Oda ziyaretleri kapsamında kentteki odalara yönelik ziyaretlerini aralıksız devam ettiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer ve beraberindeki heyet, Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi’ni ziyaret etti.
Sıcak ve samimi ortamda geçen ziyarette Göçer ve heyetini Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz karşıladı.
Genel olarak tarım ve hayvancılık başta olmak üzere ziraat mühendislerinin yaşadıkları sorun ve sıkıntıların konuşulduğu ziyarette Göçer, HÜDA PAR’ın tarım ve hayvanlık ile ilgili projelerini Deniz’e anlattı.
Ziraat mühendislerinin sorun ve taleplerini birinci ağızdan dinleyen Göçer, HÜDA PAR'ın konu ile ilgili programı hakkında Deniz’e bilgi verdi.
Göçer, HÜDA PAR olarak köylerden göçün önlenmesi için önemli projelerin hayata geçirilmesinin yanı sıra tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilere, ziraat mühendisi ve veteriner atamasının yapılması için proje hazırladıklarını söyledi.
Ziyarette açıklamalarda bulunan Göçer, girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiklerini belirtti.


“Vatandaşın sosyal refahı yükseltilmelidir” 
Ekonomi sıkıntıların devam ettiğini ve ekonomi sıkıntılar ile birlikte ciddi problemlerin de yaşandığını ifade eden Göçer, “Ekonomi sıkıntılarda yaşanan bazı nedenler elbette bizim elimizde değil, belki bugün küresel anlamda ciddi manada sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bazı sıkıntılar bizim elimizde değil ama bazı sıkıntılara karşı ülke olarak önlemini kendimiz alabiliriz. Tarım ve hayvancılık anlamında imkanlarımız var. Tarım hayvancılık ile ilgili ne yapılabilir ne eksik kalıyor ki tahıl ürünleri bize yetmiyor? Yurt dışından tahıl ürünleri ithal etmeye çalışıyoruz. Küresel anlamdaki atışlara belki gücünüz yetmiyor ama madem küresel alandaki artışlara gücünüz yetmiyorsa sosyal refahı yükseltmemiz lazım. Vatandaşın sosyal refahı yükseltilmelidir. Eğer vatandaşın sosyal refahı yükseltilirse, vatandaş daha fazla mağdur olmaz.” dedi.


“Tarım ve hayvancılık plan dahilinde olmalıdır” 
Tarım ve hayvancılığın çok önemli sektörlerden biri olduğunu ifade eden Göçer, “Şu an için bir petrol ülkesi değiliz. Belki akaryakıta çok ciddi anlamda müdahale edemiyoruz. Fakat ülke olarak özellikle de tarım ve hayvancılık alanında hem kendimize yetebilecek hem de bu alanda yetiştirdiğimiz ürünleri ihraç edebileceğimiz konumdayız. Tarım bize yetmelidir ve aynı zamanda tarım ürünlerini ihraç edebilmeliyiz. Tarım ve hayvancılık plan dahilinde olmalıdır. Türkiye genelinde şu anda tarıma yüzde 1'lik oranda destek veriliyor. Fakat baktığımızda yüzde 0,3 destek veriliyor. Bilinçli bir tarım yapılırsa ülke, memleket ve vatandaş kazanır; hepimiz beraber kazanırız.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve hayvancılığın planlı program dahilinde yapılması gerektiğini belirten Göçer, HÜDA PAR'ın tarım ve hayvancılık alanı ile ilgili projelerini anlattı.


“Antep fıstığında bir taban fiyat belirlenmeli”
Antep fıstığı için hasat döneminden önce taban fiyat belirlenmesi gerektiğini belirten Göçer, şöyle konuştu:
“Ülkemizde ve bölgemizde en çok yetişen ürünlerden bir tanesi Antep fıstığıdır. Antep fıstığı hem ülkemizin hem de şehrimizin en önemli tarımsal ürünlerindendir. Genel Başkanımız, Gaziantep'e yaptığı ziyaretinde Antep fıstığına taban fiyatı uygulaması gerektiğini dile getirmişti. Antep fıstığına taban fiyat getirilmezse üretim eksik kalır. Nasıl ki Karadeniz'de fındık için taban fiyat uygulaması varsa; Antep fıstığı içinde taban fiyatı uygulanması gerekiyor.”


“Çiftçiyi ciddi anlamda desteklemek lazım” 
Girdi maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı çiftçinin ciddi anlamda sıkıntı yaşadığını belirten Göçer, “Aynı zamanda çiftçiden ucuz alınan ürün yurt dışından yüksek fiyatlarla ithal ediliyor. Yurt dışından ithal edilen ürüne verilen fiyat çiftçiye destek olarak verilse çiftçi üretime devam edecektir. Köylünün köyde kalmamasının temel sebeplerinden bir tanesi de kazanmamasından dolayıdır. Köylü veya çiftçi ektiği ürünün karşılığını alabilse hiçbir zaman şehre gelmek istemez. Şu an nüfusun yüzde 7'si köylerde yüzde 93’ü ise şehirlerde yaşıyor. Yüzde 7'lik kesim yüzde 93'lük kesimi besliyor. Fakat bu sayı çoğalırsa köyde hem kendisi hem de şehirli için çalışır ve üretime de devam eder. Köylü ve çiftçiyi ciddi anlamda desteklemek lazım. Köylü ve çiftçi üretsin hem biz istifa edelim hem de kendisi istifade etmiş olsun. Ama şu anda gerçekten köylü ve çiftçi kazanmadığından dolayı gözünü açan gençlerimizin hepsi şehre gelmek zorunda kalıyor ve geliyor.” şeklinde konuştu.
Yüksek girdi maliyetlerinden yakınan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Deniz, yüksek girdi maliyetlerinden dolayı çiftçinin üretim yapamadığını ifade etti.
Girdi maliyetlerinin aşırı derecede yükselmesinin çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade eden Deniz, bu soruna çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
Küresel ısınmadan kaynaklı sorunların yaşandığına da dikkat çeken Deniz, "Küresel ısınmadan kaynaklı bazı nedenleri biz kendi elimizle yaptık. Evet, elimizde olmayan nedenler var ama biz küresel ısınmaya da ortam hazırladık. Dere yataklarına bina yaptık. Ağaçlarımızı yok ettik. Ormanlarımızı yaktık. Mera alanlarını yok ettik, küçükbaş hayvancılığı elimizde baltaladık.” diye konuştu.