Şükrü KARAMAN

Milyonlarca memur ve emekli, verileri tartışılan TÜİK tarafından 3 Ocak 2022 Pazartesi günü kamuoyuna duyurulacak enflasyon oranına kilitlendi.

Asgari ücretteki yüzde 50.5’lik artışın ardından yüksek zam beklentisine giren 3 milyonu aşkın memur ile 13.5 milyondan fazla memur, SSK,  Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimi maaş ve ücretlere iyileştirme dahil en az yüzde 50’ye yakın zam bekliyor.

Ağustos ayında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca 1 Ocak’ta maaşlara yapılacak yüzde 5 artışın yanı sıra ek zam talep eden 6.5 milyon memur ve memur emeklisi düzenlenecek ek protokolle iyileştirme sağlanmasını siyasi iradeden istiyor. Olası ek zam tutarının  3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon oranı ile netleşeceği belirtiliyor.

 Kamu çalışanları ile emeklileri, maaş ve tazminatlarını yükseltecek 3600 ek göstergenin hükümetin açıklamaları doğrultusunda yeni yılda hayata geçirilmesini umuyor. Siyasi iradeden gelen haber, kamu çalışanlarının yıllardır dört gözle beklediği bu hakka 2022 yılında kavuşacağını gösteriyor. Tabii yine bir erteleme söz konusu olmazsa. Çünkü 2018 seçimlerinde de memura 3600 ek gösterge vaat eden hükümet, bunu yerine getirmemişti. Umarım bu kez gerçekleşir.   

Aralarında hala 1500 ile 2500 lira gibi son derece komik aylığa talim edenlerin bulunduğu, yüksek enflasyon karşısında giderek yoksullaşan SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimi de asgari ücrette olduğu gibi yüzde 50 zam bekliyor.

 En düşük aylık tutarının yürürlükteki net asgari ücret düzeyine çıkarılmasını ısrarla dile getiren milyonarca gariban kitle şimdiden yüzde 10.47 oranında enflasyon zammını garantilemiş durumda. 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon rakamı ile birlikte 6 aylık zammın  yüzde 14-15 aralığında olması yüksek olasılık. Ancak bu artışın dertlerine çözüm olmayacağı aşikar.

 Aylıklarda asgari ücretteki kadar artış olmalı ki, satın alma gücü ve refah düzeyi yükselebilsin. Günümüzde ayda eline geçen 1500-2500 lira arasında değişen parayla kim geçinebilir? Aslında karar vericilerin çarşıya pazara ve markete giderek vatandaşın ne acınası durumda olduğunu görmeleri, empati yapmaları çok yerinde olur.