REFORM HABER- İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Çeliktürk, Gaziantep’teki binaların olası şiddetli bir depremde büyük hasar göreceğini belirtti. Gaziantep’in orta şiddetli bir depremde risk altında olduğunu kaydeden Çeliktürk, “Gaziantep’teki bu yapıların depreme karşı güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve 6 Akademik meslek odamız ile birlikte “Deprem Master Planı Protokolü” imzaladık.  Bu protokol esnasında Gaziantep yapı stokunu çıkarıp master planını hazırlamak için bir yola çıktık. Bu uzun bir yol ancak ilk adımı atmak çok öneliydi. Umarım Gaziantep büyük bir deprem görmeden vatandaşlarımızın yaşadığı yapıları daha sağlıklı hale getirmiş oluruz” diye konuştu. 

“Gecekondu kesimine gerekli denetimler yapılmalı”

Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) ciddi risk altında olduğunu vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Çeliktürk şunları kaydetti: “Gaziantep’i etkileyen ve tehlike arz eden en büyük fay hattı Kahramanmaraş Türkoğlu’ndan geçen fay hattıdır. Bu fay hattında uzun bir süredir enerji boşalması olmuyor bunda dolayı  yakın yerleşim yerleri ciddi risk altındadır. Gaziantep’te bu fay hattına en yakın yer Organize Sanayi Bölgesi’dir.  Bu fay hattındaki oluşabilecek bir kırıkla orta ve yüksek şiddetli bir depremde özellikle Gaziantep’in gecekondu kesimini, prefabrik yapıları ve Organize Sanayi Bölgesi’ni etkileyeceğini düşünüyorum. Gaziantep’in ve Türkiye’nin göz bebeği, Türkiye’nin ihracat şampiyonu Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne ve gecekondu kesimine gerekli çalışmalar yapılmalı ve denetimler yapılmalı.”

“Her Şantiyeye Bir Şef”

“Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de hatalar yapılabiliyor ” diyen Çeliktürk şöyle devam etti: “Yapıların birebir  projeyesine uygun yapılmayan binalar illaki vardır. Biz bu yapıları gördükçe gündeme getiriyoruz ve ilgili belediyelerle durumu paylaşıp müdahale ediyoruz. Ancak Gaziantep çok büyük bir şehir her yere hâkim olmamız, her inşaatı kontrol edebilmemiz çok zor. Bu konuda yapı denetim firmaları ve belediyelerin yapı kontrol birimleri var ama Şantiyelerde kağıt üzerinde olan şefler Yapılar için tehlike oluşturuyor.Şantiye şefliği sistemini aktif hale getirip her Şantiyeye aktif çalışan bir şantiye şefi bulunması gereklidir. Statik Projesine uygun imal edilen ve kaliteli malzeme seçimi olan yapılarda olası bir depremde çok ciddi bir sıkıntı olmayacağını düşünmüyorum.”