İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 30 milyon 750 bin TL destek verdiği proje ile 5 MW’lık GES ihalesi 2020 yılı Haziran ayında yapılmıştı.
Güdümlü Proje Desteği Programı kapsamında yürütülen ve kırsal kalkınma için örnek bir model olan çevreci proje 18 ayda tamamlandı.

ÜRETİLEN ELEKTRİK TARIMSAL SULAMADA KULLANILACAK

Proje ile Gaziantep’in önemli tarımsal alanlarından biri olan Barak Ovası’na Fırat Nehri’nden su taşımak artık daha kolay olacak.  Nizip ilçesine kurulan 5 MW'lık GES ile üretilen elektrik, tarımsal sulamada kullanılacak. 

Gaziantep Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın projesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 100 oranında desteklendi. 30.750.000 TL bütçeli projenin tamamı ajans tarafından karşılandı.

MALİYETLER DÜŞECEK

Barak Ovası, Fırat Nehri’nin kıyısında olmasına karşın yükseltisi nedeniyle sulama sorunu yaşıyor. Ovaya sular terfi pompalar aracılığıyla taşınıyor. Bu da enerji maliyetlerini ciddi oranda yükseltiyor. Bu nedenle bölgedeki tarım arazilerinin ancak yüzde 25’i sulanabiliyor. Bu amaçla hayata geçirilen 5 MW’lık GES projesi, Nizip ilçesinde toplam 35 bin 300 dekar tarım alanının sulanması için gerekli olan elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak. Çevre dostu alternatif bir enerji kaynağı kullanarak enerji maliyetleri düşecek. Yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilecek.

VALİ GÜL: BARAK OVASI SUYA KAVUŞUYOR

Gaziantep Valisi Davut Gül, "Gaziantep Modeli" etiketi ile yaptığı açıklamada, "Barak Ovası suya kavuşacak… 5 MW Hancağız GES." Görseli ve paylaşımı yaparak müjdeyi verdi.