Türkiye’de kedilere, köpeklere işkence ederek öldüren insanlarla, insanlara saldıran köpekler gündemi zaman zaman yer değiştirse de, bu gündem ülkemizden asla eksik olmuyor. Çözüm yahut bu yaşananları en alt düzeye indirmek aslında yapılacak birkaç adımla mümkün. Hayvanlara işkence edenlere caydırıcı hapis ve para cezası, insanlara ve özellikle çocuklara saldıran sokak köpeklerine yaşama alanı oluşturulması ve satılması, beslenmesi, büyütülmesi yasak olan cins köpeklerin toplanarak onlara da ayrı-özel yaşam alanı oluşturulması bu manada etki sağlayacak önlemler olabilir. Uygun olanlar için de “sahiplendirilme” şartlarına göre adımlar atılmalıdır.

Gaziantep’te pitbull cinsi 2 köpeğin sitenin bahçesinde saldırdığı 4 yaşındaki Asiye Ateş yavrumuzun hâli bu konular üzerinde odaklanmayı sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır. Belediye başkanlarına sesleniyorum, sahipsiz hayvanlar için ön alın, sıcak, güvenli barınaklar kurun” çağrısı ve talimatı önemlidir. Sürüler hâlinde sokaklarda gezen ve hareket eden her şeyin arkasından koşan sokak köpekleri tehlike saçmaktadır. Bu köpeklerin daha çok sürekli oynayan, koşan, hareket eden çocuklara saldırması ve bazen yaşanan saldırılan ölümle sonuçlanması bu yüzdendir. Sokak hayvanlarının tehlike saçtığı gerçeği ortada iken tuhaf tuhaf duyar kasmanın bir manası yoktur. Zaten kimse sokak hayvanlarını “itlaf edin” demiyor. Adını anmaya gerek yok sözde sanatçının birisi de geçtiğimiz günlerde “Hepimiz ölelim ama hayvanlar yaşasın” şeklinde ruh sağlığı problemli bir paylaşım yapmıştır. İnsanlar da yaşasın, hayvanlar da… Ama her şeyin bir ölçüsü, bir alanı var değil mi?

Son saldırılar gösteriyor ki, pitbull ve benzeri cins köpekler tehlikeli bir mesele hâlindedir.

Yasalarda “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır’’ hükmü ortada iken buna göre yasaları dikkate almayanlara ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Ehil olmayan ellerde bu köpekler canavara dönüştürülmektedir. Psikopat kılıklı adamlar bu tür cins köpekleri saldırgan yetiştirerek, onun saldırganlığı üzerinden tatmin olmaktadır. Bu tür köpekleri “daha çok saldırgan olsunlar” diye karanlık odalarda günlerce aç, susuz bırakan ruh hastaları vardır. Elbette kurallara uygun olarak, bahçesinde, çiftliğinde profesyonel olarak bu köpekleri besleyenler de vardır. Ama tehlike yaratanları görmek ve önlemlerini ona göre almak gerekiyor. İnsanların hayvanlara, hayvanların insanlara işkencesi makul önlemlerle bitirilmelidir.

Kaynak: https://www.turkgun.com/insanin-hayvana-hayvanin-insana-iskencesi-haber-170788