REFORMHABER/ ÖZEL -  ‘Depreme dayanıksız’ gerekçesi ile yıkılması planlanan Gaziantep Hükümet Konağının bulunduğu alan Milet Bahçesi'ne dahil edilecek. Yeni Valilik binası ise Fevzi Çakmak Bulvarı’nda bulunan kamu kurumlarının yerine yapılacak. Ancak binanın ne zaman yıkılacağı, yeni hükümet konağının ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı. 25 yıldır kullanılan Gaziantep Valiliği bir süre önce milyonlarca lira harcanarak tadilat görmüştü.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İNCELEME YAPMAK İSTİYOR

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk de 25 yıl önce yapılan Valilik binasının yıkılması için geçerli ve sağlam gerekçelerin olması gerektiğini söyledi.
Çeliktürk şöyle konuştu. 1996 yılında hizmete giren binanın ekonomik ömrünü tamamlamadığı tüm kesimler tarafından bilinmektedir.”dedi.
“Ortada bir rapor olduğu ileri sürülmektedir” şeklinde devam eden Çeliktürk, şunları söyledi;
“TDBY 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılacak performans analizlerinin Mevcut yapılarda kurtarmayacağı bilinmektedir ama Yapılacak deprem güçlendirme proje maliyetlerinin binanın değerinin %40 ından fazla olması durumunda binanın yıkılması düşünülebilir.
Bunun dışında alınacak yıkım kararı kaynak israfı olarak görmekteyiz. Valilik binasının yapılmış Performans Analizi (kurtarmıyorsa) Güçlendirme projeleri ve maliyet analizleri var ise teknik olarak inceleyip kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.”

VALLİK BİNASI İLE İLGİ KİM NE SÖYLEDİ -

Gaziantep Valilik binasının yıkılması kararı tartışmaları

2016 yılından bu yana Gaziantep’,n gündeminde olan Gaziantep Valiliği binası yıkım kararı açıklamaları yeniden bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Bu Konuda Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bazı siyasi parti ve Sivin toplum kuruluşlarının bu konudaki açıklamalarını siler için derledik.

Gaziantep Valiliği binası yıkım tartışmaları için kim ne söyledi ! Aşağıdaki haberimizde bulabilirsiniz !

Fatma Şahin, Büyükşehir meclis Salonu’nda gerçekleştirilen yeni yılın ilk meclis toplantısında kuraklık, Düzbağ ve Valilik binasının yıkılması ve taşınması hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ,önümüzdeki hafta Ankara’da görüşme yapacaklarını belirterek, “İçişleri Bakanlığı’ndan onay alıp, Büyükşehir Belediyesi olarak Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayollarındaki hatta bir Valilik binası yapıyoruz. Mevcut Valilik binasını yıkıp şehir meydanı yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Millet Bahçesi’ni yapan ekibine meydanı büyütme teklifinde bulunacağız. Meydanı büyütecek yeni bir proje çalışması yapacağız” dedi."

DENETİM KOMİSYON SEÇİMİ YAPILDI

Toplantıda gündemde yer alan 30, gündem dışından gündeme alınan 2 madde olmak üzere 32 madde görüşüldü. Toplantıda birinci madde ile Denetim Komisyonlarının seçimi gerçekleştirildi. Gizli oy açık sayım ile yapılan seçim ile Halil Uğur, Mehmet Kesik, İbrahim Şahin, Sabri Ateş ve Nurettin Zirek denetim komisyonu üyeliklerine seçildi.

YENİ VALİLİK VE KAYMAKAMLIK BİNASI

Gündem dışı gündeme alınan 1.maddede Valilik ve Şehitkamil Kaymakamlığı binalarının durumu gündeme geldi. Teklif karar olarak gündeme alınan madde ile Valilik Binasının Büyükşehir Belediyesi’ne devri konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi konusu gündeme geldi. Oy birliği ile gündeme alınan maddenin ardından açıklamalarda bulunan Şahin, Valilik binasının yıkılarak meydanla birleştirileceğini söyledi.

VALİLİK BİNASI DEPREME DAYANIKLI DEĞİL

Şahin, mevcut Valilik binasının depreme dayanıksız olduğunu gösteren iki teknik raporun olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Ulaşım Master Planı’na göre merkezdeki bütün resmi daireleri taşımamız lazım. Valiliği de taşımak için İçişleri Bakanlığı’ndan onay alıp, Büyükşehir Belediyesi olarak Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayollarındaki hatta bir Valilik binası yapıyoruz. Mevcut Valilik binasını yıkıp şehir meydanı yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Millet Bahçesi’ni yapan ekibine meydanı büyütme teklifinde bulunacağız. Meydanı büyütecek yeni bir proje çalışması yapacağız. Ayrıca Şehitkamil Kaymakamlığımız, bina yapısı olarak çok kötü şartlarda hizmet veriyor. Hem merkezdeki resmi binaları ulaşımdan dolayı merkezden çevreye götürmek istiyoruz, hem de bunu çözecek yöntemi buraya getiriyoruz. Depreme dayanıklı olmadığına dair teknik raporlar mevcut.”

