Naib Hamamı’nın 550 yıllık tarihi bir hamam ve sit alanı olduğunu söyleyen Önder Küsbeoğlu, 1978’de ailesinin bu hamamı satın aldığını ve o günden beri kendilerinin işlettiğini ifade etti. 
Küsbeoğlu, hamamı 2006 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırdığını, o günden beri mülkiyenin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu ve kendilerinin ise kiracı olarak hamamı işlettiklerini dile getirdi. 


“Burası, insanlar için bir buluşma noktası”
Küsbeoğlu, “Hamamın iç kısmı, sit alanı olduğu için ilk hâli hemen hemen aynı şekilde korunuyor. 550 yıllık bir hamam olduğu için eskisi kadar olmasa da insanlar buraya gelip hem banyo yapıyorlar hem de sohbet ve muhabbet ederek eğleniyorlar. Dolayısıyla, burası, insanlar bir için buluşma noktası.  Bu bir kültür. İnsanlar, eş ve dostlarına, ‘Gel, bu akşam bizde yıkanalım’ demiyor. Ancak, hep beraber toplanarak hamama gelip yıkanıyorlar. Hamam bahane. Önemli olan insanların bir araya gelerek eğlenmesi. Kış aylarında işlerimiz iyi gidiyor ama yaz aylarında çok düşüyor. Yaz aylarında da az da olsa yerli ve yabancı turistler geliyor” dedi.


“Hamam kültürü, eskisi gibi ilgi görmüyor”
İnsanların hamam kültürüne eskisi gibi ilgi göstermediğini söyleyen Küsbeoğlu, hafta içi işlerinin çok sakin geçtiğini ve genelde hafta sonu işlerinin iyi olduğunu söyledi. Küsbeoğlu, “İnsanların evlerinde doğalgaz ve güneş enerjisi olsa da hâlâ sevdikleriyle buraya gelerek hamam kültürünü yaşatmaya devam ediyorlar. Ancak, eskiye göre işlerimiz büyük oranda düştü. Toplumda genel olarak eskisi gibi bir hamam kültürü yok. Bu yüzden, insanlarımızı bu kültürü yaşatmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Küsbeoğlu, gelin ve damat hamamı gibi geleneklerin hâlâ devam ettiğini ve bu konuda insanların geleneklerine hâlâ bağlı olduklarını söyledi. 


“Suriye İç Savaşı, hamam turizmini bitirdi”
Küsbeoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Yurt dışından genellikle Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz gibi ülkelerden gelen turistlerimiz oluyor. 2011’de Suriye’de çıkan iç savaştan önce yabancı turist sayısı çok daha fazlaydı. O zamanlar işlerimiz çok iyiydi. Ama şimdi yanı başımızda savaş olduğu için insanlar korkudan bu bölgelere gelemiyor. Suriye’deki iç savaş, her konuda olduğu gibi hamam turizmini de olumsuz etkiledi. Eskiyle kıyasladığımız zaman savaşın hamam turizmini bitirdiğini söyleyebilirim.”

Savaş Bellikli