Milyonlarca dar ve sabit gelirli emekli yine göz ardı edildi, umduğu ek zammı alamadı.

Siyasi irade yetkililerinin kamuoyuna açıkladığı bilgiler doğrultusunda düşük aylıklarda en az asgari ücretteki gibi yüzde 50 artış bekleyen gariban kitle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla şoke oldu.

TÜİK’in önceki gün duyurduğu ve 19 yılın en yükseği olan yüzde 25.5 oranında gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar aylıklarda artış olacak. 13.5 milyonu aşkın kitle ne yazık ki ek zam alamayacak. Gözlerin çevrildiği kabine toplantısından çıkacak karara kilitlenen toplumun en düşük gelir düzeyine sahip emekli, Erdoğan’ın açıklamaları karşısında dondu kaldı.

Memura 1 Ocak’tan itibaren yapılacak yüzde 5 zam 2.5 puan  ek artışla yüzde7.5’a yükseltilirken bu haktan emeklinin yoksun bırakılması adil olmadı. Asıl ek zamma emekli, dul ve yetimin acil gereksinimi vardı. Ayrıca en düşük emekli aylığının 2500 liraya çıkarılmasının zam yağmuru karşısında hiçbir anlamı olmayacak. Bu kadar  az para ile yüklü faturaları ödeyip, geriye kalanı ile hangi temel gereksinimini karşılayabilirler ki?

Beklentiler en düşük aylığın net 4253 liralık asgari ücret düzeyine yükseltilmesiydi. En düşük aylık asgari ücrete eşitlenseydi umutları  karşılanır, iktisaden geri kalmış kitle bir ölçüde soluklanırdı. Toplumun gariban kesiminin aylıklarına Temmuz-Aralık dönemini kapsayan 6 aylık süreçte gerçekleşen yüzde 25.5 enflasyon oranı kadar artış yapılacak. Yüzde 25.5’lik zam zaten son 6 ayda enflasyondan ötürü aylıklarda gerçekleşen aşınmayı karşılıyor. Yani ekstra ek zam yok. Elektrik ve doğalgaza gelen devasa zamlar karşısında ayakta durabilmek için en az yüzde 50 artış bekliyordu emekli. Hiç olmazsa bayram ikramiyeleri 1100 liradan 2 bin liraya çıkarılsın ki, ek zamdan ötürü yaşadıkları hayal kırıklığı bir ölçüde giderilsin. 

Yaklaşık 3 milyon dolayındaki memura 1 Ocak’tan geçerli yüzde 2.5 oranındaki ek zam ile birlikte yüzde 7.5 artı 6 aylık yüzde 22.5 enflasyon farkı ( Temmuzda yüzde 3 zam almalarından ötürü)  yüzde 29.97 zam verilecek. Zamlı aylıklar ve farklar 15 Ocak’ta ödenecek.

Aslında kamu çalışanlarına da umduğu değil, yüzde 2.5 oranında mini ek zam verildi. Sonuçta nereden bakarsanız bakın dağ fare doğurdu. Memur ve emekli beklediği ek zamma kavuşamayarak şoke oldu.

Kamu çalışanlarının dört gözle beklediği 3600 ek gösterge yasası 2023 yılına ertelendi ve emekli memurlar kapsam dışı bırakıldı. Bu da soğuk duş etkisi yarattı.