Röportajda “Akıllı Şehir” yatırımlarından örnekler aktaran Şahin, pandemi döneminde hızlı bir şekilde “Gaziantep Kartı” ile Hayat Eve Sığar Uygulaması’na entegre edildiğini vurgulayarak “Gaziantep kart okutulduğunda koronavirüs hastası, temaslısı ya da şüphelisiyse kartı iptal ettik. Günde 150 kişiyi toplu taşımaya bindirmeyi engelledik. Bunu hiç kimse yapamadı. İstanbul, Ankara, İzmir 'Bu nasıl oluyor' dedi. Bu kurumsal kapasite ve altyapınızla alakalı" diye konuştu.

Başkan Fatma Şahin, gündem, yerel yönetimde yaptığı çalışmalar ve kültürel aktivitelere yönelik AA Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hüseyin Yılmaz, Yurt Haberleri Editörü Orhan Topal, Yurt Haberleri Editör Yardımcısı Eda Ünlü Özen ve Gaziantep Bölge Müdürü Kerem Kocalar’ın konuğu oldu.

Çevre yatırımları, bisiklet kullanımın yaygınlaştırılması, su kaynaklarının verimliliği, ulaşım ve TBB’ye yönelik konularda açıklamada bulunan Fatma Şahin, merak edilen konularda konuştu.

Şahin: Akıllı şehirlerde başarı kurumsal kapasite ve altyapınızla alakalı

Şahin, röportajda, çalışmalar konusunda en büyük kılavuzunun “Yerel Yönetimler Manifestosu” olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“TEKNOFEST’i Gaziantep’te yaptık. Özellikle Selçuk Bayraktar ile başlayan TEKNOFEST'in, bir festival olmadığını, bunun paradigma dönüşümü olduğunu, büyük düşünmemiz gerektiğini, gençlere büyük bir özgüven ve cesaret verdiğini gördük. O yüzden bizim 'TEKNOFEST gençliği', 'Milli Teknoloji Hamlesi' dediğimiz şey tam da burada kendine yer buluyor. Akıllı şehirlerle yaptığımız ilk toplantı olağanüstü başarılı geçti ve her yıl tekrarlanmaya başladı. Koronavirüs döneminde biz ulaşımda kendi yazılımcılarımızla 'Gaziantep kartı' birleştirdik. Gaziantep kart okutulduğunda koronavirüs hastası, temaslısı ya da şüphelisiyse kartı iptal ettik. Günde 150 kişiyi toplu taşımaya bindirmeyi engelledik. Bunu hiç kimse yapamadı. İstanbul, Ankara, İzmir 'bu nasıl oluyor' dedi. Bu kurumsal kapasite ve altyapınızla alakalı."

Ulaşım Ve İklim Master Planları’nı aynı anda bunu yapan başka belediye yok

Açıklamalarında “Yeşil Şehir” unvanına değinen Şahin, “ 'Yeşil şehirler' dedik. Bunu dediğimizde koronavirüs yoktu. 2014 yılında Ulaşım Master Planı ile İklim Master Planı'nı yaptık. Aynı anda bunu yapan başka belediye yok. Bu koronavirüs süreci nasıl bir doğru duruşta olduğumuzu ve altyapıyı hazırladığımızı gösterdi. TBB olarak da sıfır atık, çevre projeleri, hayvan hakları, insan hakları ve yeşil şehirler konularında fikir yarışmaları düzenledik.

Türkiye'nin yerel yönetimler kalkınmasındaki olağanüstü başarıyı dünyaya da gösterme fırsatı sunduk

Büyükşehir olarak bisiklet yatırımlarını anımsatan Fatma Şahin, “Avrupa Hareketlilik Haftası'nda bisiklet ve bisiklet yollarında Türkiye birinci oldu. 600 projemizle genelde birinci olan Avusturya ve İspanya'nın önüne çıktık. Şehirlerde büyük bir hareketlilik oldu. Herkes bisiklet yolunu artırdı, yarışmalarda bisikletler verildi. Bisiklet gündem oldu. Koronavirüs ile daha kıymetli oldu, bir de entegre ettik. Tramvaydan inip bisiklete bindiği zaman ücretsiz hale dönüştürdük. Bir cazibe oluşturduk gençler için. Türkiye'nin yerel yönetimler kalkınması olağanüstü başarılı, dünyaya da bunu gösterme fırsatı verdik" ifadelerini kullandı.