Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur, memur emeklisi ve SSK emeklileri için şimdiden zam imkanı doğdu. TÜFE nisanda yüzde 7,25 arttı, yıllık bazda yüzde 69,97'ye yükseldi. Dört aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklileri yılda iki kez maaşlarını zamlı alıyor. Zam oranları toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor ve geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa maaş zammına yansıyor. Memur ve memur emeklisi temmuzda yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Dört aylık enflasyon baz alındığında memur ve memur emeklileri için şimdiden yüzde 24,71'lik enflasyon farkı imkanı doğdu. Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon verisiyle zam farkında son rakam netleşecek.

Memur ve emekli ne kadar zam alacak?
SSK emeklileri de aylıklarına 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. Dört ay itibariyle bu rakam şimdiden yüzde 31,71'i buldu. Emeklilerin alacağı zam oranı temmuz ayında netleşecek.
Peki en düşük emekli maaşında ne kadar olacak? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç şu ifadeleri kullandı: " En düşük emekli maaşı konusunda, SSK ve Bağkur emeklileri için direk enflasyonu yansıtacaklardır. Bu durumda da 2500 lira olan en düşük emekli maaşı muhtemelen 3 bin liranın üzerine çıkacaktır." dedi.

Memur ve emekli ne kadar zam alacak?
Öte yandan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Memur ve memur emeklilerinin yüzde 7 toplu sözleşme zammı var. Yüzde 7’nin üzerine çıkan enflasyon da kendilerine zam olarak yansıyor. Nisan sonu itibarıyla memur ve emeklilerin toplu sözleşme ile alacakları zam oranı yüzde 31’e ulaştı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de 2022’nin ocak, şubat, mart ve nisan itibarıyla enflasyon farkı yüzde 31'’e geldi. Mayıs ve haziran aylarında enflasyon 0 çıkarsa emeklilerin alacağı zam yüzde 31 olacak. Bu durumda en düşük memurun maaşı 6 bin 364 liradan 8 bin 350 liraya yükselecek.
Memur emeklisinin ise en düşük emekli maaşı 4 bin 289 liraydı. Bu da nisan sonu itibarıyla 5 bin 627 liraya yükseldi. 2 bin öncesi en düşük işçi emeklisi maaşı 3 bin 293 liraydı, nisan sonu itibarıyla 4 bin 320 liraya yükseldi. En düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 2 bin 500 liraydı, bu da nisan sonu itibarıyla 3 bin 280 liraya yükseldi. Tahminlere göre baktığımızda en düşük memur ve emekli maaşları yüzde 40’ın üzerine çıkacaktır.  Enflasyon rakamları yüzde 40’ın üzerine çıkarsa en düşük memur maaşı 8 bin 979 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisinin maaşı da 6 bin liraya çıkmış olacaktır. İşi emeklisinin maaşı da 3 bin 293 iken enflasyon rakamlarının yüzde 40’ın üzerine çıkması durumunda 4 bin 645 liraya yükselecektir. Bağ- Kur emeklisinin ise en düşük maaşı 2 bin 500 liradan, 3 bin 525 liraya çıkacak."