İzmir'de kurdukları çağrı merkeziyle Türkiye ve Avrupa'da yaşayan 23 Alman vatandaşını dolandırdıkları belirlenen ve yapılan eş zamanlı operasyonlarla yakalanarak adliyeye sevk edilen 39 şüpheliden 26'sı tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 Alman vatandaşının dolandırılması üzerine soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında, savcılığın talimatıyla polis, dolandırıcılık olayını gerçekleştirdikleri belirlenen suç örgütüne yönelik, İzmir ve ilçelerindeki 48 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Aralarında örgüt lideri ve yöneticilerinin de olduğu 39 şüpheli gözaltına alındı.

Şüphelilerin ev ve iş yerleri ile üzerlerinde yapılan aramalarda, dolandırıcılık yapılarak elde edildiği değerlendirilen 1, 5 milyon euro, 200 bin dolar ve 150 bin lira, 5 kilo altın, 25 kol saati, ruhsatsız 5 tabanca ele geçirildi.

Soruşturma kapsamında suç örgüt üyelerine ait biri inşaat halinde 3 otel ve lüks semtlerde 87 gayrimenkul ile değişik marka ve modeldeki 41 araca el konuldu.

Adliyeye sevk edilen 39 şüpheliden 26'sı tutuklandı, 13 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

'Hırsızın üzerinden adresiniz çıktı'

Öte yandan, suç çetesi üyelerinin kurdukları çağrı merkezi ile yaşlı vatandaşları nasıl dolandırdıkları da ortaya çıktı.

 Kendilerini polis olarak tanıtan zanlılar, aradıkları kişilere bir hırsızlık olayı ile adres ve isimlerinin bağlantılı oldukları kumpasını kuruyor.

Dolandırıcılar; evlerin yakınında yaşanan hırsızlık olayı ile ilgili yapılan çalışma sonucu para ve ziynet eşyası ile yakalanan şüphelilerin üzerlerinde ev adreslerinin çıktığını belirttiği yaşlı kişilerden, kendi evlerinde bulunan para ve ziynet eşyalarının incelenmesi gerektiğini belirtiyor.

Çete üyeleri,  bu amaçla ikna ettikleri yaşlı vatandaşlara evde bulunan para ve ziynet eşyalarının bir torbaya konulmasını ve gelecek olan polislere vermelerini, inceleme tamamlandıktan sonra iade edileceğini söylüyor.

Bu yöntemle vurgun yaptıkları anlaşılan çete üyelerinin elde ettikleri gelirleri Türkiye'de bulunan yöneticilere kurye aracılığıyla gönderdiği belirlendi.

NE OLMUŞTU...

İzmir’de çağrı merkezleri kurarak Alman vatandaşlarını dolandırıp elde ettikleri suç gelirlerini kuryeler vasıtasıyla Türkiye’ye götürdükleri ve burada örgüt yöneticileri ile üyeleri adına gayrimenkul alma, şirket kurma yöntemi ile akladıkları iddiasıyla 31 şüpheli gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘suç örgütü kurma ve yönetme’, ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘suç gelirlerini aklama’ suçlarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında örgüt faaliyeti çerçevesinde 23 Alman vatandaşının dolandırılması olayının aydınlatılması üzerine 26 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Polis ekipleri, şüphelilerin yakalanması ve suçtan elde ettikleri mal varlıklarına el konulması amacıyla İzmir merkez ve ilçelerinde 48 adrese operasyon gerçekleştirdi.

500 MİLYON TL’LİK MALLARA EL KONULDU


Operasyon kapsamında 26 şüpheliden, aralarında örgüt lideri ve yöneticilerinin de olduğu 21’i gözaltına alındı. Aramada suça karıştığı tespit edilen kişilerle gözaltı sayısı 31’e yükseldi. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda örgüt üyelerine ait iki otel, bir adet inşaatı devam eden otel olmak üzere 150 milyon TL değerindeki oteller, lüks semtlerde bulunan 87 adet maddi değeri 200 milyon TL’ye yakın gayrimenkul, farklı marka ve modellerde 50 milyon TL değerinde 41 araca el konuldu. Ayrıca 1.5 milyon euro, 200 bin dolar ve 150 bin TL nakit para, 5 kiloya yakın altın, 25 adet değerli kol saati ve 5 adet ruhsatsız silah ele geçirildi. Operasyon kapsamında toplamda 500 milyon TL değerinde gayrimenkul, araç, altın, değerli saat ve nakit paraya el konulduğu ifade edildi. Adreslerinde bulunamayan şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

ÇAĞRI MERKEZİ KURMUŞLAR
Suç örgütünün lideri ve yönetici kadrosu ile bazı üyelerinin İzmir’de, bazı Türk ve Alman vatandaşının ise Almanya ve Avrupa’nın değişik yerlerinde faaliyet gösterdiği belirtildi. Örgütün başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerindeki yabancı şahıslara yönelik nitelikli dolandırıcılık ve buradan elde ettikleri suç gelirlerini akladıkları öğrenildi.

Çalışma yöntemi ve işleyişi deşifre edilen, liderliğini Amar S.’nin, yöneticiliğini ise Firaz D., Serdar M., Halit D., Halil Ç. ve Hikmet S.’nin yaptığı suç örgütünün çağrı merkezleri kurarak iletişim kurduğu, Alman vatandaşlarını para ve ziynet eşyalarını dolandırıp elde ettikleri suç gelirlerini kuryeler vasıtası ile Türkiye’ye götürerek, burada örgüt yönetici veya üyeleri ile yakınları adına menkul, gayrimenkul alma veya şirket kurma yöntemi ile aklama yoluna gittiği iddia edildi.