Bağımsız uzmanlardan oluşan Gıda ve İlaç Dairesi danışma kurulu, dün gün boyu süren toplantı sonrasındaki yaptığı oylamada, dörde karşı 17 oyla Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının acil kullanımına yetki verdi. Bu onaydan sonra resmi teyit prosedürünün tamamlanıp en erken bugünden itibaren eyaletlere dağıtımın başlaması planlanıyor.

Yaşanan bu son dakika gelişmesinin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, ilk aşının 24 saatten kısa bir sürede yapılacağını duyurdu.

Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech ile Amerikan ilaç devi Pfizer'in ortak geliştirdiği koronavirüs aşısı, ABD'de onaylanan ilk korona aşısı oldu. Bu aşıya daha önce İngiltere ve Kanada da onay vermişti. 

ABD'deki Pfizer depolarından alınacak aşılar askerler tarafından taşınacak ve dağıtımı yapılacak. ABD'de yaşayan herkesin Mart ortası ve ayında bu aşıya ulaşabileceği belirtilmişti. ABD Başkanı Trump daha önce yaptığı açıklamada aşının ücretsiz olacağını da duyurmuştu.

Bu ay sonuna kadar ilk parti 6.4 milyon doz aşının dağıtılması ve iki doz aşılama uygulaması nedeniyle ilk etapta 3 milyon kişiyi kapsaması öngörülüyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aşının öncelikli olarak önceliğin sağlık çalışanları ve bakım evlerinde kalan yaşlı nüfusa uygulanması tavsiyesinde bulunmakla birlikte, bu konuda nihai kararın eyalet yönetimlerine ait olduğunu belirtti.

Pfizer/BioNTech aşısı geçen hafta Britanya’da bu hafta içinde de Kanada’da onaylanmıştı.

Aşının yüzde 95 etkili olduğu açıklanmıştı.