1974-1976 yılları arasında yayınlanmış olan Petrocelli dizine hayat veren BarryNewman , vermiş olduğu kendine has karakteri ile TV dünyasında yer almış ve bugün bile orijinalliğini korumayı başarmış efsanevi bir isimdir. Dizi ülkemizde TRT tarafından 1977 ve 1979 yılları arasında “Söz Savunmanın” ismi ile ekranlara taşınmıştır.

Dizinin senaryosu İtalyan asıllı Amerikalı Avukat TonyPetrocelli’nin yaşamı etrafında dönmektedir. Söz konusu karakter kendine has alışıgelmişin dışında, oldukça farklı mizaca sahip bir karakterdir. Harvard mezunu bir avukat olan Pertocelli eşi Maggie ile birlikte, evlerinin inşa edilmesini beklerken karavanda yaşamlarını sürdürmektedirler.

TonyPetrocelli, müvekkillerinden çoğunlukla ücret talep etmeyen ve yapmış olduğu efsanevi savunmalar ile kitlelerin sevgisini kazanmış bir avukattır. Kaybedeceği kesin gözü ile bakılan davalarda bile son anda yapmış olduğu savunmalar ve geliştirmiş olduğu farklı bakış açıları ile davaların seyrini tersine döndürerek bir çok davayı kazanmış ve insanları şaşırtmayı başarmıştır.

Petrocelli’yi standart meslektaşlarından ayıran en önemli özellik; oldukça özel savunmalar ile davayı kazanmasıdır. O gerçekten kazanmayı iyi bilmektedir ve mesleki hayatı boyunca çıktığı bütün duruşmaları galibiyeti ile sonlandırmıştır. Yalnızca biri hariç…

Söz konusu davada ünlü bir futbolcu karısını öldürmek ile suçlanmaktadır. Futbolcu ile eşi tatile gittikten sonra eşinden bir daha haber alınamamış ve ortada kadına ait bir ceset de bulunamamıştır. Ancak tek şüpheli futbolcu gözükmektedir. Petrocelli her zaman olduğu gibi, ünlü futbolcuyu savunmak için oldukça iyi bir savunma hazırlamış ve jüri önünde savunmaya başlamıştır.

“Sayın jüri, müvekkilimin suçsuz olduğuna yürekten inanıyorum. Bunu az sonra sizler de inanacaksınız. Neden mi? Bakın şimdi 1’den 10’a kadar sayacağım ve müvekkilimin öldürdüğü iddia edilen karısı bu kapıdan içeri giderecek. 1, 2 ,3 , 4, 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10…”

Mahkeme salonunda bulunan tüm herkesin bakışları kapıya yönelir. Ancak kapıda hiç kimse gözükmemektedir. Jüri bakışlarını yeniden Petrocelli’ye yöneltir ve Petrocelli öldürücü hamlesini yapmak üzere artık hazırdır.

“Bakın sizde kadının öldüğüne inanmıyorsunuz. Çünkü hepiniz içeri girecek diye kapıya baktınız. İşte karar! Bana güvenmenizi talep ediyorum.”

Savunmanın ardında, jüri karar vermek için toplandığı sırada, Petrocelli kararın müvekkil lehine olduğundan artık emindir. Daha sonra jüri kararı açıklamak üzere hazırlanır, mahkeme salonunda sessizlik sağlandıktan sonra jüri kararı açıklar. Jüri ünlü futbolcunun suçlu olduğuna karar vermiştir. Ünlü avukat Petrocelli büyük bir şaşkınlık ile duruşma sonrasında jüri başkanının yanına giderek, nasıl böyle bir karar verdiğini sorar.
“10’a kadar saydığımda siz de dahil tüm jüri üyeleri kapıya baktınız. Neden böyle bir karara imza attınız ?”

Jüri başkanı hoş bir gülümseme ile Petrocelliye şöyle bir cevap verir.

“Siz dersinizi çok iyi çalışmışsınız Petrocelli, ancak aynı şeyi müvekkiliniz için söyleyemeyeceğim. O anda hepimiz kapıya dönüp baktığımızda, kapıya dönüp bakmayan tek bir kişi vardı o da müvekkiliniz, çünkü öldürmüş olduğu karısının kapıdan gelmeyeceğini biliyordu”

Petrocelli böylece ilk davasını kaybetmiş oldu. İşte dizide bu sahne o kadar dikkat çekmiştir ki;  bir süre sonra gerçekten yaşanmış bir olaymış gibi geçmişten günümüze kadar anlatılmaya başlanmıştır.

                                                                                              

Av. Çılga Kumsal Şahin