İlçe halkının bir bölümü tarafından ilk günlerde biraz yadırganan Uçar Koyun, kısa sürede bu algıyı yıktı. Oğuzeli'ndeki bir yılını tamamlayan Uçar Koyun, Türkiye’deki kadın kaymakamların sayısının az olduğuna dikkat çekti.

Kaymakam Uçar Koyun, “Kadın kaymakam sayılı oldukça az ancak Bakanımız Süleyman Soylu'nun talimatıyla sayımız git gide artıyor ve bu durum çok güzel. Kadın kaymakam sayısının artması kadınlar için çok iyi oldu. Oğuzeli ilçesine ilk geldiğimde neden kadın kaymakam geldi erkek gelebilirdi diye söylentiler oldu ama ben esnaf ziyaretleri yaptım düzenli olarak köylere gittim sürekli olarak muhtarlarla toplantı yapıyorum bu algıyı kırdığımı düşünüyorum. Şu an gelen tepkilere göre kadın kaymakam olmasından memnunlar" diye konuştu.

"Kadınların kız kardeşi gibi dertlerini dinliyorum"

Kadınların sorunlarını da dinlediğini ifade eden Kaymakam Uçar Koyun, “Genelde erkek kaymakamlar geliyor ve erkeklerle muhtarlarla toplantı yapıyor. O toplantıda ya köyün sorunları konuşuluyor ya da erkeklerin kendi sorunları konuşuluyor. Kadınlar sorunlarını direk olarak ulaştıramıyordu ama ben soruna çözüm getirdim. Toplantı yapacağım zaman ilk erkeklerle daha sonrasında kadınlarla toplantı yapıyorum onların kızı gibi, kardeşi gibi dertlerini dinliyorum. Kadınlar bu durumdan çok memnunlar." ifadelerini kullandı.

"Kız çocuklarına rol model oluyorum"

Kız çocuklarında okuma oranının düşük olduğunu hatırlatan Uçar Koyun, "Oğuzeli'ndeki genç kızlara rol model olduğum söyleniyor. Oğuzeli okuma oranı konusunda düşük bir ilçe. Genellikle kız çocuklarımızın okumadığına çok denk geliyorum. Beni görüp imrenen ama yaşı geçmiş kız çocuklarımız var onları da açık öğretime yönlendiriyoruz. Okutulmayan kızları okula yönlendirmeye anne babaları da ikna etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kadınlara pozitif ayrımcılık ve proje

Bölge kadınının daha içe kapanık olmaları yüzünden biraz daha pozitif yaklaşılması gerektiğine inandığını aktaran Oğuzeli Kaymakamı Uçar Koyun sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar için ayrı projelerim var. Kadınımıza, ayrı bir özen gösteriyorum. Onlarla sohbet etmek, onları dinlemek, görmek istiyorum ve onların yaptığı işi de yapmak istiyorum. Mesela, patlıcan oyuyorum. Ben Egeliyim bu işleri bilmiyorum onların sayesinde öğreniyorum. Kadınlarla pekmez kaynatıyorum, turşu kuruyor, çapa yapıyorum, nar topluyorum. Bunları yapmam kültürel açıdan ilçemiz içinde verimli oluyor. Daha önceki kaymakamlar hep erkek olduğu için, genellikle erkeklerle istişareler oluyormuş. Halk bana yılların alışkanlığı olarak ‘Kaymakam Bey' diye sesleniyor. Bu gibi durumları gülüp geçiştiriyoruz.”

"Şehit aileleri baş tacımız"

Tüm ailelerin kendisi için önemli olduğunu dile getiren genç kaymakam, şehit ve gazi ailelerine ise ayrı bir parantez açıyor ve şöyle devam etti: “Şehit aileleri bizim baş tacımız onları sık sık ziyaret ediyorum cuma günleri telefonla arıyorum. Sürekli irtibat halindeyiz. Şehit anne, babaları, aileleri benim canım. Onlar benim annem babam gibi. Her hafta gittiğim bir şehidin kendi annem, babam gibi sevdiğim bir anne, babası var. Ne ihtiyaçları olursa da başımın üstünde yeri var.”

"Var olan kurslarımı çeşitlendireceğiz"

Kurslarda kadın istihdamını sağlayacağının altını çizen Uçar Koyun, "Halk eğitim kurslarımız açılacak onların üzerinden gitmeyi düşünüyorum. Var olan kurslarımızı da çeşitlendirmek istiyoruz. Bu kurslarda kadınlarımıza daha çok eğitim vererek kadın istihdamını sağlayacağız. Vakıf kapsamında birçok sosyal projemiz var. Hoş geldin bebek projemizle yeni doğum yapan annelere yeni doğan paketi hediye ediyoruz. Çölyak hastaları ve yaşlılar için özel paketlerimiz var ziyarette bulunup hediyelerimizi veriyoruz. Öksüz ve yetim çocuklarımızın doğum günlerini kutluyoruz. İhtiyacı olan hanımlara mutfak dolabı yapıyoruz” dedi.

"Gaziantep halkı çok misafirperver"

Kaymakam Büşra Uçar Koyun, en çok zorlandığı şeylerden birisinin ise yemek olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Ben Egeli olduğum için daha çok sebze ve zeytinyağlı tüketiyoruz. Bizim ora ile buranın yemekleri çok farklı ama Antep'in yemekleri de çok güzel artık alıştım severek yiyorum. Gaziantep gastronomi şehri, çeşit çeşit çok güzel yemekler var. Bir yere gittiğiniz zaman öyle misafirperver karşılıyorlar ki sanki 10 senedir, 15 senedir tanışıyormuşsunuz gibi. Bir şey yedirmeden kesinlikle uğurlamıyorlar. ‘Karnım tok' dediğim zaman üzülüyorlar. İkramlarının beğenilmediğini düşünüyorlar. Ben de ikramları geri çevirmemeye çalışıyorum.”

"Halka her zaman kapımız açık"

“Halkın sorunları bizim için önemlidir" diyen Oğuzeli Kaymakamı Uçar Koyun sözlerine şöyle tamamladı: "Halka her zaman kapımız açık, gelip sorunlarını antabiliyorlar. Genel olarak iş sorunu olanlar geliyor. Bizde onları geri çevirmeyip iş sahibi yapıyoruz.  Şimdiye kadar 40 kişiyi organize sanayi bölgesinde iş sahibi yaptık.”

Elif TAŞ

REFORM HABER'de yer alan özel haberler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.