REFORM HABER-  Ticaret  Bakanlığı desteği,  Türkiye  İhracatçılar  Meclisi  koordinasyonu  ve  Tekstil Mühendisleri  Odası  Güney  Bölge Şubesi  iş  birliğiyle  düzenlenen yarışmanın toplantısına Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Güneydoğu  Anadolu  Tekstil  ve  Hammaddeleri  İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Kutnia markasının kurucusu Jülide Konukoğlu ve yarışma koçu ünlü moda tasarımcısı Dilek  Hanif katıldı. 

Toplantıda, yarışmanın tanıtımının yapılmasının yanı sıra; Gaziantep’in  tekstil  yatırımları, Türk  tekstil  sektöründe  pandemi ile  gelen  fırsatlar,    sektörün  geldiği  son  durum  gibi ekonomik gelişmeler  konuşuldu. 

Vali Davut Gül, Gaziantep’in özellikle sıkıntılı dönemlerde kendini bir adım öne çıkaran bir şehir olduğunu söyleyerek, düzenlenen yarışmadan ötürü Güneydoğu  Anadolu  Tekstil  ve  Hammaddeleri  İhracatçıları  Birliği’ni tebrik etti. 

Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Bu bir başarı ve markalaşma hikâyesi.” diyerek,  Jülide Konukoğlu’na teşekkür etti. Başkan Şahin yarışmanın önemini ise şöyle anlattı: 

“Biz, medeniyet tarihinin taşıyıcısıyız. Dünyanın eylem ve söylemine uygun işler yapmamız gerekiyor. Kutnu bizim kumaşımız, saray kumaşı fakat yok oluyor. İki usta vardı, gençlerin öğrenmeye talebi yok. Bunun üzerine gönüllü bur sistem kurduk. Jülide Başkan'dan rica ettik. Bir marka çıktı. 

Tasarım ve geleneksel yapıyı modernize etmek çok önemli. İnovasyon zamanındayız. Gençlerin dünyasına bunu girdirmek gerekiyor. Meslek kurslarında gençler kumaş tanımaya başladı. Gençlerle birlikte gelecek için başka şeyler söylemek gerekiyor. Onların bakışıyla geleceğe taşımamız gerekiyor. Bu yarışma çok önemli. Yenilenmezsek yeniliriz. Bunun için buradayız."

 Kutnia markasının kurucusu Jülide Konukoğlu, amaçlarının çağa ayak uydurabilen kutnu kumaşı yaratmak olduğunu belirterek, markanın kuruluş ve ilerleme sürecini “Kutnudan marka oluşması, Sayın Başkan'ın açtığı vizyondur. Tekstilde söz sahibi bir şehir bu olayı bambaşka yere götürmeli. Tasarımcılar da yetişmeli. Ustalar aynı modeli yapmamalı. Elimizde inanılmaz bir kültür var. Türk kadını yaşadıklarını dokumuş, desenimiz de çok. Gaziantep'in bu gücünün olduğunu düşünüyorum." sözleriyle aktardı.

“Doku  Kumaş  Tasarım  Yarışması”nın koçu ünlü moda  tasarımcısı Dilek  Hanif de, kutnu kumaşıyla tanışmasını ve yarışmada neleri dikkate alacaklarını şöyle açıkladı:

"Gaziantep'i aşırı seviyorum. Kutnu ile tanışmam, Jülide arkadaşımın beni bu işe davet etmesiyle oldu. 30 yıldır bu işin içindeyim. İItalyan, Fransız kumaşının peşindeydik. Oradan daha iyi sonuçlar aldık zannettik. Kendi ülkemizde neler olduğuna çok da fazla bakmadık. 
Bizdeki değerleri görmem çok fazla zaman aldı. Kumaşın ana maddesi nerede olduğunu çok fazla düşünmüyordum. Bu yarışma bu yüzden çok önemli. Tasarımcıyı heyecanlandıran kumaştır. Tasarımlarımızı kendi ülkemizde ürettiğimiz kumaşlarla yapmalıyız.

Sürdürülebilirlik anlamında üreticilerin kulak vermesi gerekiyor. Doğal malzemelerle, doğaya daha saygılı, doğal ipliklerden yapılmış malzemeler olsun. Daha yeni, farklı, 3 boyutlu kumaşlar için yarışmacıları yönlendiriyor olacağım. Gaziantep'te inanılmaz bir potansiyel var.Yarışma her yaştan insana açık. Doğal olan malzemeyi öncelikle tercih edeceğiz.”

Yarışmaya ve toplantıya ev sahipliği yapan Güneydoğu  Anadolu  Tekstil  ve  Hammaddeleri  İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise, amaçlarının katma değer katacak ürünler çıkartmak olduğunu belirtti. Her zaman farklı şeyler yapmaya alıştıklarını ve bölgede ilk defa düzenlenen yarışma ile ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını aktaran Başkan Kileci, sanatı ticarileştirebilmenin çok daha önemli olduğunu söyledi.

“Sektöre ve bölgeye fayda sağlamak için değişik kumaşlar ve ürünler üretmeliyiz. Dünyada değişim var, buna ayak uydurmamız lâzım. Şu ana kadar 259 katılımcı var. Katılmak isteyenler siteye üye olup, başvurabilirler.” ifadelerini kullanan Güneydoğu  Anadolu  Tekstil  ve  Hammaddeleri  İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci; yarışmada kaybedenin olmayacağını, ürünler derece almasa bile tasarımcısıyla üreticinin bir araya getirileceğini söyledi.

Yarışmanın başvurusu, 17 Mayıs’a kadar GAİB’in web sitesi üzerinden yapılabilecek.