Milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi şimdiden 0.71 puan enflasyon farkı almaya hak kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart ayı enflasyonu beklentiler doğrultusunda yüzde 1.08 olarak gerçekleşti. Bir yıllık enflasyon ise yüzde 16.19 oldu. En son 2019 yılı Ekim ayında tek haneli rakamları gören yıllık enflasyon o zamandan bu yana çift hanede seyrediyor.

TÜİK’in verileri çarşı pazar fiyatlarından uzak olsa bile ateşi düşürülemeyen enflasyonun Nisan ayında Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirilmesinden  kaynaklanan dövizdeki yükselişin etkisiyle daha yüksek çıkması kuvvetle muhtemel. Nisanda aylık enflasyonun yüzde 2 ile 2.5 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Hiç kuşku yok ki, enflasyon verileri memur, sözleşmeli personel ve emekliyi yakından ilgilendiriyor. Dizginlenemeyen hayat pahalılığı bir yanda emekçi ve emeklinin cebini boşaltırken diğer yanda maaş ve aylıklara yapılacak zam ile enflasyon farkı belirleniyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından 2019 yılında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca, memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisinin maaşlarına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 6 ay için yüzde 3 zam yapılmıştı. TÜİK’in dünkü açıklamasına göre 3 aylık enflasyon yüzde 3.71 olarak gerçekleşti.

Yani memur ve emekliye ocakta verilen zam eridiği gibi, dar ve sabit gelirli kitle yüzde 0.71 enflasyon farkını şimdiden hak etti. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyonunun da yüksek çıkması bekleniyor. Bu doğrultuda memur ve emekliye ödenecek enflasyon farkının da artması büyük olasılık. Temmuz’da maaşlara yılın ikinci ayı için yine yüzde 3 zam yapılacak. Hükümet,

Memur-Sen ve 11 hizmet kolunda yetkili memur sendikalarıyla kamu çalışanlarının 2022 ve 2023 yıllarına ilişkin zam oranını görüşmek üzere ağustosta toplu sözleşme masasına oturacak. Milyonlarca sabit gelirli kitle masadan çıkacak zammı bekliyor. 

Ocakta aylıklarında yüzde 8.36 oranında artış gerçekleşen işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi de Temmuz ayını gözlüyor. Resmi rakamlara yansımayan yüksek enflasyondan ötürü zaten düşük olan aylıkların satın alma gücü  dibe doğru yuvarlandı. Ocakta verilen zam kamu çalışanlarında olduğu gibi kar gibi eriyor,  etiket fiyatlarına yetişemiyor.

Toplu sözleşmeden beklenen zammı çıkmaması memur ile memur emeklisini, yaşamın gerçeğinden uzak açıklanan enflasyon oranından ötürü işçi ve Bağ-Kur emeklisi yıllardır yoksunları oynuyor. Maaş ve aylıklara yapılacak zam sisteminde değişiklik yapılmadığı süre daha çok mağdur olur milyonlarca insan.