O görüntü üzücü ve düşündürücü olduğu kadar bir meslek büyüğüne yakışmayan, insan onurunu ayaklar altına alan tutumdu.

Yaşını başına almış, yılların deneyimli gazeteci-yazarı Muharrem Sarıkaya’nın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yaptığı canlı yayında kendisinden hayli küçük gariban bir gazeteciyi tokatlaması kamuoyunu adeta şoke etti.

İhlas Haber Ajansı (İHA) kameramanı Ahmet Demir’in telefonunda sorun yaşayan Muharrem Sarıkaya’ya iletişim kurması amacıyla kendi telefonu ile yardım ederken birden yüzüne inen o sert tokat, mesleğin hiç unutulmayacak ayıpları arasında şimdiden yerini aldı.

Hürriyet gazetesinde çalışırken ANAP döneminde, Turgut Özal’ın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı muhabirliğini üstlenen, ardından HABERTÜRK gazetesine geçen, kapanınca da HABERTÜRK TV’de mesleğini sürdürüyordu Sarıkaya. Son olarak kanalın Ankara temsilciliği görevindeydi. Aynı zamanda kanalın portalında yazıyordu. Yani yıllarını vermişti bu mesleğe…

Tokat yiyen Ahmet Demir, büyük olasılıkla meslek aşkıyla belki asgari ücret veya bir miktar üzerinde ücretle kameramanlık yapan çiçeği burnunda bir gazeteciydi. Tokadı atan ise kurt gazeteciydi.

O düşündüren çirkin görüntü sosyal medyaya düşünce deneyimli gazeteci meslektaşından ve kamuoyundan özür diledi. Ne var ki, sonuçta o tokat bir insanın onurunu kırıyordu. Ne denli özür dilese de gariban kameraman ve ailesi rencide edici bu olayı hiçbir zaman unutmayacaktı.

Meslek örgütleri ardı ardına yaptıkları kınama açıklamaları ile onuru zedelenen gariban gazetecinin yanında yer aldı. Doğru olanda buydu.

Sonuçta, özür dilese de gazeteci örgütleri ve kamuoyundan gelen şiddetli tepkilerden ötürü Muharrem Sarıkaya, kanalın Ankara temsilciliği görevini bırakmak zorunda kaldı.

Meslek büyüğü ağabeyine yardım etmek isterken hiç beklemediği anda yüzünde patlayan tokatla neye uğradığını şaşıran, üzülmesin diye çirkin olayı annesinden gizleyen Ahmet Demir, incinen onurunun onarılması için yargıya başvurmaya hazırlanıyor.

Gazetecilik gibi kamuoyu adına son derece önemli bir görevi üstlenenlerin, topluma örnek olmaları adına hareketlerine, sinirlerine, oturmalarına, yemelerine, içmelerine, hatta bulundukları yere bile dikkat etmeleri gerekir. Hele hele köşelerinde yazılarıyla okura bilgi veren, yönlendiren, düşünmelerine olanak sağlayan yazarların.

Her türlü tutumlarında defolu, konuşulacak ve tartışılacak işlerin içlerinde yer almayacaklar ki, kamuoyuna karşı inandırıcı olsun ve güven sağlasınlar.

Zaten gazetecilik, bazı aç gözlüler ve çıkarcılar yüzünden güvenirlik açısından diplerde yer alıyor. Buna karşılık mesleğin onurunu koruyan, hakkı ile gazetecilik yapan, yazılarıyla sorgulayan, gerçekleri köşesine taşıyanlar tutkuyla görevini sürdürüyor.

Kuşkusuz, medyada sendikalaşmanın yok denecek kadar az olması, düşük ücret ve sosyal güvencesizlikten genç gazetecileri, özgür gazetecilik açısından sektörü vuruyor. Yine de gereğince yapılırsa, kamuoyunu bilgilendirme adına en önemli ve zevkli meslektir gazetecilik.

Bu arada, gözünün önünde bir gazetecinin tokatlanmasına seyirci kalan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, o anda tepkisini niye göstermedi, yayından niye ayrılmadı?