VALİ GÜL SON NOKTAYI KOYDU

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda gazetecilerle buluştu. Vali Gül, gazetecilerin kent gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Millet Bahçesi Projesi ile Valilik binasın yerine yapılması tartışılan camiyle ilgili son noktayı koydu. Valilik binasının olduğu alana yapılması düşünülen cami başka bir alana yapılacak. Valilik binası ise yeni hizmet binasının yapılmasının ardından yıkılacak. Vali Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde konuştu. Vali Gül, “Bizim valilik Türkiye'deki diğer valiliklere girdiğinizde göreceksiniz ki Türkiye'nin en çirkin valilik binası. Valiliği şimdilik yıkmayacağız ama yeni valilik yapacağız. Valilik temsil noktasında olan birimlerinin yer aldığı Karayolları şantiyesinin olduğu yere valilik binası yapacağız” dedi.

VALİ DAVUT GÜL ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Gaziantep Valisi Davut Gül, Valilik binasının yıkılarak yerine anıtsal bir cami yapılması meselesiyle ilgili yeni bilgiler paylaştı. Vali Gül, “Binanın yıkılmasıyla yerine anıtsal nitelikte bir cami yapılması gündemdeydi ancak ortaya çıkacak alan yeterli gelmiyor. Cami inşaatına yetecek kadar alan var ancak böylesine anıtsal bir binanın önünün açık olması ve görünür olması gerekiyordu. Onun için de yeterli alan yok. Şimdilik yeni bir düşünce öne çıktı. Millet Bahçesinin yanına 2000-2500 kişilik bir cami yapılması, anıtsal caminin de şehrin yeni imara açılan bir bölgesinde çevresinde geniş bir alanı olacak şekilde inşa edilmesi. Valilik için karayollarının olduğu yerde bir bina yapılacak. Önünde de yeşil alanı yeteri kadar olacak. O bina yapılana kadar mevcut binamız kullanılacak. Daha sonra Emniyet Müdürlüğü binasıyla birlikte ikisinin yıkılması gündemde. Yerlerine de geniş bir şehir meydanı düşünüyoruz. Çünkü şehir meydanımız yok. Bunu herkes kabul ediyor. Şimdi gündemimizde Millet Bahçesi ve yanında 2 bin kişilik bir cami, daha uygun bir yerde de anıtsal bir cami” dedi.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Gaziantep Valisi Davut Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kentte görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Bir otelde düzenlenen kahvaltıya Vali Gül'ün yanı sıra İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez ile gazeteciler katıldı. Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep'teki valilik binasının Türkiye'deki en çirkin valilik binası olduğunu söyledi. Vali Gül, yeni valilik binası yapılarak mevcut valilik binası ile emniyet müdürlüğünün yıkılarak alanın şehir meydanına dönüştürüleceğini söyledi. Vali Gül, Türkiye'nin en büyük ilçelerinden olan Şahinbey ve Şehitkamil hükümet konaklarının da Türkiye'deki en kötü hükümet konakları olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

