Mayıs enflasyonu beklentilerin altında kalarak yüzde 0.89 oldu. Piyasanın ve ekonomistlerin beklentisi yüzde 1.46 düzeyindeydi.

Milyonlarca memur, sözleşmeli personel ile emekliyi yakından ilgilendiren ilk beş aylık enflasyon yüzde 6.39 olarak gerçekleşti. Maaş ve aylıklara temmuzdan geçerli yapılacak zam tutarı 5 temmuzda açıklanacak haziran ayı enflasyonu ile saptanacak.

Öngörüler iktisaden geri kalmış işçi ve esnaf emeklisinin aylığına temmuzda ikinci 6 ay için en az yüzde 7 ile 7.5 arasında bir artışın yapılacağı yönünde. En düşük emekli aylığının 1500 lira olduğu dikkate alınırsa yüzde 7 zammın dertlerine ilaç olmayacağı aşikar. Seyyanen artış daha radikal çözüm.

Beş aylık yüzde 6.39 oranındaki enflasyona göre yılbaşında maaşlarında yüzde 3 artış gerçekleşen memur ve memur emeklisi şimdiden yüzde 3.39 oranında alacaklı durumda. İki yıl önce bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca maaşlarına yılın ikinci yarısı için temmuzda yine yüzde 3 zam yapılacak 5.5 milyonluk memur ve memur emeklisine yüzde 4-4.5 arasında enflasyon farkı ödenmesi de yüksek olasılık. Memur ile memur emeklisi çifte zam alacak.

Temmuzda aylık artışlarının yanı sıra emekli, dul ve yetime eğer artırılmazsa Kurban Bayramı öncesi 1.100 lira tutarında bayram ikramiyesi de verilecek. Emekli, kurbanlarını kesebilme ve torunlarına harçlık verebilmek için ikramiyelerin 1500 lira olmasını siyasi iraden umutla bekliyor. İkramiyelerin, aylıklar gibi dizginlenemeyen hayat pahalılığı karşısında pek de anlamı yok. Hiç olmazsa en az 1500 liraya çıkarılsın ki bir ölçüde soluklansın gariban emekli.

TÜİK’in açıkladığı rakam alev alev yanan çarşı pazar fiyatları karşısında yine şaşırttı. Kurumun, market fiyatlarıyla örtüşmeyen enflasyon rakamları emeği ile geçinen milyonlarca insanı vuruyor, mağdur ediyor. Halkın enflasyonu ile TÜİK’in duyurduğu enflasyon çok farklı, dağlar kadar ayrım var.

Yaz mevsimine girdiğimiz bugünlerde domatesin kilosu hala 6-7, kiraz 20-25 liradan satılıyor, karpuz ise en düşük 2 ile 3 lira arasında müşteri, bekliyor. Bu denli yalın gerçeğe karşın, resmi verilerin son derece düşük çıkması anlamlı. Sanki memura, işçiye ve emekliye yüksek zam vermemek için enflasyon düşük açıklanıyor. TÜİK yetkilileri hangi marketten, çarşı ve pazardan alışveriş yapıyor da enflasyon az çıkıyor? Açıklasınlar halk da oralardan gereksinimlerini karşılasın.