Gaziantep Mimarlar Odası, 5.Zırhlı Tugay arazisinin Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek Kuzey Ormanı olması önerisinde bulundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden onaylayarak askıya çıkan 5.Zırhlı Tugay arazisi Medeniyetler Şehri olacak. Ağaç yoksunu şehirde proje gerçekleşirse Tugay içerisindeki ağaçların bir çoğu yok olacak. STKlar Tugayı yerinin Kuzey ormani olmasını istiyor.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Tezel,” .Zırhlı Tugay arazisi Medeniyetler Şehri değil, Medeniyetler Ormanı olmalı. Şehrimizi daha fazla Orman alanına ihyacı var” açıklamasını yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk "5.Zırhlı Tugay arazisi konut imarı vs olarak açılmak suretiyle Büyükşehir Belediyesi Meclisinden onaylanıp askıya çıkartılmış! dedi.


Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan “Şehitkâmil İlçesi Beylerbeyi, Göktürk, Özgürlük, 8 Şubat ve Karacaoğlan Mahalleleri 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı” yani 5.Zırhlı Tugay arazisi ile ilgili olarak orman oluşturulsun önerisi geldi.
Gaziantep Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi bu askı ile “Medeniyet Şehri” projesinin ilk adımlarını attı. 

Gaziantep Mimarlar Odası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan “Şehitkâmil İlçesi Beylerbeyi, Göktürk, Özgürlük, 8 Şubat ve Karacaoğlan Mahalleleri 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı” yani 5.ZIRHLI TUGAY ARAZİSİ ile ilgili orman olması talebinde bulundu.

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu askı ile “Medeniyet Şehri” projesinin ilk adımlarını attı. 1100 hektar üzerine kurulu askeri tesislerin taşınması ile yerine yapılmasını planlanan “Medeniyet Şehri” projesinin 1. Etabında görülüyor ki yaklaşık 199 hektar olup içerisinde brüt yoğunluğa göre 26100 kişinin yaşayacağı öngörülmüştür.

Turgut Özal Bulvarı üzerinde tek taraflı konut yerleşimi olması, hafif raylı sistemin yakın zamanda faaliyete geçecek olması, altyapı kolaylıklarına sahip olması gibi imara açılması için belediyecilik açısından makul görülebilecek gerekçeleri olsa dahi bu alanın kente nasıl katılabileceği ile ilgili daha geniş perspektiften bakmak gerektiğini düşünmekteyiz.

Dülükbaba ormanlarının hemen yanında, içerisinde yetişkin çok sayıda ağacın bulunduğu bu alan kent için çok kıymetlidir. Askeri yerleşim olarak kullanılması bugüne kadar bu ağaçların korunması ve gelişmesi için gerekli ortamı sağlamıştır. Bunu bir şans olarak görmek gerekir. Şehrin bu denli ortasında kalan askeri tesislerin taşınmasını son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz.

Yıllar boyunca yeşil alan talanlarını yaşadık. Kentlerimizde nefes alacak, çocuklarımızla koşup oynayacak yer bırakmadık. Zaten coğrafi olarak yeşil bir bitki örtüsüne sahip değilken elimizdeki her ağacın değerini bilerek hareket etmek zorundayız.

1.Etap olarak projelendirilen alanda görülüyor ki son derece az ve işlevsellikten uzak yeşil alanlar yapılması planlanıyor. İleride yapılacak etapların da nasıl olacağını anlatıyor adeta.

Mimarlar Odası olarak medeniyetin yeni binalarla değil; sağlıklı, temiz, yeşil kentlerle olabileceğine inanıyoruz. Dülükbaba’nın hemen yanıbaşına bina yapmak yerine, bu alan DÜLÜKBABA ORMAN ALANI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMELİDİR.

İSTANBUL KUZEY ORMANLARINI KAYBEDERKEN, GAZİANTEP’E KUZEY ORMANI KAZANDIRALIM. Çocuklarımızın gelecekte daha yaşanır bir kentte yaşama fırsatını ellerinden almayalım.”


Mimarlar Odası olarak medeniyetin yeni binalarla değil; sağlıklı, temiz, yeşil kentlerle olabileceğine inanıyoruz. Dülükbaba’nın hemen yanıbaşına bina yapmak yerine,  bu alan Dülükbaba Orman alanı ile bütünleştirilmelidir.  İstanbul kuzey ormanlarını kaybederken, Gaziantep’e kuzey ormanı kazandıralım. Çocuklarımızın gelecekte daha yaşanır bir kentte yaşama fırsatını ellerinden almayalım” denildi.

İnşaat mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, '25.Zırhlı Tugay arazisi konut imarı vs olarak açılmak suretiyle Büyükşehir Belediyesi Meclisinden onaylanıp askıya çıkartılmış! Bu karara onay veren,sessiz kalan meclis üyeleri nasıl onay verdi bu plana anlamadım! Mevkiler,makamlar gelip geçer, Çocuklarımız yaşayacak bu şehirde!'2 ifadelerine yer verdi.

TMMOB Makine mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar ise, Zırhlı Tugayın yerini yapılaşmaya açmak bu kent için tarihi bir hata olacaktır. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu bölgenin yeşil alan olarak bırakılması dışındaki planlar daha fazla beton, daha fazla trafik, daha fazla yoğunluk dışında bir sonuç doğurmayacaktır. Bu alan Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek gelecek nesillere bir nebze olsun daha yeşil bir Gaziantep bırakılmalıdır. Umarım bu sefer yeşil bir gelecek betona karşı galip gelir.’’ İfadelerini kullandı.

GİRİŞKEN: KUZEY ORMANI OLSUN

Mimarlar Odası eski başkanı H.Özgür Girişken ise, “Eğer Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın arazisine gerçekten "Medeniyetler Şehri" kurmak istiyorsa, burayı imara açmak yerine orman sahasına dönüştürmelidir. 21. Yüzyılda kalabalık şehirlere bina yapmak değil, orman alanı yaratmak bir medeniyet göstergesi olarak görülüyor. Üstelik bu büyük boyutlu askeri alanda oldukça yoğun bir bitki altyapısı varken, neredeyse hiç harcama yapmadan ulaşılabilecek bir amaç bu. Fatma Şahin, şehrin kuzeyini imara açmak yerine bu çorak kente bir kuzey ormanı kazandırsın ve hepimiz alkışlayalım” dedi.

KÜLEKÇİ: RED OYU VERDİK

CHP Meclis üyesi Beyhan Külekçi ise plana CHP grubu olarak ret verdiklerini ve 16 Nisan’da itirazlarını yaptıklarını söyledi. Külekçi, “Askeri alanını şehir dışına çıkması yönünde oy kullandık. Bu bölgede eğitim kampüsleri yapılmasını önerdik. Ayrıca tüm Karşıyaka bölgesinin Kentsel dönüşümü için fırsat olduğunu söyledik. Yaklaşık 10 milyon m2 lik bu alanda Medeni bir kentsel dönüşüm yapılabilir” dedi.

RAPORDA NE VAR ?

Külekçi, “Plan raporunu anlatayım: Adliye yanından stada doğru giden yola cepheli bu ilk etap satılacak, yaratılacak kaynakla yeni tugayın binaları yapılacak, yeni yapılan tugaya askeriye taşınacak, boşalan tugayın yerine yeni imarlar açılacak, burası da medeni bir şehir olacak” diye konuştu.