VALİ GÜL, GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Toplantıya katılan gazetecilerin sorularınıda yanıtlayan Vali Davut Gül, kent merkezindeki Valilik binasının ve yanında bulunan Emniyet Müdürlüğü binasının yıkılarak bu alanın şehir meydanına dönüştürülmesinin planlandığını söyledi. Yıkımın ne zaman gerçekleşeceğinin henüz net olmadığını belirten Vali Gül, mevcut valilik binasının ise Türkiye'deki en çirkin valilik binası olduğunu anlattı. Gaziantep'te valiliğin yanı sıra merkez ilçeler Şahinbey ve Şehitkamil hükümet konaklarının da Türkiye'deki en kötü hükümet konakları olduğuna dikkat çeken Vali Gül konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Bizim valilik Türkiye'deki diğer valiliklere girdiğinizde göreceksiniz ki Türkiye'nin en çirkin valilik binası. Valiliği şimdilik yıkmayacağız ama yeni valilik yapacağız. Valilik temsil noktasında olan birimlerinin yer aldığı Karayolları şantiyesinin olduğu yere valilik binası yapacağız. Tamamlanmadan bu valilik binasına dokunmayacağız. Valilik tamamlandığında yıkacağız. Valilik binasını yıkmakla kalmayacağız, yeni bir Emniyet Müdürlüğü yapacağız ve şu anki mevcut binayı da yıkacağız. Her şey var bu şehirde ama şehir meydanı yok. Hayat sadece piknik ve mangal yapmaktan ibaret değil. Şehirleri şehir yapan semboller vardır. Gaziantep'te çok güzel meydan var diyemeyiz. Valilik ve emniyeti yıktıktan sonra burada yapılaşma olmayacak ve alanı meydan yapacağız. Yeni yapacağımız valilik binasının önünde de 10 bin metre kare yeşil alan olacak. Gaziantep'e gelip valilik önünde fotoğraf çekip paylaşayım diyen yoktur. Çünkü öyle bir güzelliğimiz yok. Ama yeni yapacağımız güzel binamız ile bu da olacak. Bu arada Gaziantep'te özel sektör önde olduğu için kamu binaları anlamında eksiklik var. Şahinbey hükümet konağı 900 bin nüfuslu yer ama Türkiye'nin en kötü hükümet konağı. Şehitkamil hükümet konağı 700 bin nüfuslu yer Türkiye'nin en kötü hükümet konağı. Hükümet konağı derken şöyle düşünmeyin kaymakam kendine oturacak yer arıyor. Aksine vatandaşa kolay ve kaliteli hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Nüfus binalarımız yol üzerinde kiralık, sosyal yardımlaşma binalarımız yol üzerinde kiralık. Vatandaş gelse otursa kaliteli hizmet alsa daha iyi olmaz mı? İki merkez ilçemize hükümet konağı yapılması için düşüncemiz var.”

İnşaat Mühendisleri Valilik binasının yıkımına karşı!

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk 25 yıl önce yapılan Valilik binasının yıkılması için geçerli ve sağlam gerekçelerin olması gerektiğini söyledi.

Çeliktürk, yaptığı açıklamada; “Gaziantep Valilik binasının yıkımı kent gündemimize aniden girmiş durumdadır” diyerek, “Tekrar kent gündemine gelmesi bizleri derinden üzmüştür.1996 yılında hizmete giren Binanın ekonomik ömrünü tamamlamadığı tüm kesimler tarafından bilinmektedir.”dedi.
“Ortada bir rapor olduğu ileri sürülmektedir” şeklinde devam eden Çeliktürk, şunları söyledi;
“TDBY 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılacak performans analizlerinin Mevcut yapılarda kurtarmayacağı bilinmektedir ama Yapılacak deprem güçlendirme proje maliyetlerinin binanın değerinin %40 ından fazla olması durumunda binanın yıkılması düşünülebilir.
Bunun dışında alınacak yıkım kararı kaynak israfı olarak görmekteyiz. Valilik binasının yapılmış Performans Analizi (kurtarmıyorsa) Güçlendirme projeleri ve maliyet analizleri var ise teknik olarak inceleyip kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.”


Valilik binasının 25 yıl önce yapıldığını hatırlatan İMO Şube Başkanı Çeliktürk, “Valilik binası ekonomik ömrünü tamamlamamış bir bina. İnşaat alanının yaklaşık 60 bin metrekare olduğuna dikkat çeken Çeliktürk. Şu anda böyle bir binayı yapmaya kalksanız, 120 milyon TL’den eksiğe mal edemezsiniz. Bir kamu binasının yıkılması için gerekçesinin sağlam bir sebep olması gerekir. Bir bina haklı gerekçeler olmadan yıkılmamalı” dedi.
DEVLET KAYNAKLARI DOĞRU KULLANILMALI
Valilik Binası için performans analizinin yapıldığını ve bu gerekçe ile yıkılmak istendiğini de kaydeden Başkan Gökhan Çeliktürk, şöyle devam etti: “Performans analizinin yapılması tek başına bir gerekçe değildir.1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğine göre, mevcuttaki tüm kamu ve özel binalar performans analiz değerlerimi sağlayamaz. Performans analizinden sonra valilik binasının güçlendirme projesinin yapılması ve sonuçlarının irdelenmesi gerekir. Eğer güçlendirme projesi maliyeti bina maliyetinin yüzde 40’ının üzerinde ise yıkım için geçerli bir sebep sayılabilir. Bu yapılmadan yapılacak herhangi bir yıkım bu kararı verecek kamu görevlilerine ileriki yıllarda maddi ve manevi sıkıntı yaratır. Devlet kaynaklarını yanlış kullanmaktan gerekçeli karar olmadan yıkılacak kamu binası sebebiyle kamu görevlilerimiz yargılanabilir. Öncelikle bu binanın güçlendirme projesi yapılmalı. Eğer güçlendirme projesinin maliyeti binanın toplam maliyeti olan 120 milyon liranın yüzde 40’ından fazla mı, eksik mi ona bakılmalı. Yani güçlendirme projesinin maliyeti yüzde 40’lık kısım olan 48 milyon liranın altındaysa bina yıkılmamalı. Güçlendirilmeli.”Çeliktürk, Millet Bahçesi İmar Planı değişikliğinin kent içi ulaşım açısından da Gaziantep’in üstesinden kalkamayacağı sorunlar doğuracağına dikkat çekti. Gaziantep’in merkezinde yapılması planlanan imar değişikliğinin ulaşım açısından da yeniden gözden geçirilmesini isteyen Başkan Çeliktürk, şöyle devam etti: “Millet Bahçesi İmar Plan değişikliği hazırlanırken, kent içi ulaşım sorunlarının dikkate alınmadığı görülüyor. Plan mevcut haliyle yürürlüğe konulursa Gaziantep’in kent içi ulaşım açısından altından kalkamayacağı trafik sıkışıklığına sebep olur ve Ulaşım Master Planı ile uyumsuzluk içerisindedir. Valilik binası önündeki ana caddenin iptal edilip, Millet Bahçesi etrafından trafiği yönlendirmek şehir merkezine gidecek vatandaşlarımız için çok sıkıntılı bir durum olacağından planın ulaşım açısından tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yeni yapılması planlanan ve Şehrimizin simgesi olacak camimizin İpekyolu üzerinde bulunan Zeugma Müzesinin yanındaki kentsel dönüşüm alanına yapılması hem caminin ulaşılabilirliği hem de şehrimize gelen turistlerin müzenin yanında simgesel camimize ziyaretleri şehir merkezindeki oluşacak trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Bu sebeplerden dolayı Millet Bahçesi İmar Planı değişikliğinin yeniden gözden geçirilmesi her açıdan şehrimizin menfaatinedir.”

