Emeklinin yarıdan fazlası kent merkezinde, bağımsız konutlarda yaşamak istiyormuş.


Gelir düşüklüğünden ötürü yıllarca çok katlı apartmanın dar dairelerinde oturan emeklinin tek başına bahçeli bağımsız bir evde oturma umusu en insani duygudur aslında. Ülkemizde emeklinin temel sorunlarından biri de aylığının büyük bölümünün kiraya gitmesi. Nitekim Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından yapılan araştırma bu acı gerçeği ortaya koydu.


Araştırmaya göre, sorulara yanıt veren 2 bin 500 emekliden yüzde 77’si ev sahibi iken yüzde 23’ü kirada oturuyor. Uygun koşulların oluşması durumunda yüzde 56’sı sağlık kuruluşlarına yakın kent merkezinde bahçeli bağımsız evlerde yaşamını sürdürmeyi istiyor. Ne var ki eline geçen son derece düşük para ile bu düşünü gerçekleştirmesi neredeyse olanaksız.  


Çok katlı binalarda küçük daireler bile 300-400 bin lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bekliyor. Büyük kentlerde daha pahalı. Varın bağımsız evlerin fiyatını siz hesaplayın. Eğer birikimi yok veya yüklü bir miras kalmadıysa hayalini kurduğu, ailesi ile birlikte huzur içinde yaşayacağı bahçeli konutu alabilmesi mümkün değil. Bugün bahçe içinde dört bir yanı ağaçlarla çevrili bağımsız evlerin fiyatı 1 milyon liradan başlıyor. Dar gelirli emeklinin bu konutların yanına yaklaşması bile zor. İstemek, düşünü kurmak iyi de gerçekleşmesi çok zor.


Hala 1500- 2500 lira arasında emekli aylığı alan çok sayıda emekli var. 13 milyonu aşkın emekli, dul ve yetimin yarısı bu paraya talim ediyor, yaşamaya çalışıyor. Neredeyse yarıya yakını 2823 liralık asgari ücretin altında aylıkla geçinme uğraşında. O paranın en az 1500 lirası da kiraya gidiyor. Geri kalanıyla da mutfak yakan çarşı pazarın fahiş fiyatına yetiştirmeye çabalıyor. Böylesine zor durumdaki emekli , bırakın  bahçeli evi, apartman dairesini bile yaşamı boyunca satın alamaz. Oysa, Avrupa ülkelerinde yüksek aylıklı emekli bu düşünü rahatlıkla gerçekleştirebilir.

Türkiye’de ise çok zor. Almanya, Rusya  ve diğer ülkelerden çok sayıda emekli her yaz sezonu tatilini geçirmek, deniz ve güneş keyfini sürmek için  Türkiye’ye geliyor. Bizim emeklimizi, bırakın yurt dışına gitmeyi, dışarıya adım atmaktan çekinir halde. Ne yapsın aldığı para ancak kirasına ve temel tüketim maddelerine yetebiliyor. Yetmediği de oluyor ya. Onun için sabit ve dar gelirli emeklinin bahçeli ev düşünün gerçekleşmesi olası değil. Elbette hayal kurmak güzel bir şey. 


Aslında TÜED üyesi olan emeklinin içler acısı durumunu ortaya koyacak bir araştırma yapmalı. Gariban kitlenin günlük yaşamda neler çektiğini gözler önüne serecek araştırma yapsa daha doğru olur. Çünkü acı gerçekler ortaya çıkar.