REFORM HABER- Türkiye ile Suriye sınırında yer alan Gaziantep, çoğu Avrupa'ya göç etmeyi umut eden yaklaşık yarım milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Suriye Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında ilk olarak 15 Mart 2011’de başlamış ve Nisan 2011’de de ülke çapına yayılmıştı.

Savaşın 10. yılında devam eden Suriyeli sığınmacıların akıbeti Türkiye’de hala tartışılmaya devam ediyor. Avrupa'ya ise tarihinin en büyük mülteci krizlerinden birini yaşattı. Savaşın başladığı zamandan beri yaklaşık bir milyon Suriyeli, çoğunluğu Almanya, İsveç, Avusturya ve Hollanda'da olmak üzere kıtaya yerleşti.

Suriyeleri sığınmacıları Türkiye’de kalması için 2016'da AB Türkiye ile bir anlaşma yaptı. 6 milyar Euro yardım karşılığında Türkiye, mültecilerin ve göçmenlerin Ege ve Akdeniz'deki ölümcül geçişleri ile Doğu Avrupa'ya uzanan uzun yürüyüşleri durdurmayı kabul etti. AB ile yapılan anlaşmadan bugüne deniz yoluyla Yunanistan'a ulaşan Suriyeliler ve diğerleri, şimdilik çoğunlukla kamplarda tutuluyor.

Tam sayı bilinmemek ile birlikte 3,7 milyon kayıtlı Suriyeli nüfusuyla Türkiye, açık ara dünyanın en büyük mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi konumunda. Suriyelilerin Türkiye’ye sığındığı günden bu yana burada yaklaşık 500.000 Suriyeli çocuk doğdu.

Başı Gaziantep Çekiyor

Gaziantep, yaklaşık yarım milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Gaziantep savaş öncesi 1,5 milyonluk nüfusa sahipti. Gaziantep, Türkiye'deki diğer illere göre en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan illerden birisi. Mülteciler için hala hayat kolay olmasa da şehir içinde topluma entegre olma hakkından mahrum bırakılan kamplardan çok daha iyi.

Türkiye’deki geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 26 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla toplam 3 milyon 672 bin 646 kişi. Bu kişilerin 1 milyon 740 bin 677’sini (%47,4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocukların ve kadınların toplam sayısı ise 2 milyon 601 bin 387 kişi. (%70,8)

Halepli sekiz kişilik aile olan Amine Kevser, bir dairede Gaziantep’te ailesiyle beraber hayata tutunmaya çalışıyor. İç savaş sonrası Amine Kevser eşi ve çocuklarıyla Gaziantep’e sığınmışlar. Amine Kevser, "Suriye’den kaçmak zorunda kaldık. Eviniz yıkıldı. Mülteci anlaşmasından sağlanan fonların yardımıyla kira masraflarımızı karşılıyoruz. Kaçtıktan sonra elimizdeki parayla burada küçük bir restoran açtık. Yöresel yemeklerimizi yapıyoruz. O şekilde çocuklarımızın okul masraflarını ve evin diğer ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 17 yaşındaki kızım Raniya liseyi yeni bitirdi ve şimdi hukuk okumak istiyor. Yaşadığımız zulüm ve zorluklar onu güçlü kıldı ve aklında tek bir hedefi var: "Türkiye'de bir kariyer yapmak. Savaş sona erdiğinde burada kalmak istiyor” diye ekliyor.