Kaya'dan Valilik binası açıklaması: Yıkmayın, güçlendirin.

DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya, Gaziantep Valilik Binasının yıkım kararı hakkında konuştu.

Kaya, Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol ile Valilik Binasının yıkılmasına karar verildiğini “Gaziantep Valiliği, binanın Deprem Performans Analiz Raporunu kamuoyu ile paylaşmalıdır” dedi.

“Kamuoyu vicdanı raporu görmeden binanın yıkılmasını asla kabul etmeyecektir” diyen Kaya, ”Yetkililer binanın depreme dayanıksız olduğunu iddia ediyor. 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmenliğine göre hareket edilecekse Gaziantep’te pek çok belediyenin, kamu binasının, apartmanın ve hatta çok sayıda okulun yıkılması gerekir” dedi.

Ayrıca, CHP Gaziantep Milletvekli İrfan kaplan, İyi parti Milletvekili Hüseyin Filiz ve HDP milletveklili Mahmut Toğrul, valilik binası tartışmalrına katılarak TBMM gündemine taşıyarak yıkılmasına karşı çıkmışlar, ''Yıkılacak binya neden tadilat yapıldığı sormuşlardı.

CHANGE.ORG’DA İMZA KAMPANYASI


Valilik binasının yıkılmak istenmesine karşı çıkanlar sanal imza kampanyası sitesi olan change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Yapılan açıklamada binayı yıkmak yerine öğrenci yurduna çevrilmesi isteniyor. Bu sanal kampanya 1 yıl içinde sadece 18 imza toplayabildi.
Change.org’da yapılan açıklama şöyle; “1996 yılında yapılan Gaziantep Valiliği yıkılmak istenmektedir. Gaziantep’te 53.000’i Gaziantep Üniversitesinde olmak üzere yaklaşık 64.000 üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Öğrencilerin eğitimlerinin yanında barınma ihtiyaçlarının da sağlıklı bir şekilde karşılanması gerekmektedir. Devlete ait yurtlar yeterli sayıda olmadığı için maddi gücünü zorlayan öğrenciler kendi imkanları ile “çoğunlukla farklı boyutlarda kullanılan” stüdyo dairelerde kalmakta her türlü insanla muhatab olmakta veya Fettullahçı terör örgütü (FETÖ) benzeri yapılanmaların açtığı yurtlarda kalarak onların boyunduruğu altına girmek zorunda kalmaktadırlar. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin Bu tür olumsuz sartlar altında barınmamaları, zararlı faaliyetleri olan zihniyetlerin kucağına itilmemeleri için devlet denetimde yurtların açılması gerekmektedir.
Bu sebeple, yıkılması düşünülen Gaziantep Valiliğinin yıkılmasının önlenmesi ve öğrenci yurdu seklinde düzenlemenin yapılması halinde gençlerimiz ailelerinin bütçesini sarsmadan barınacak aynı zamanda öğrencilerin kontrolü ve güvenliğinin sağlanması kolaylaşacaktır”