Kente 45 kilometre uzaklıkta bulunan Türkoğlu Fay Hattında meydana gelebilecek depremin büyük bir yıkıma ve can kaybına neden olacağı konuşuluyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şubesi tarafından hayata geçirilen ve yıllardır çalışma yapılması beklenen Deprem Master Planı ile ilgili halen somut bir adım atılmaması, İmar Affı ile kentte bulunan kayıt dışı ve niteliksiz yapıların kayıt altına alınması Gaziantep’te deprem riskinin her geçen gün artması tartışmalara neden oluyor.  

 “ASIL MESELE NE KADAR ÖNLEM ALDIĞIMIZ”

İnşaat Mühendisleri Odası  (İMO) Gaziantep Şube Yönetim Kurulu üyesi ve İnşaat Mühendisi Burkay Güçyetmez, “Afet bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Asıl mesele deprem gerçeğine ne kadar önlem aldığımızdır. Toplum olarak başta konunun uzmanı olan İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel gerçeklikler önemsenmelidir. İnsan hayatı, siyasetçilerin oy kaygısına, sermayenin kar hırsına, niteliksiz mühendislik hizmetine ve denetimsizliğe terk edilemeyecek kadar değerlidir. Yapılaşma süreçlerinde başvurulan betonarme teknolojisinin aldatıcı kolaylığı, ehliyetsiz üretimi körüklemiştir.”

“GÜVENLİ YAPILAR OLUŞTURULMALI”

İmar Affı ile birlikte kaçak yapı stokunun kayıt altına alınmasının tehlikeyi artırdığını kaydeden Güçyetmez, “Kayıt dışı süreçlerle oluşan kaçak yapı stokunun genişliği, bunların aflara konu edilmesi, kentlerimizde riskleri arttırmıştır. Plansız kentleşme, riskli yapılaşma, yaptırımsız denetim ve eğitimsiz kitleler gibi birçok sorunumuz var.  Doğanın kendi kuralları dün olduğu gibi bugün de her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak doğa olaylarını afete dönüştürmeyecek güvenli yapıların üretilmesi ve yaşanılabilir sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır” ifadelerini kullandı.