Sanki bayan haklarına değer veriyoruz?
Sanki ülkemizdeki bayan cinayetlerini bitirdik?
Sanki 81 valimizden 40 ı bayan?
Sanki milletvekillerimizin yarısı bayan?
Sanki bakanlar kurulunda çoğunluk bayanlarda?
Sanki, sanki,sanki

Sanki bütün sorunları çözdük geldik ülkemizin en büyük sorununa Kadın mı? Bayan mı?

Büyük Atatürk ilke ve inkilaplarının en önemli amaçlarından biri ayrışmayı önlemek ve toplumu eşit yurttaş haline getirmekti.

Bu ilkelerden en önemlisi soyadı kanunu olmuştur. Bütün vatandaşlarınızın zengin , fakir, müslim, gayri müslüm ve hangi zümreye ait olursa olsun ayırt etmemek üzerine kurulu bir toplum yaratma fikri mecburiyet olmuştu. Daha önce kendine efendi, hacı, hoca , ağa gibi sıfatlarla ayrıcalık tanıyanlarının da önünü kesilecekti.

Ve tek hitap şeklinde karar kılındı. Erkeklere BAY , kadınlara BAYAN deme fikri üzerinde mutabakat oluştu.

Neden Bay ve Bayan seçilmişti? Orhun yazıtları 1893’te Danimarka ‘lı dilbilimci  Vilhelm Thomsen tarafından çözüldü. Osmanlı bununla pek ilgilenmezken Şemsettin Sami hem çalışmaları hem Thomsen’i büyük bir ilgi ile takip etti. Ondan sonra da Necip Asım Yazıksız devam etti.

Necip Asım’ın kitaplarını ve çalışmalarını takip eden birisi daha vardı. Kim olabilirki? Ulu Önder Atatürk. Orhun yazıtları ile ilgili bütün kaynakları okudu üzerinde tartışmalar ve çalışmalar yaptırdı.

Orhun Anıtlarında Bilge Kağan Doğu yüzü 23’ün sonunda şöyle demişti. “ çıgan bodunuğ BAY kıldım. Yani günümüz Türkçesi ile fakir halkı zengin yaptım.  Bay kelimesi öz Türkçedir. Hiç bozulmadan gelmiştir. Zengin demektir.

Atatürk, Bilge Kağan ‘ın bu sözünden hareketle 1910 ‘dan  1922’ye kadar 12 yıl kesintisiz savaşmış fakir ve bitap düşen Türk milletine soyadı kanununu hediye ederken , daha önceden halkın üzerinde tahakküm kuran zengin ve seçkin olan tüm hacıları, hocaları, efendileri, şeyhleri, ağaları kendini halktan üstün görenleri bir kalemde çizmiş ve Türk halkını Bay kılmıştır.

Övünülmesi gereken bir hitap şekli olan Bayan kelimesine ! Bayan degil kadın diye tepki gösteren kadınlarımız farkındalarmı acaba ; Atatürk ‘ün milletine hediye bir hitabın yok edilmesine alet olduklarının ve bilinç altlarına bunun yerleştirilmeye çalışıldığının?

Yorum sizin ..