5 çayına İstanbul'dayız'

'5 çayına İstanbul'dayız'

Tarihler 1915’i gösteriyor. Cihan harbinin en sıcak çatışmalarının yaşandığı dönem. Müttefik kuvvetler Çanakkale Boğazı'ndan geçerek ‘5 çaylarını’ İstanbul’da demlemek istiyor. Ayrıca bağlaşıkları Rusya da kuzeyde yardım bekliyor.

Unuttukları şeyler var

Unuttukları şeyler var

Yani hem savaştaki cephe sayısını azaltmaları için hem de aynı zamanda ortakları Rusya’ya destek vermek için Boğaz’ı geçmeleri şart. Nitekim olaylar istedikleri gibi cereyan etmiyor. İngilizlerin saldırılar sırasında hesaba katmadıkları iki şey var.

Savaşın dönüm noktası Nusret

Savaşın dönüm noktası Nusret

Birincisi Türk milletinin garbın afakını çelik zırhlı duvarlar sarsa da iman dolu göğsü gibi serhaddi olduğunu unutuyorlar. İkinci unuttukları şey ise ufak bir gemi. Nusret mayın gemisinin gece ışıklarını söndürüp Akyarlar’a mayın döşemesini fark edemiyorlar. İşini sessizce hallediyor, hem de kimsenin ruhu duymadan.  

Donanma geri çekiliyor

Donanma geri çekiliyor

18 Mart sabahı hareketine başlayan İtilaf donanmasından 3 büyük gemi bu mayınlara takılarak denizi boyluyor. Topçuların isabetli atışlarına daha fazla dayanamayan ve arada kalıp büyük kayıplar veren Birleşik donanma geri çekilerek bu sefer karadan saldırmayı planlıyor.

Tüm dünya öğreniyor

Tüm dünya öğreniyor

Uzun süren çatışmalar iki taraf içinde ağır sonuçlar doğuruyor. Mehmetçiğin üstün gayreti ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafartalar ve Conkbayırı'nda elde ettiği zaferler neticesinde düşman püskürtülüyor. Böylece Çanakkale’nin geçilemez olduğunu tüm dünya öğrenmiş oluyor. 

Tam 105 sene oldu

Tam 105 sene oldu

Şimdi günümüzdeyiz... Dillerden düşmeyen bu zaferin üzerinden tam 105 sene geçmiş. Destanlara konu olan bu savunma değerini hâlâ yitirmedi, yitirmez. Kılıç hakkıyla alınan toprak kan dökmeden verilmez.

Çok şey borçluyuz

Çok şey borçluyuz

Canını bu yolda feda eden binlerce Mehmed’e buradan selam olsun, hepsinin ruhu şad olsun. Şu an var isek, hür isek, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşıyor isek bunların hepsini onlara borçluyuz.

Yerleri çok farklı

Yerleri çok farklı

Şu anda Corona virüs yüzünden evlerimizden çıkıp omuz omuza şanlı Türk bayrağına karşı İstiklal Marşı’nı okuyup onlara saygı duruşunda bulanamıyor olsak bile gönlümüzdeki yerleri çok farklı, tarif etmek imkânsız.

11 bin şakayık dikildi

11 bin şakayık dikildi

Gerçekleşecek törenler hastalığın yayılma sebebiyle iptal edilse de bir şey yapmadan da olmazdı. Bugün ölümsüz hatıralarını yaşatmak için Çanakkale’deki şehit mezarlarına 11 bin şakayık dikildiği haberi az da içimizi rahatlattı.

Üstesinden gelinmeyecek şey yok

Üstesinden gelinmeyecek şey yok

Ne desem ne yazsam eksik gelecekmiş gibi geliyor. Kelimeler beynimde düğüm düğüm oluyor. Bu bahsettiğimiz iki zamanda Türk milleti için gerçek manada zor zamanlar. Ama birlikte olduğumuz sürece üstesinden gelemeceğimiz şey yok!

Kaynak:Milliyet Molatik Mustaf Kemal Topçu)