Pandemiden dolayı ödeme darlığına düşen firmalar için uygulanan Çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs'a kadar durduruldu.

Bankalarda hesabı müsait olan firmaların çeklerini ödememesi piyasadaki nakit akışını etkileyeceği için, çekin karşılığı varsa ödeme yapılması konusunda Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.

Buna göre; “Düzenlemenin amacı ve gerekçesi de dikkate alınarak, ibraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerekmektedir." denildi.

Konuyu ilk gündeme getiren isimlerden birisi olan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, kısa süreli sıkışan ve kaosa yol açan uygulamada Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemede etkili olan isimler oldu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, bakanlıpınkararından sonra yaptığı açıklamada; 

Çek ibrazı kararı, 
karşılıksız çıkabilecek. çekler için öngörülsede; uygulamada karşılaşılan sorunları ilettiğimiz 
Ticaret Bakanımız Sayın Mehmed Muş, hızla devreye girdi ve Ticaret Bakanlığı konuya açıklık getiren tebliği yayınladı. Çek takas ve çek tahsil işlemleri başladı”dedi.

Koçer, şöyle devam etti; “Ticaret Bakanlığı 30/4/2021 
ila 31/5/2021 tarihleri arasında çeklerin bankaya ibrazında çek hesabında karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerektiğini açıkladı.”

AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar; “ Bankaların farklı uygulamaları piyasaları kilitledi.”

Yasada sorun yoktu.
Kısıtlamalar nedeniyle doğacak hak kaybının önlenmesi amacı yasa metnine açıkça konmuştu.


Bankalar farklı uygulamayla çek ibrazını tümden kaldırınca, piyasalar kilitlendi. 
”Piyasadaki tereddütü hızlı bir refleksle yarım günde çözen Mehmed Muş bakanımıza
Hükümetimiz devreye girdi ve bir tebliğnameyle çek krizini çözdü.”
Karşılığı olan çeklerin tahsilatı yapılabilecek.

GTO Bakanı Tuncay Yıldırım; “Bankalarımız daha dikkatli olmalıdır..”

Konu ile ilgili çağrımız duyuldu.
Çeklerin bankaya ibrazında çek hesabında karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesine ilişkin kararın çıkması için çalışan Ticaret Bakanımıza, Valimize, Milletvekillerimize ve TOBB Başkanımıza teşekkür.
Bu karar ödeme darlığına düşen firmaları korumak için alınmıştı. 

Konu ile ilgili çağrımız duyuldu.
Çeklerin bankaya ibrazında çek hesabında karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesine ilişkin kararın çıkması için çalışan Ticaret Bakanımıza, Valimize, Milletvekillerimize ve TOBB Başkanımıza teşekkür.
Bu karar ödeme darlığına düşen firmaları korumak için alınmıştır.


Bankaların, hesabı müsait olduğu halde firmaların çeklerini ödememesi piyasadaki nakit akışını engellemektedir. Bankalarımız, kararın uygulanmasında daha dikkatli olmalı ve firmalarımızı mağdur etmemelidiir.