almacı Han’ın çok güzel bir öyküsü var. Eskiden Gaziantep’te elma Almacı Pazarında satılırmış. Savaş döneminde yaşanan yokluk nedeniyle, misafirliğe giderken elma götürmek çok önemli bir âdetmiş.

“2 yerine bir alıyorlar”

Bakırcılar çarşısı da kentin gözde mekanlarından. Çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan bakırcılar çarşısında bugünlerde sessizlik hakim. Esnaf, son zamanlarda satışların düştüğünü dile getirerek, vatandaşların 2 yerine bir aldığını kaydediyor.

Uğrak mekanların başında geliyor

Esnaf şöyle diyor: “Buranın önemi hiçbir zaman bitmez ancak bazı yıllar ve dönemlere göre daha yoğun bazı dönemlere göre ise daha sakin geçebiliyor. Bütün durumlarda yerli ve yabancı turistik uğrak mekanlarından biri olmayı sürdürüyoruz.”

Esnaf, yeni yıldan önce bir yoğunluk olabileceğini öngörüyor. 

Zana Avna