Bayramda memleket özlemini gidermek isteyen vatandaş dudak uçuklatan ulaşım ücreti karşısında ne yapacağını bilemez durumda.

Akaryakıta sürekli gelen zamdan ötürü füze gibi fırlayan otobüs ve uçak bileti fiyatları dar ve sabit gelirlileri oldukça kaygılandırıyor. Bırakın kabarık faturalı Ege ve Akdeniz’de tatil yapmayı, doğduğu büyüdüğü ana baba ocağına gidebilmek için kara kara düşünüyor. Zira ulaşım ücretleri öyle bir artıyor ki yetişebilmek ne mümkün. Fiyat tarifeleri neredeyse her hafta değişiyor.

Benzin ve mazota artık sıradanlaşan zam otobüs firmaları ve vatandaşı canından bezdirdi. Ramazan Bayramı öncesi litresi 19 lira 10 kuruş olan benzin yüzde 45 oranında artarak 27 lira 70 kuruşa çıktı. Nisan ayı başında litresi 21 lira 35 kuruş olan motorin de yüzde 40 oranında zamlanarak 30 lira 11 kuruşa yükseldi. 50 litrelik bir depo benzinin maliyeti 955 liradan bin 385 liraya çıkarak 430 lira arttı. Bir depo motorinin maliyeti de bin 65 liradan bin 505 liraya çıktı.

Kurban Bayramı’na değin akaryakıta yeni zamların gelmesi kuvvetle muhtemel. Bu tablo karşısında doğal olarak ulaşım ücreti de artıyor. Ramazan Bayramı’na göre yüzde 30-60 arasında zamlandı otobüs bileti. Önümüzdeki günlerde daha da yükselmesi olası. Yolcu sayısının en yoğun olduğu Ankara-İstanbul arasında bilet fiyatı 400 liraya ulaştı. Mesafelere göre ederler katlanarak artıyor. 4 kişilik bir ailenin gidiş-geliş bilet tutarı en azından 4-5 bin lirayı buluyor.

Özel araçla gitmek de sabit gelirli ailelerin bütçesini sarsıyor. Yine de bir yerlerden kısarak memleketlerine gidebilme uğraşında insanlar.