Ezo Gelin Çorbası'ndan, baklavaya, beyrandan, Antep Katmeri'ne, fıstık ezmesinden, kurabiyeye, muskadan, Antep Pekmezi'ne, Antep Peyniri'nden, menengiç kahvesine, Şiveydz'den, bayram sofralarının vazgeçilmezi yuvalamaya kadar yaklaşık 80 ürünün Coğrafi ürün tescilini alan Gaziantep’te fiyatlarda tavan yaptı.

Alternatif Sarma Baklava Tarifi - Mahmut Cayli - Lezzet
BAKLAVA VE FISTIK ZAM ŞAMPİYONU
“Antep Baklavası'nın” 2009'da AB'de tescil edilmesinin ardından fiyatlarda bir anda tavan yaptı. Şu an kilosu 300 TL’ye ulaşan baklava ve 250 TL‘yi aşan fıstık fiyatları kentin tescilli ürünleri arasında zam şampiyonu oldu. Son yıllarda yaşanan ekonomik krizle birlikte kentte yaşayan orta gelirli aileler için lüks haline gelen baklava ve fıstık fiyatlarındaki artışın devam edeceği öngörülüyor.

Katmerci, adaylığını açıkladı - Gaziantep Sabah Gazetesi

KATMERCİ: HAMMADDE FİYATLARI ÇOK YÜKSELDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, başta baklava ve diğer tatlılar olmak üzere yeme-içme sektöründeki durdurulamayan fiyat artışının en büyük nedeninin hammadde fiyatlarının yükselmesi olduğunu söyledi. Katmerci, "Bir yıl önce bir çuval un 200 lirayken, şu an 850 lira oldu. Birinci kalite fıstık 80 lira bandındaydı ama şu an 300 liraya yükseldi. Sade yağ 80 lirayken, şu an 150 lirayı buldu. Bunun yanında işçilik de yüzde yüz zamlandı. Hükûmet, asgari ücrete yüzde 50'ya yakın zam yaptı ama bizde personel alttan yetişmediği için işçiliğe yüzde 100 zam yapmak zorunda kaldık. Bunun yanında elektrik, su ve dükkan kirası gibi diğer giderler de zamlanınca baklava başta olmak üzere yeme-içme sektöründeki tüm ürünlere yüksek zamlar geldi" ifadelerini kullandı.

Katmerci, zamların düşürülmesi ve fiyatların daha uygun seviyelere inmesi için ise 81 ildeki tarım kredi kooperatiflerinde esnaf olduğunu belgeleyenlere et, un, yağ ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fabrika satış fiyatlarından verilmesi gerektiğini ve bu konuda hem odaların hem de yetkililerin gereken hassasiyeti gösterek beraber çalışmaları gerektiğini belirtti.

IMG_3500 | Hüseyinoğlu Baklava

TALEP ARTIYOR
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’te, Coğrafi ürün olarak tescil edilen ürünlere yoğun talep olmasının fiyat artışında önemli rol oynadığı ileri sürülüyor. Vatandaşlar ise yetkililerden fiyat denetimi yapılması bekliyor.


KENT ÜRETTİĞİNİ TÜKETEMİYOR
Gaziantep’e özgü ürünlerdeki fahiş fiyat artışları kentte yaşayan vatandaşların alım gücünü de düşürdü. Cevizle yapılan ucuz baklavaya ve ucuz fıstığa yönelen vatandaşlar, yemek konusunda ise fiyat olarak uygun mekanları tercih ediyorlar.

Baklava tarifi: Baklava nasıl yapılır? Baklavanın püf noktaları
FİYATLAR NEDEN FARKLI!
Öte yandan baklava, fıstık ve kentte özgü yerel yemeklerin farklı mekanlarda farklı fiyatlarla tüketiciye sunulması ise yeni bir tartışma başlattı. 200 TL’den başlayan baklava fiyatlarının 300 TL’ye kadar uzandığına dikkat çeken vatandaşlar yetkililere, ‘’Fiyat farkının nedeni ne?’’ sorunu yönelttiler.


KAFELER DE AYAK UYDURUYOR
Gaziantep’te coğrafi ürün olarak tescil edilen ürünlerdeki zamlar kentteki kafelere de yansıdı. Kentin muhtelif yerlerinde bulunan kafelerde su 6 ile 10 TL, çay 10 ile 15 TL, Türk kahvesi ise 20 ile 30 TL arasında müşteriye sunuluyor.