REFORM HABER- Gazianteplilerin yürüyüş, piknik ve eğlence alanı olan Kavaklık parkında yapılan budama işlemlerine vatandaşlar “ağaç kıyımı” yapılıyor diye tepki gösterdi. Vatandaşların kimisi sosyal medyada tepki gösterirken kimisi de söz konusu parkta tepkisini dile getirdi.

Vatandaşların tepkisi üzerine Kavaklık Parkındaki budama şekli ile ilgili görüşlerini aldığımız Gaziantep Büyükşehir Belediye Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, Kavaklık Parkındaki işlemin 10-15 yılda bir kez yapılan gençleştirme budaması olduğunu belirterek, ağaçların ve olası kar yağışlarına hazırlık amacıyla yapıldığını ifade etti. Gökçek, Kavaklık Parkındaki koca dalları kuruyan, çürüyen ağaçların orada yürüyüş yapanlar için tehlike oluşturduğunu söyleyerek ifadelerine şu şekilde devam etti:” Eğer budama işlemi yapılmazsa ağaçlar kendi dallarını kurutarak, dallarını bırakıyor. Kış aylarında görülen bu duruma ağacın kendi kendini budaması deniliyor. Bu da çevre sakinleri için tehlike oluşturuyor. 3 aya yakın bir zamanda ağaçlar tekrar yeşeriyor ve toparlanıyor. En son yağan karda şehrin 1200 noktasında yağıştan ötürü devrilen ağaçlar oldu ve bu kuru ağaçlar bir kar yükünü daha kaldıramaz.”

“Bilen, bilmeyen konuşuyor”

Parktaki ağaçların yaklaşık 30 yıllık olduğunu söyleyen Gökçek, gençleştirme budamasının yapılmamasının ağaç katliamı olacağını vurguladı. Vatandaşlardan gelen tepkiler için “Bilmeden konuşuyorlar” diyen Gökçek, gençleştirme budamasının mühendis denetiminde yapıldığını aktararak, “Çevre sakinlerinden ağaçların budanması için çok talep aldık. Fevzi Çakmak Bulvarındaki vatandaşlardan da bu yönde talepler aldık. Dişbudak, akça ve çam ağaçları dayanıksız olduğu için hepsi budandı ama çınar ağaçlarına dayanıklı olduğu için dokunmadık” diye konuştu.

“Çalışmalarımız ‘ağaçlar ölmesin’ diye devam edecek”

Tugay-Basra yolu, D-400 yolu gibi gerekli yerlerde de bu işlemin yapılacağını açıklayan Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, ağaçlar ölmesin diye yapılan budamadan elde edilen çalı çırpı, odunların ihtiyacı olan ailelere yakacak yardımı olarak ulaştırıldığını ifade etti.

Haber: Jiyan CİN