Enkoprezis, gelişimsel olarak denetimin kazanıldığı halde dışkının istemli ya da istem dışı olarak yineleyen bir biçimde uygunsuz yerlere yapılması ile belirli bir bozukluk olmaktadır. Çocuklarda dışkı kaçırma (enkoprezis), bağırsak kontrolünün sağlanması ve kas kontrolünün gelişme evresine gelmesine rağmen, büyük tuvaletini altına kaçırma veya uygunsuz yerlerde dışkı bırakma şeklinde görülür.

Kesinlikle takip ve tedavi gerektiren bir süreçtir. Dışkı kaçırma sorunu ertelenip, kısa zamanda çözüm yoluna gidilmediği takdirde büyük problemlere sebebiyet verebilir.

DSM V tanı kriterlerine göre enkoprezis tanı ölçütleri

⦁ Çocuğun 4 yaşını doldurmuş olması

⦁ En az 3 ay süreyle haftada en az 1 kere dışkı kaçırmış olması

⦁ Tıbbi bir durumdan veya kullanılan bir ilaçtan kaynaklanmaması

⦁ Bu durumun çocukta ve ailede sıkıntı verici etkilere yol açması

Dışkı kaçırmanın Nedenleri

Fizyolojik Nedenler: Bağırsağın en uç bölümünde yer alan anüs çıkışındaki kasların kontrolünün sağlanamayışı neden olabilmektedir. Dışkılama ile ilgili olarak kasların gelişimi 4 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Dışkılama sorunu 4 yaşını geçmiş bir çocukta devam ediyor ise kas kontrolünü sağlamakta zorluk çektiği düşünülmelidir. İshal ve kabızlık da çocuklarda dışkı kaçırma nedenleri arasındadır.

Bilişsel Nedenler: Yaşıtlarına göre gelişim geriliği, gelişimsel bozukluklar yaşayan, zeka geriliği, nörolojik ve fiziksel olarak gelişim geriliği yaşayan çocuklarda sıklıkla görülebilmektedir.

Psikolojik Nedenler:

a)Aile içinde yaşanan gerilimler, anne ve babanın ruhsal olarak işlevlerini yerine getirmekte sorunlar yaşıyor olması

b)Tuvalet eğitiminin geç verilmesi, annenin aşırı titiz olması, ebeveynlerin obsesif kompulsif tutum ve davranışlara sahip olması, ebeveynlerin temizlik konusunda aşırı takıntılı olması, çok katı ve cezalandırıcı tuvalet eğitimi verilmesi de diğer etkenlerdendir.

c)Çocuğa bakım veren ebeveyninin hastalanması, ani kaybı, aile ve aile bireylerini ilgilendiren ani ve önemli değişiklikler. Taşınma, okul değişikliği, göç, ebeveynin veya sevdiği kişinin hastalanması ya da kaybı çocuklarda dışkılama problemi oluşturabilmektedir.

d)Çocuğun genel olarak inatçı mizaca sahip olması ve tuvalet eğitimini reddetmesi, tuvalete dışkılamada isteksizlik veya tuvalete gitmekten korkma da diğer psikolojik nedenlerdendir

    Çocuğunuzda yukarıda saydığım semptomlar var ise vakit geçrimeden uzmanlara başvurmanız gerektiğini hatırlatırım. 

                                              Psikolojik Danışman Cansu BULDUK