Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Kurban Bayramı için sınır kapılarından Suriye topraklarına geçmeye başladı.

Bayramı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, önce Gaziantep  Valiliği’nin online randevu sistemine kayıt yaptırıyor. Randevu günleri geldiğinde sağlık kontrolünden geçirilen ve koronavirüs aşıları yapılan Suriyelilerin, ülkelerine gidişlerine Karkamış Sınır Kapısı’ndan izin veriliyor. Sınırdan polis ve jandarma gözetiminde geçiş yapan Suriyeliler, Göç İdaresi tarafından kayıt altına alınıyor.

Kurban Bayramı dolayasıyla 5 Temmuz -18 Temmuz arasında ülkelerine gitmelerine izin verilen Suriyeliler, 26 Temmuz - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Türkiye'ye geri dönecekler.

“KONTROLLÜ ŞEKİLDE DÖNMELERİ GEREKİR”

Karkamışlı Hasan Ateş, bayram için ülkelerine giden Suriyelilerin artık geri dönmemesi gerektiğini söyledi. Ateş, “Biz devlet olarak insanlık adına yapmamız gerekeni yaptık. Bu süreden sonra bunların kontrollü bir şekilde ülkelerine dönmeleri gerekmektedir. Biz bir vatandaş olarak burada haklarımızın kısıtlanmasını istemiyoruz” dedi.